Haberler

TBMM Genel Kurulu

MHP'nin Irak Bölgesel Kürt Yönetimince Ayn El Arab'a gönderilen Peşmergeler'in Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili genel görüşme açılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurul'da, MHP'nin Irak Bölgesel Kürt Yönetimince Ayn El-Arab'a gönderilen Peşmergeler'in Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili genel görüşme açılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Önerge üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Peşmerge'nin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişine değinerek, şu soruları yöneltti:

"Peşmerge hangi anayasa maddesine, hangi hukuk kurallarına göre Türkiye üzerinden Türkiye dışında çatışan iki terör örgütüne yardım için geçirilmiştir? Başka bir ülkeden silahlı bir gücün topraklarımız kullandırılarak diğer bir ülkeye geçirilmesi aleni bir suç değil midir? Barzani ile yapılan son anlaşma ile Ayn El-Arab'taki Peşmerge'ye silah ve mühimmat gönderilmesi hangi yasaya, hukuka dayanmaktadır?"

CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk, 29 Ekim günü Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Peşmergeleri'nin adeta alternatif bir geçit resmi yapar gibi Türkiye'den Kobani'ye geçiş yaptığını söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, her fırsatta Irak Türkmenleri'nin dile getirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu coğrafyada kadim zamanlardan beri birlikte yaşayan bizler, hepimiz bir uzlaşma, bir barış çıkarmak zorundayız. Türkmen'i, Kürt'ü, Şii'si, Alevi'si, Arap'ı, Süryani'si ve Asuri'si ile. Eğer bunu sağlayamazsak kıyamete kadar bu kan davası, bu kan dökme devam edecek ve birilerinin işine yaradığı müddetçe de elin oğlu silah da verecek, benzin de dökecek. Barışı sağlamak bizim elimizde."

AK Parti Niğde Miletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Kobani'den IŞİD zulmünden kaçan 200 bin kişinin Türkiye'de misafir edildiğini anımsatarak, bu çerçevede Kobani'ye insani ve lojistik amaçlı olarak bazı unsurların geçişinin söz konusu olduğunu ifade etti. Kavrukoğlu, "Burada Peşmergeler'in anayasal açıdan Irak Ordusu'nun resmi bir parçası olduğunu vurgulamak gerek" dedi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Halaçoğlu, Irak Anayasası'nın 9. maddesinin Peşmergeler'i Irak Ordusu'nun bir parçası olarak değil, iç güvenlik gücü olarak gösterdiğini ifade ederek, "Dolayısıyla bunun tezkereye dayandırılması mümkün değil" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Kobani Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title