Haberler

TBMM Genel Kurulu

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, hükümetin Türkmenler'e yönelik politikasını eleştirerek, "Türkmenlere yönelik ciddi bir politika yoktur ve Türkmenler de söylenildiğinin aksine, silahla Türkiye tarafından desteklenmemektedir, tek başlarına bırakılmışlardır" dedi.

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, hükümetin Türkmenler'e yönelik politikasını eleştirerek, "Türkmenlere yönelik ciddi bir politika yoktur ve Türkmenler de söylenildiğinin aksine, silahla Türkiye tarafından desteklenmemektedir, tek başlarına bırakılmışlardır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin, Suriye ve Irak'ta meydana gelen gelişmelerin milli güvenlik ve menfaat ile Türkmen varlığına etkileri, bu konuda dış politikanın temel hedef ve çizgisi hakkında genel görüşme açılmasına ilişkin önergenin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşülerek reddedildi.

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, önerinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi.

Özdağ, şöyle konuştu:

"Suriye'de Türkmenlere yapılan etnik temizliğin boyutlarını biz söylemiyoruz, Suriye insan hakları örgütleri söylüyor ve onlar karşı çıkarken yine AKP hükümetleri susmuştur. Demek ki aslında Türkmenlere yönelik de ciddi bir politika yoktur ve Türkmenler de söylenildiğinin aksine, silahla Türkiye tarafından desteklenmemektedir, tek başlarına bırakılmışlardır. Şimdi, bölgemizde büyük bir savaş yaklaşıyor. Doğu Akdeniz'de 12 ulusun 36 gemisi bir araya geldi, savaş uçakları bölgeye yığılmış durumda. Bunu çok kısa zamanda kara güçleri de izleyecek. İstemeseniz bile bu ortamdan savaş çıkabilir. Ben burada sadece MHP milletvekili olarak değil, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu Meclisin bu durumu öncelikle ele alması ve değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum."

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkmenlerin Suriye'de geçmişte de büyük sıkıntılar yaşadığını, ancak o zaman gündeme gelmediğini söyledi.

Meselelere soy ve ırk kavramının dışına çıkarak bakmak gerektiğine işaret eden Özsoy, Suriye'de bütün halkların zor durumda olduğunu, Türkiye'nin bölgeye yönelik politikalarının genel itibariyle yanlış olduğunu savundu.

"Münafık kim?"

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ise öneri üzerindeki konuşmasına bir hadis ile başlamak istediğini söyledi.

Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamber Efendimiz münafıklığı üç şekilde tanımlar. Der ki: 'Münafığın alameti üçtür, konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünden cayar ve emanete hıyanet eder.' Şimdi Sayın Başbakanımız diyor ki Türkmenler'e MİT eskortu ile TIR gönderdik. Bayırbucak Türkmenlerine gönderdik' diyor. Sayın Başbakan Yardımcımız da 'Vallahi billahi o TIR'lar Türkmenlere gitmedi' diyor. Burada iki lafınızdan birisi yalan. Dolayısıyla soruyorum, münafık kim? İkisinden birisinin bu hadis çerçevesinde nifak ile ilişkili bir tutum içerisinde olduğunu görüyoruz."

Erdem'in sözlerine AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve AK Partili milletvekilleri tepki göstererek, kullandığı ifadeler nedeniyle özür dilemesini istediler.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da Erdem'e, "Birilerini münafıklıkla itham etmek, kaba ve yaralayıcı bir sözdür" diyerek, temiz bir dille konuşması konusunda uyarıda bulundu.

Bir hadisi paylaştığını belirten ve buna tahammül gösterilmesini isteyen Erdem ise konuşmasına devam etti. Erdem, ilerleyen bölümlerde, "Deminki sözüm yaralayıcı olmuş olabilir. Eğer gerçekten de bahsettiğim maksadı aşmışsa herkesten özür diliyorum. Ancak vicdanlara hitaben sual etmek istiyorum; bu mudur bizim adalet anlayışımız, vicdaniyetimiz ve Ortadoğu'da barış getirme perspektifimiz?" dedi.

Erdem'in, 25. dönemde terör konusunda araştırma komisyonu kurulması önerisinin Genel Kurul'da AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiği yönündeki sözleri de bu iki partinin milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da partisinin terör örgütlerine yönelik operasyonlar konusundaki tavrının bilindiğini belirtti.

Altay'ın, "Daha önce bizim verdiğimiz önerge doğrultuda IŞİD terör örgütünü araştırmak üzere bir komisyon kurulsaydı, milletvekillerimizin bölgede yaptığı çalışmaların sonuçları bu komisyona intikal edecekti ve bu komisyon kurulsaydı Ankara katliamı gerçekleşmeyecekti" şeklindeki sözlerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tepki gösterdi.

Vural, Altay'ın bu ifadesini geri almasını isteyerek, "Siz, PKK ve IŞİD terör örgütüne yönelik sınır ötesi operasyon yapmayla ilgili talep geldiği zaman 'hayır' dediniz" ifadesini kullandı.

Bu sözler üzerine Vural ve Altay arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay da Suriye'deki ihtilafın Türkmenler üzerindeki etkilerinin ve yarattığı sıkıntıların giderilmesinin AK Parti iktidarının her zaman önceliği olduğunu söyledi.

Aktay, "Türkmen kardeşlerimiz de onlar için yapılanların, desteğin bilincindedir. Halkımız da Türkmen kardeşlerimiz için yapılanları bilmektedir ve görmektedir. Onun için 'Bugüne kadar siz Türkmenler için ne yaptınız?' gibi sorulara ve ithamlara cevabı, sadece Türkmen kardeşlerimizin sözlerine kulak vererek alabilirsiniz" diye konuştu.

Görüşmelerin ardından MHP grup önerisi oylanarak, reddedildi.

Kaynak: AA / Politika

Eren Erdem Ümit Özdağ Gaziantep Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title