Haberler

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Dersim olaylarıyla ilgili endişeler varsa, Başbakanlık arşivleri, belge yeterli değil diyorsak, o zaman TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da bu konuda inceleme yapabilir.

Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Dersim olaylarıyla ilgili endişeler varsa, Başbakanlık arşivleri, belge yeterli değil diyorsak, o zaman TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da bu konuda inceleme yapabilir." dedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Dersim olaylarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, Genel Kurul gündemine grup önerisi olarak getirdi.

Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, önerge aleyhinde yaptığı konuşmada, sevgiden değil nefretten, öfkeden, kandan beslenen, terör örgütünün kanlı eylemleri karşısında sükutu tercih edenlerin, toplumsal barıştan söz etmelerinin ne kadar doğru, samimi olduğunu sordu.

Dersim'de yaşananların, dramatik bir hal olduğuna değinen Aydemir, bu resimlerin, milli hafızada yer ettiğini bildirdi.

Aydemir, asıl yüzleşilmesi gereken bir gerçeğin ortaya konulması gerektiğini, bunun 13 Mart 2016'daki Ankara Kızılay'da 36 vatandaşın hayatını kaybetmesi olduğunu söyledi. Aydemir, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Kandil'deki ağabeyi Nurettin Demirtaş imzalı bir yazıyı okuyarak, yazıda, bu eyleme övgüler düzüldüğünü ifade etti.

Yüzleşmenin kıymetini bildikleri için Dersim dahil tarihin tozlu raflarında kalan bütün olaylarla yüzleştiklerini belirten Aydemir, yüzleşilmek isteniyorsa 1938'lere gitmeden, bugüne gelinmesini, bu yazıyla yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydemir, "HDP Genel Başkanı, ağabeyinin teröristlere methiyeler düzmesine ne diyor. Bir yandan halkların kardeşliği gibi süslü laflar ederken bir yandan canlı bombalara övgüler düzenlere söyleyecek birşeyi olanlar var mı? HDP'nin tavşana kaç, tazıya tut politikası fazlasıyla sırıtıyor. Bugün ile dürüstçe hesaplaşamayan yapının, dünü gündeme taşıması samimi, dürüst değildir." diye konuştu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Eş Genel Başkanımızın Ankara patlamalarıyla ilgili kınama açıklamalarını okursunuz. Suçun şahsiliği üzerinden konuşursunuz, başka yere çekmezsiniz. 10 dakikalık konuşmanızın 9 dakikasını bizimle ilgisi olmayan PKK, YPG, PYD kadrosuyla meşgul etmezsiniz. Herkes herkesle ilişkilendirilir ya... Mitinglerinizi yaptığınız, beraber kol kola selamlar verdiğiniz insanların kanıyla banyo yapmaktan haz duyan mafya bozuntularının sizin partinizle olan ilişkisine ne diyeceksiniz? Sizin Rize mitinginize gelmedi mi?" ifadesini kullandı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Yıldırım'a yanıt vererek, bu kişinin partileriyle herhangi bir ilgisinin olmadığını vurguladı. Bostancı, Türkiye'nin herhangi bir yerinde birilerinin miting yapıp konuştuğunda, bunu Ak Parti'ye ihale etmenin son derece yanlış olduğunu belirtti.

Bostancı, çözüm sürecini bitirenin de PKK olduğunu söyledi.

-"İnsan hakları sorunu"

Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, araştırma yapmak isteyen herkese Başbakanlık arşivlerini, AK Parti iktidarının açtığını belirtti. Tunç, AK Parti iktidarın, tabuların, sorgulanamayan konuların üzerine büyük kararlılıkla gittiğini bildirdi.

Tunç, TBMM'de 24. Dönemde Dersim olaylarıyla ilgili mağdurların dilekçelerinin, Meclis Dilekçe Komisyonuna geldiğini, 150 bine yakın belgenin kurulan alt komisyona intikal ettiğini, komisyonun incelemelerinin devam ettiğini anımsattı. Tunç, komisyonun, bilgi, belgeleri talep ettiğini, bazı tanıkları dinlediğine işaret etti.

Konunun, insan hakları sorunu olduğuna dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti:

"Eğer geçmişte meydana gelen insan hakları sorunu varsa bunun araştırılmasıyla ilgili TBMM'de yetkili komisyon da ihtisas komisyonudur, o da İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu. Ayrıca araştırma komisyonu kurup 4 ayda araştırmak yerine, endişeler varsa, Başbakanlık arşivleri, belge yeterli değil diyorsak, o zaman İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da bu konuda inceleme yapabilir. Araştırma komisyonundan daha geniş yetkileri olan komisyon varken böyle bir komisyona gerek yok."

-"Cumhuriyet değerlerinden kopmadan"

Öneri lehinde söz alan CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Türkiye'nin en eğitimli, asker kaçağının en az olduğu, Kocaeli'nden sonra düzenli vergisini ödeyen, adi suçların en az gerçekleştiği, kadın-erkek eşitliğinde kadın özgürlüğünün en yoğun yaşandığı, cumhuriyetin temel değerlerine bağımlı kentin Tunceli olduğunu savundu.

Erol, "Bu kadar insanlık suçu, vahşete rağmen bu toplumun, hiçbir zaman cumhuriyet ve cumhuriyetin değerlerinden kopmadan, yurttaşlık görevlerini yerine getirdiğini" anlattı.

Tunceli'nin bütün evlerinde inançlarından dolayı Hz. Ali, cumhuriyeti bağlılıklarından dolayı Atatürk'ün resimlerinin bulunduğunu dile getiren Erol, Atatürk ve Hz. Ali'nin fotoğrafını gösterdi.

Erol, 1938'de yaklaşık 13 bin sivil halkın, o bölgede hayatını kaybettiğini, 2 bin 700 kayıp kızın bulunduğunu, bu kızlardan birinin Kenan Evren'in eşi Sakine Hanım olduğunu söyledi. Erol, bunun, tek partili dönemde, devletin hakim olduğu, Celal Bayar'ın başbakan olduğu dönemde yapıldığını belirterek, "Bugün siz nasıl devletin içinde paralel güçler, yapı var diyorsunuz o zaman da siyasi bir parti olmayan, devletin ta kendisi olan, CHP içindeki paralel güçler, bu sağ düşünceye hakim olan güçlerdi. Bu güçler insanlık suçu işlemesine katkı verdiler." görüşünü savundu.

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

AK Parti Bartın Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title