Haberler

TBMM Genel Kurulu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2002-2011 döneminde hayvansal hasılanın yüzde 214 artışla 5,9 milyar dolardan 18,5 milyar dolara çıktığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2002-2011 döneminde hayvansal hasılanın yüzde 214 artışla 5,9 milyar dolardan 18,5 milyar dolara çıktığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Bakan Eker, milletvekillerinin 100 sözlü soru önergesini cevapladı.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasında adı geçen Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı ile hiçbir ilgisi ve alakası bulunmadığını belirten Eker, Almanya'daki davanın iddianamesinde yer alan Ahmet Davutoğlu Vakfı'nın Bulgaristan merkezli Ahmet Davutoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı'nı ifade ettiğini söyledi.

Almanya'daki davada adı geçen kişinin 1983 yılında vefat etmiş, Bulgaristan'da tanınan bir din alimi olduğunu belirten Eker, daha önce bu konunun basında asılsız iddialarla dile getirildiğini, gerekli açıklamalara rağmen bir gazetenin 2011'in Temmuz ayında tekrar bu iddiaya yer vermesi sonucu haberin sorumluları hakkında kamu davası açıldığını anlattı.

Ek açıklama isteyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının görevden alınarak, olayın örtbas edildiğini iddia etti ve cevabın tatmin edici olmadığını söyledi.

Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 24 Ocak 2013 itibarıyla 370 bin 691 ton makarnalık, 2 milyon 289 bin 875 ton ekmeklik buğday unu stoku bulunduğunu kaydederek, bu miktarın piyasaları düzenlemek için yeterli olduğunu ifade etti.

-Et fiyatları-

Et fiyatlarındaki dalgalanmanın önüne geçmek ve halkın beslenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılında canlı hayvan ve et ithalatına izin verdiklerini anımsatan Eker, bu yolla et fiyatlarında düşüş meydana geldiğini anlattı. Eker, ithalattaki gümrük vergilerinin geçen yılın Ekim ayında karkas ette yüzde 100'e, canlı hayvanda yüzde 40'a çıkarıldığını anımsatarak, piyasanın böylece regüle edildiğini kaydetti.

Türkiye'de dana karkas fiyatının 25 Ocak 2013 itibarıyla ortalama 14 lira 17 kuruş olduğunu dile getiren Eker, marketlerde kıyma fiyatı ortalamasının 19 lira, kuşbaşı fiyatının 23 lira olduğunu belirtti.

Mehdi Eker, hayvancılığa sağlanan desteğin kapsamının genişletildiğini de ifade etti. Bu sayede hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Eker, 2002-2011 döneminde hayvansal hasılanın yüzde 214 artışla 5,9 milyar dolardan 18,5 milyar dolara çıktığını belirtti. Eker, sığır sayısının 9,8 milyon baştan yüzde 26 artışla 12,4 milyon başa çıktığını söyledi.

Eker, süt üretiminin de aynı dönemde yüzde 79 artışla 8,4 milyon tondan 15 milyon tona çıktığını belirtti.

Bazı illerdeki tarımsal destek rakamlarından örnekler veren Eker, birçok alanda üretim artışı yaşandığını dile getirdi.

Bakan Eker, TÜİK verilerine göre 2002-2011 döneminde tarım ve gıda ürünleri ihracatının yüzde 283'lük artışla 4 milyar dolardan 15,3 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2002 yılında 161 ülkeye bin 480 tarım ve gıda ürünü ihraç ederken 2011'de 186 ülkeye bin 536 çeşit tarım ve gıda ürünü ihraç ettiğini anlatan Eker, 2012'nin Ocak-Kasım döneminde de tarımsal ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttığını, ithalatın ise yüzde 7 oranında azaldığını söyledi.

-"Yapısal sorunları çözüyoruz"-

Verdikleri rakamların tamamının kamuoyunun denetimine açık olduğuna ve TÜİK tarafından yayınlandığına işaret eden Eker, tarım ve hayvancılıktaki büyümenin ortada olduğunu kaydetti.

Eker, tarım alanlarının bir kısmının tarım politikalarının yanlış olmasından değil, miras yoluyla aşırı parçalanmasından dolayı kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

"Tarım alanında hiçbir sorun yok demedim, cennetten de bahsetmiyorum" diyen Eker, Türkiye'nin değişim ve dönüşüme en çok muhtaç olan sektörü hakkında konuştuklarını ifade etti. Mehdi Eker, "Tarımda her bakımdan dünya ortalamalarının üzerindeyiz" dedi.

Tarım sektörünü daha ileriye götürdüklerini ve yapısal sorunları çözdüklerini kaydeden Eker, Et ve Süt Müdahale Kurumu ile ilgili düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesini Meclis'in gündemine getireceklerini de belirten Eker, bu sorunun, çözülmemesi halinde gelecekte daha da yayılacağını ifade etti.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title