Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, "derin devlet" yapılanmalarının Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyadaki güncel uzantılarının açığa çıkarılması ve yargılanması amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, "derin devlet" yapılanmalarının Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyadaki güncel uzantılarının açığa çıkarılması ve yargılanması amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi reddedildi.

Öneri üzerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, çoğu iktidarın, derin devlet yapılanmalarını kullandığını sandığını belirterek, "Ama ilk başta size bu inancı veren o yapılanmalar kısa süre sonra birden sizi kendi tetikçileri haline getirirler. Karar mercileri onlardır, irade onlardadır" dedi.

Derin devlet yapılanmasının Susurluk kazasıyla beraber çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıktığını anlatan Sancar, "Derin devlet zihniyeti devam ettiği müddetçe, kirli ilişkilerden kaçamazsınız. Bir süre sonra o kirin, batağın tam ortasında ya da en derininde bulursunuz kendinizi" ifadesini kullandı.

Derin devleti tasfiye etmek adına yola çıkanların, bugün derin devletin bütün terimlerini ve yöntemlerini rahatça kullandıklarını ileri süren Sancar, "Eğer derin devletin trenine binmişseniz, önce hukuku kaldırırsınız, bu yolun devamında aklınızı devre dışı bırakırsınız, sonra diğer durakta geleceğiniz istasyon vicdanınızı askıya almaktır" diye konuştu.

Ak Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan da adına ister vesayet, ister çete, ister kirli tezgah ve tertip denilsin millet iradesinin egemenliği üzerinde oluşturulmaya çalışılan her türlü tahakküm altına alma gayretlerine karşı, dik bir duruş ortaya koyduklarını belirtti.

Ak Parti'nin, ülkenin yakın tarihinde vesayet kurumuna ciddi bir karşı duruş ortaya koyduğunu ve derin devletle büyük bir mücadele başlattığını anlatan Alparslan, "Maalesef derin devlet, PKK üzerinden sivil siyaset alanını daraltmak gayreti içerisindedir" dedi.

Alparslan, şunları söyledi:

"Derin devlet yapılanmasının en büyük ilacı hiç tereddütsüz katılımcı, güçlü, çoğulcu bir demokrasidir. Bizler demokrasimizi ne kadar güçlendirirsek, demokrasimizin standartlarını ne kadar uluslararası standartlara getirirsek bu tür karanlık güçlerle ve illegal yapılanmalarla mücadelemizde o derece başarılı oluruz."

"Milliyetçilik, ırkçılığın panzehiridir"

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da ne AK Parti'nin diliyle ne de HDP'nin diliyle barışın yakalanamayacağını savunarak, "Eğer TBMM'de biz barışı yakalayamıyorsak AKP, MHP, CHP, HDP barışı yakalayamıyorsak, bilin ki sokakta da barış olmayacak demektir. Onun için burada bir millet olmamız gerekiyor önce" diye konuştu.

Akar, "Şu halimize bakın 17 Kasım'dan bu yana veya öncesine bakın, biz bir millet miyiz? Basit dört tane kategoriye ayırayım hemen. Sekülerler, muhafazakarlar, Kürt milliyetçileri, Türk milliyetçileri. Bunlar aynı anda aynı duyguyu hissetmiyorlar, aynı ortak tarihi yaşamaktan uzaklaşmışlar. 2002'den bu yana AKP iktidarları dönemindeki ötekileştirme, AKP iktidarları tarafından mezheplere, ırklara yapılan vurgu bizi bu hale getirdi. Bu kürsü sadece Türklerin ve Kürtlerin kürsüsü değil. Bu kürsü, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan tüm etnisitelerin kürsüsüdür. Bunlardan biri de benim" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da milliyetçiliğin, ırkçılığın panzehiri olduğunu belirterek, milliyetçiliği birleştirici bir unsur olarak gördüklerini bildirdi.

"Biz asla Kürt milliyetçisi olmadık"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de asla Kürt milliyetçisi olmadıklarını, bundan sonra da herhangi bir milliyetçiliği savunmayacaklarını belirtti.

Baluken, "Hiçbir HDP'li vekilden 'Bir Kürt dünyaya bedeldir, sahip olduğunuz kudret damarlarınızda dolaşan asil kanda mevcuttur, ne mutlu Kürt'üm diyene' gibi cümleler duymazsınız. Bundan da bütün Türkiye'nin kurtulması, sıyrılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da sözlerine Diyarbakır'ın Sur ilçesinde roketatar mermisi isabet ettiği değerlendirilen evde hayatını kaybeden Melek Alpaydıncı'ya rahmet dileyerek başladı.

Türkiye Cumhuriyetinin bir devlet olarak kurumlarıyla, kurallarıyla yeterince ve doğru bir şekilde işletilmediğini ileri süren Akçay, "Türkiye 13 yıldır devlet bilinci olmayan bir iktidar tarafından yönetilmektedir" diye konuştu.

Devletsiz ve ordusuz milletlerin ayak altında ezilmeye mahkum olduklarını anlatan Akçay, bugün Irak, Libya, Suriye ve Balkanlarda yaşananların, devletsizliğin ve ordusuzluğun sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da partilerinin devlet anlayışının ceberut değil, kerim devlet anlayışı olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, oylanan öneri kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Murat Alparslan Erkan Akçay AK Parti Mardin Politika Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title