Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda HDP'nin, Kilis başta olmak üzere sınır illerindeki vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle genel görüşme açılması talebinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi, kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda HDP'nin, Kilis başta olmak üzere sınır illerindeki vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle genel görüşme açılması talebinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi, kabul edilmedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, son dönemde Kilis'e atılan roketlere işaret ederek, bu roketlerin nereden geldiğini herkesin bildiğini, ancak hükümetin bilmezlikten geldiğini ileri sürdü.

İktidar yetkilileri ve mülki amirlerin konuya ilişkin açıklamalarını tekrarlayan Toğrul, vatandaşların düşen roketlerden korunmasına yönelik AFAD tarafından hazırlanan broşürleri eleştirdi.

Toğrul, iktidarın Kilis'e düşen roketler konusunda gerekli önlemleri almadığını ileri sürerek, terör saldırılarına ilişkin yabancı ülkelerden gelen uyarı nitelikli istihbaratların da dikkate alınmadığını iddia etti. Terör saldırılarından sonra yapılan ilk işin yayın yasağı getirilmesi olduğunu söyleyen Toğrul, Türkiye'nin Suriye politikasını da eleştirdi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da sınırlarda yaşananların, sadece bugünün meselesi değil, çözüm sürecinin eseri olduğunu söyledi.

Bölgede hem içte hem dışta uygulanan politikaların Türkiye'yi sıkıntıya soktuğunu ifade eden Ayhan, "Kilis perişan. Hergün füze isabet ediyor. Vatandaşlar korku içinde. O bölgede PKK'nın olmadığı tek il. Kilis terör örgütlerinin açık hedefi haline gelmiş. Göçler başlamış. Esnaf kan ağlıyor. Hükümet duyarsız. MHP Kilis'in ve Kilisli vatandaşlarımızın yanında oldu. Şimdi hiç kimse bizim AKP gibi Kilis'e yüz çevirmemizi beklememeli." değerlendirmesinde bulundu.

-"Biz tezkereyi burada niye verdik? Ne yapıyorsunuz tezkereyle?"

Hükümetin acil olarak Kilislilerin beklentilerini yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Ayhan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin milli bekasının parametrelerini başka ülkelerin inisiyatifine terk etmemesi lazım. Biz tezkereyi burada niye verdik? Ne yapıyorsunuz tezkereyle? Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlet. Milli, üniter ve güçlü bir devlet, sınırlarını hiç kimsenin himmet ve desteğine ihtiyaç duymadan koruyacak siyasi tasarruf ve stratejilerini bizzat kendisi tayin etmek mecburiyetindedir. Niye buraya geldiniz de bunu istediniz? Türk milleti kendi söküğü varsa, kendi dikecek, kendi göbek bağını kendi kesecek dirayet ve tecrübeye sahip. Ülkeyi yöneten hükümet acz içinde."

Hükümetin terörle kararlı bir şekilde mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen Ayhan, "Şunu buradan söylüyorum; siz sınırın iki tarafındaki terör örgütlerini temizleyin, sonuna kadar MHP, hükümetin arkasında. Hergün beyanat verip 'angajman kuralları uygulanacak' demek oradaki vatandaşın işini çözmüyor. Milletvekillerine F klavye vermek, milliyetçilik olmuyor. Bu meseleyi çözün." diye konuştu.

"Ne angajmanından bahsediyorsun? Gerekirse onu yok edersin"

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da Kilis'te yaşananlara bakıldığında hükümetten kapsamlı bir açıklama yapılmasını beklediklerini, ancak bu beklentilerinin karşılanmadığını dile getirdi.

Hükümet tarafından 25 Nisan'da dört maddelik Kilis'e yönelik eylem planı açıklandığını, ancak o günden bu yana da roketlerin düşmeye devam ettiğini, vatandaşın hala mağdur olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bizim bir kentimize ciddi bir saldırı var. Bu saldırı dışarıdan geliyor. Bu roketleri atanlar elbette belli. Türkiye'de sokakta yürüyen 3 yaşındaki bir çocuğa sorsanız, eğer aklı kamil olmuşsa kimin yaptığını söyler. Bunu yapan katil IŞİD terör örgütü, bunu bir kere bilelim. Bunun adını koyalım. Türkiye bunun adını koyduğu için IŞİD'den ilave bir tehdit algılamasına giremez, bunun adını koymadığı zaman bunlar devam eder. Çünkü bir şeyi teşhis etmek tedbiri de getirir. Bizim, bu konuda maalesef hükümetin doğru dürüst bir tedbir aldığını görmüyoruz. Bu konuyla ilgili ne tür bir çalışma yapıldığını da şu ana kadar görmedik, şahit olmadık, sadece Bakanlar Kurulundaki açıklama dışında."

İktidarın Suriye politikasını ve Arap Baharı'ndaki tutumunu da eleştiren Yılmaz, gelinen noktada tüm ülkelerle sorunlu, terör saldırılarının hedefi haline gelmiş bir ülke konumuna düşüldüğünü savundu.

Yılmaz, "Angajman kuralları' diye bir şey tutturulmuş. Ya, kardeşim, angajman kuralları senin hava sahanı ihlal eden, senin toprağını taciz eden bir devlete karşı uygulanır. Bir terör örgütüne karşı angajman uygulanmaz, onu yok edersin sen. Ne angajmanından bahsediyorsun? Gerekirse onu yok edersin." dedi.

Türkiye'nin ulusal güvenliğine ilişkin ciddi tedbir alması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Hükümetin açık açık tedbir alması lazım. IŞİD'i terör örgütü olarak gördüğünü ilan etmiş, gereğini de yapması lazım." ifadelerini kullandı.

"Biz sürekli DEAŞ mevzilerini vuruyoruz"

Ak Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat ise hükümetin terör saldırıları ve bölgeye düşen roketlerle ilgili gerekli karşılığı her zaman verdiğini kaydetti.

Polat, "Bizim topraklarımıza kasteden bir terör örgütünü, şehit eden bir terör örgütünü biz görmezden mi geleceğiz? Tabii ki gerekli müdahaleyi yapacağız." diye konuştu.

DAEŞ'in bir terör örgütü olduğunu, hükümetin bunu en başta ilan ettiğini hatırlatan Polat, polemiklerle vakit kaybetmek yerine bu terör örgütünün Türkiye'den nasıl uzaklaştırılacağına dair işbirliği içinde çalışmak gerektiğini vurguladı.

Polat, "Biz sürekli DEAŞ mevzilerini vuruyoruz. Ama 'Bu milletin birliği, dirliği için hemen anında bir kara operasyonu gerçekleştirelim ve o terör örgütünü oradan uzaklaştıralım' derseniz, tabii ki bu seçenek de görüşülüyor. Bilindiği üzere bu seçenekler bir anlık değil, bir strateji gerektiren ve askeri uzmanların karar vereceği konular. Biz Meclis olarak karar alabiliriz, o ayrı. Ama Kıbrıs Barış Herakatı'nda bile yapılan operasyon, dört beş sene sonra gerçekleşmiş." dedi.

Görüşmelerin ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Emin Haluk Ayhan AK Parti Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

title