Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda HDP'nin çatışma sürecinde yaşanan çocuk ölümlerinin ve çocukların gördüğü zararın tespit edilmesine, CHP'nin yolsuzluk olaylarının nedenleri ve sonuçlarıyla toplumsal yaşama etkilerine ilişkin araştırma önergelerinin görüşülmesi önerileri reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda HDP'nin çatışma sürecinde yaşanan çocuk ölümlerinin ve çocukların gördüğü zararın tespit edilmesine, CHP'nin yolsuzluk olaylarının nedenleri ve sonuçlarıyla toplumsal yaşama etkilerine ilişkin araştırma önergelerinin görüşülmesi önerileri reddedildi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, öneriye ilişkin konuşmasında kürsüden, sokağa çıkma yasağı olan yerleşim yerlerinde yaşayan iki çocuğun gönderdiği mektupları okudu.

Çocukların yaşam ve eğitim haklarından ülkeyi yönetenlerin sorumlu olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesinin tarafı olması nedeniyle sorumlulukları olduğunu hatırlattı.

Doğu ve Güneydoğudaki çocukların her alanda sorunlar yaşadığını ve diğer çocuklarla eşit şartlarda olmadıklarını savunan Kerestecioğlu, "Silahlar sustuğunda çocuklar için de daha iyi bir yaşamın umudu doğmuştu. Onlarca yılın acısı hafızalardaydı ama umut da vardı. Bu umudu onlara tekrar armağan edelim" dedi.

Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş terör örgütünün oluşturduğu şiddet sarmalına işaret ederek, şehir eylemlerinde çocukları ön saflarda kullandığını söyledi. Terör örgütünün çocuklarını kaçırdığı ailelerin güvenlik güçlerine başvurduğunu belirten Maviş, "Terör örgütü PKK'nın çocukları kaçırarak bir süre eğitim verdikten sonra güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda aktif olarak kullandığı uluslararası raporlarda da yer almıştır" ifadesini kullandı.

Yaşananlar ortadayken, gerçeğin ters düz edilmeye çalışıldığını ifade eden Maviş, bir kesimin ise terör örgütünün çocukları bu denli istismarına sessiz kaldığını, terör örgütünü kınamadığını belirtti.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise sataşma nedeniyle geldiği kürsüde Maviş'in gruplarına yönelik tavrını eleştirdi. Önder, "Gruba dönüp parmak sallamak kimsenin haddi değildir. Burası söz için yapılmıştır" dedi. Önder, emniyet bültenleriyle konuşmanın yanlış bir yaklaşım olduğunu savunarak, "Siz bu meseleye dair ne söylüyorsunuz? Keşke siz sayın vekillerden bunu duysak" ifadesini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da öneri üzerindeki konuşmasında, konunun özünde çocukların bulunduğunu, böyle bir konuda kimsenin karşılıklı taraflarmış gibi davranamayacağını vurguladı.

İradesi olmayan ne sağda ne solda durmayan çocukların ölümüne kimsenin sessiz kalamayacağını kaydeden Sarıhan, "Hepinize sesleniyorum, sizler çocuklarınızın, torunlarınızın ölümlerine izin verir misiniz, ister PKK öldürsün, ister güvenlik güçleri öldürsün. Lütfen taraf olmayın. İstenen sadece bir araştırma. Ne olur aklınızın ve vicdanınızın sesini dinleyin. Lütfen bu araştırma önergesine olumlu oy verin, çocuklarımıza karşı yüzümüz ak olsun" diye konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu da çocukların herkesin önceliği olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin her yerinde terör yüzünden ölen, mağdur olan çocuklar bizim de çocuklarımız. Bu ülkede PKK'nın terör eylemleriyle mağdur edilen çocukları korumak hepimizin görevi" dedi.

Köseoğlu, HDP'nin önergesinin konuya tek boyutlu bir bakış açısı getirdiğini, bu nedenle karşı olduklarını söyledi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylanan HDP grup önerisi, reddedildi.

-CHP'nin önerisi de reddedildi

CHP de yolsuzluk olaylarının nedenleri ve sonuçlarıyla toplumda yarattığı olumsuzluklar ve etkilerinin araştırılması için verdiği önergenin Genel Kurul'da bugün görüşülmesini Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Meclisin, 17-25 Aralık soruşturmalarında, Anayasa'nın kendisine yüklediği denetim faaliyetini yapmadığını savunarak, "Hükümet, 17-25 Aralık soruşturmaları sürecinde yolsuzlukların ortaya çıkarılması için değil, yolsuzlukların üstünü örtmek için elinden gelen çabayı yapmıştır" iddiasında bulundu.

Tezcan, "Şimdi hep beraber bir 'darbe' teranesi. Yolsuzluğu yapanla yolsuzluğu koruyan ve onun gayrimeşru çocuğu olan havuz medyası el birliğiyle milleti kandırmaya çalışıyor. ya bu Meclis, bu yalana teslim olacaktır, ya bu Meclis Gazi Meclis olduğunu gösterecek, beytülmala el uzatanın elini kıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise "Bu Meclis, her zaman Gazi Meclistir, her zaman Gazi Meclis olmanın kuralları, ahlakı, edebi çerçevesinde kararlarını alır. Bu parlamento yolsuzluk yapanın da elini kırar, yolsuzluk yoksa da bunu açıklar ve ortaya koyar" ifadelerini kullandı.

-Belediyelerle ilgili yolsuzluk tartışması

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise 17-25 Aralık'ın bir darbe girişimi olduğunu belirterek, "Geçen 4 seçim sonunda bu 17-25 Aralık operasyonu, milletimiz tarafından darbe olarak tescil edilmiştir ve milletimiz tarafından, uzun adama, Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevgi ve muhabbetle bu darbe girişimi net bir şekilde püskürtülmüştür" görüşünü dile getirdi. Dağ, konuşmasında bazı CHP'li belediyelerle ilgili yolsuzluk iddialarına da yer verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise "Eğer CHP belediyelerinde bir ahlaksızlık varsa onu denetlemeyen ve cezasını vermeyen İçişleri Bakanı namussuzdur" ifadesini kullanarak, Türkiye'deki bütün belediyelerdeki yolsuzluk iddialarının, Meclis'te kurulacak bir komisyonca araştırılması teklifinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da yolsuzluğun küçümsenmemesi gerektiğini ve bunun sosyal bir olgu olduğunu belirterek, "Hakkaniyeti sağlayan nesnel süreçlerdir. Meclis de bunu yerine getirmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "Yüreği olan AKP'lilere sesleniyorum. Hodri meydan. Biz CHP'li bütün belediyelerin her şeyinin burada konuşulmasına rıza gösteriyoruz ve bunu kabul edeceğiz. Siz edebiliyor musunuz, edecek misiniz?" dedi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Filiz Kerestecioğlu Sırrı Süreyya Önder Nazım Maviş AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title