Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan milletvekilleri, 17 Ağustos Marmara Depremi'ne ilişkin görüşlerini ifade etti.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan milletvekilleri, 17 Ağustos Marmara Depremi'ne ilişkin görüşlerini ifade etti.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, dünyanın büyük depremlerinden biri olan Marmara depreminde 18 bin 373 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı.

Depremlerin, yıkıcı etkileri en yüksek olan afetlerden olduğunu ifade eden Akçay, devlet ve millet el ele vererek 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin yaralarını hızlı şekilde sarmaya çalıştığını anlattı.

Akçay, deprem sonrasında yara sarma odaklı politika geliştirmek yerine, depreme hazırlıklı olunması, depremle mücadelede can kaybını azaltmak, ekonomik kaybı minimuma indirmek için stratejiler geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hükümetin, 14 yıl boyunca depremle ilgili hangi önlemlerin alındığı konusunda bilgi vermesi gerektiğini belirtti.

Altay, Özgür Gündem gazetesinin mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılmasının, demokrasi açısından doğru bir karar olmadığını savunarak, bu kararın sonlandırılmasının, 15 Temmuz sonrası ülkenin ihtiyacı olan normalleşme, demokratikleşme sürecine katkı sağlayacağını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, depremlere karşı önlemlere yönelik halen sıkıntıların olduğunu öne sürdü.

Demirel, Özgür Gündem gazetesinin mahkeme kararılma geçici olarak kapatılmasını da eleştirdi.

-Gündemdışı konuşmalar

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 17 Ağustos depreminin üzerinden geçen 17 yılda yaşamını yitirenleri 17 kez andıklarını ancak 17 santimetre mesafe katedemediklerini söyledi.

Depremle ilgili çalışma yapılmasını, bununla ilgili kurulların çalışmalarına bir an önce başlamasını isteyen Akar, "Çok geç kaldık. Her olaydan sonra başsağlığı diliyoruz ve unutuyoruz. Unutmamalıyız, unuttuklarımızı hatırlamalıyız." dedi.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir da gündemdışı konuşmasında depremi yaşayan bir milletvekili olarak, o en uzun 45 saniyenin bir daha yaşanmamasını temenni etti.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Keşir, 17 Ağustos depreminden sonra 12 Kasım'da ikinci bir deprem daha yaşadıklarını, bu depremleri Düzcelilerin, Gölcüklülerin, Yalova, Sakarya, İstanbulluların unutmasının mümkün olmadığını anlattı.

Aradan 17 yıl geçmesine rağmen kaybettikleri canların acısının yüreklerinde taptaze olduğunu dile getiren Keşir, "Depremler olası ve yaşanacak. Deprem değil ihmal, bilgisizlik, yanlış yapılaşma öldürüyor. Korkulması gereken deprem değil bilinçsiz ve hazırlıksız olmaktır." diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, ilindeki mısır üreticilerinin sorunlarını anlattı.

Bu arada HDP milletvekilleri, oturduğu sıralardaki mikrofonların önlerine Özgür Gündem gazetesi koydu.

Kaynak: AA / Politika

Ayşe Nur Bahçekapılı Erkan Akçay Ayşe Keşir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title