Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin keyfi olarak başka cezaevlerine nakledilmesinin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin keyfi olarak başka cezaevlerine nakledilmesinin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulunda oybirliği sağlanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurula taşıdı.

Partisinin önerisi hakkında söz alan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, cezaevlerinin hak ihlallerinin yaşandığı kurumların başında olduğunu savundu. Özkan, cezaevlerinden insan hakları derneklerine ve avukatlara yapılan başvuruların, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin kanıtı olduğunu ileri sürdü.

Özkan, 7 Haziran seçimlerinin ardından toplumun muhalif kesimlerinin tutuklandığını ileri sürerek, yaptıkları başvurulara Adalet Bakanlığından olumlu ya da olumsuz yanıt alamadıklarını belirtti. Cezaevlerinde son günlerde yaşanan "sürgünlerin" dikkat çekici olduğunu anlatan Özkan, cezaevlerinde onlarca "sürgünle" karşı karşıya olduklarını söyledi.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ise Türkiye'de 187 bin 498 hükümlü ve tutuklunun bulunduğuna işaret etti.

Ceza infaz kurumlarının, nitelikleri bakımından dünyada en iyi örnek teşkil eden cezaevleri arasında bulunduğunu belirten Kaynak, cezaevlerinin ulusal ve uluslararası birçok kurum ve kuruluşun denetimi altında olduğunu hatırlattı. Kaynak, cezaevleri konusunda Türkiye'ye herhangi bir uluslararası kuruluş tarafından herhangi bir ithamın yönetilmediğini ve bu alanda alınlarının ak olduğunu söyledi.

" Ak Parti'nin işkenceye toleransı sıfırdır"

Cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunduğunu hatırlatan Kaynak, "Bir yandan 'Cezaevlerinde üst üste yatılıyor' diyeceğiz bir yandan da 'Nakil olmasın' diyeceğiz. Bu ikisi yan yana olmaz" diye konuştu. Kaynak, cezaevlerinden nakillerin çeşitli nedenlerle yapıldığını, nakillerin sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik olmadığını, başka yerlerde de görüldüğünü ve cezaevlerindeki yığılmayı dengelemek adına bu nakillerin yapılabildiğini bildirdi. AK Parti'nin işkenceye toleransının sıfır olduğuna dikkati çeken Kaynak, cezaevlerindeki nakillerin önemli bir bölümünün zorunlu nakil niteliğini taşıdığını ifade etti.

"Aileler, çocuklarını ayda bir kez dahi ziyaret edemiyor"

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de cezaevlerinin Türkiye'de artarak kanayan bir yara olmaya devam ettiğini, cezaevlerinin gözdağı ve had bildirme aracı olarak kullanıldığını savundu. İlgezdi, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısının sürekli arttığına işaret ederek, Türkiye'de cezaevleri tablosunun her geçen gün daha kötüye gittiğini ileri sürdü.

Uzak cezaevlerine giden insanların çifte mahkumiyet yaşadığını öne süren İlgezdi, yoksul ailelerin maddi külfeti kaldıramadığını, dar gelirli ailelerin çocuklarını ayda bir kez dahi ziyaret edemediğini savundu. İlgezdi, uzun yolculuklarda ring araçlarının da büyük sıkıntı olduğunu belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise kendileri için insanın önce geldiğini bundan dolayı bütün uygulamalarında ayrım gözetmeksizin merkeze insanı koyduklarını ve insanı yüceltmeyi esas olarak kabul ettiklerini söyledi. Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların nakillerinin hangi koşullarda gerçekleştirilebileceğini anlatan Çavuşoğlu, nakillerin zorunlu nedenlerden kaynaklandığını vurguladı.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Gamze Akkuş İlgezdi Veysi Kaynak AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title