Haberler

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin çocuk işçiliğinin araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin çocuk işçiliğinin araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye'de 14 yaşın altındaki çocuklar da dahil olmak üzere ağır ve tehlikeli işlerde, yoksullukla başa çıkmak adına çalıştıklarını söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 15'inin yoksulluk sınırında yaşadığını, bu nüfusun yüzde 3'ünün ise çocuk olduğunu dile getiren Kerestecioğlu, ülkedeki eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti bakımından çocuklar arasında önemli farklar olduğunu söyledi.

Çocuk işçilerin yaklaşık yarısının ise tarım kesiminde çalıştığına dikkati çeken Kerestecioğlu, 2012 yılında çocuk işçi sayısının 893 bine ulaştığını hatırlattı. Kerestecioğlu, 2014 yılında en az 54 çocuk işçinin, 2015 yılında ise en az 63 çocuk işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini söyledi.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, yoksulluğun, çocuk işçiliğinin en önemli nedeni olduğunu vurgulayarak, çocukların ayrıca ihmal ve istismara uğradıklarını dile getirdi.

Depboylu, ucuz olması ve iş yerlerindeki denetimlerin etkin bir şekilde yapılmaması nedeniyle çocuk işçiliğinin daha da ciddi bir boyut kazandığını savundu. Son 3,5 yılda 194 çocuğun iş kazalarında yaşamını yitirdiğini ifade eden Depboylu, terör nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısının da belirlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, kendisinin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından, cezaevindeki PKK'lıları ziyaret eden kişiler arasında gösterildiğini belirterek, "Ben sadece Can Dündar ve Erdem Gül'ü cezaevinde ziyaret ettim. Başka hiçbir kimseyi ziyaret etmedim. Hiç yapılmadık bir şeyi yapıyormuş gibi yapmak, toplumda farklı bir algı yaratmak, siyasete yakışmayan bir durumdur. Bunu burada bir kez daha şiddetle kınıyorum, reddediyorum ve yalancıdan da Adalet Bakanı olmaz diyorum." ifadesini kullandı.

Kendisinin de 11 yaşında çalışmaya başladığını ve çocuk işçiliğinin ne olduğunu yaşayarak öğrendiğini belirten Akkaya, "Çocuk işçiler Türkiye'nin bir gerçeğidir, bilinçli bir emek sömürüsünün sonucudur." görüşünü ileri sürdü.

Yoksullukla çocuk işçi sayısının da her geçen gün arttığına dikkati çeken Akkaya, "Bu tablo, 14 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP zihniyetinin tablosudur." iddiasında bulundu.

AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, çocukların sağlıklı şartlarda yetiştirilmesinin, herkesin görevi olduğunu belirterek, çocuk işçiliğinin ise bugün evrensel bir sorun olarak gündemde yer aldığını ifade etti.

Türkiye'nin, artan bir bilinçle bununla mücadele etmeye devam ettiğini kaydeden Sarıeroğlu, bu kapsamdaki uluslararası mevzuatın ise ülkeye yansıtılması için önemli çalışmalara imza atıldığını hatırlattı.

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan, MHP'nin çiftçilerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin grup önerisi de kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Filiz Kerestecioğlu Deniz Depboylu Yakup Akkaya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title