Haberler

TBMM Genel Kurulu

İzmir EXPO Alanı Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

İzmir EXPO Alanı Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

CHP Grubu adına tasarı üzerinde konuşan İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, düzenlemenin sadece EXPO alanını belirlemediğini ifade ederek, İnciraltı'nın imar sorunun çözülmesini de içerdiğini kaydetti. İnciraltı'nın "kentin akciğerleri" olduğuna işaret eden Moroğlu, ancak bölgede ne tarım yapıldığını, ne sağlık ve turizm alanında yapılaşmanın önünün açılabildiğini ne de hak sahiplerinin haklarının korunabildiğini söyledi.

EXPO'nun İzmir olarak belirlenmesinin önemli ve olumlu olduğunu belirten Moroğlu, "2015 için de belirlenmişti ve bazı çalışmalar yapılmıştı. İkinci kez İzmir adaysa, daha önce kazanmamanın nedenleri irdelenmeli, deneyimlerden yaralanılmalı. Niye 2015'i kaybettiğimizi sorulayalım. EXPO ülkelerin adıyla değil kentlerle anılıyor, yerelin projesi olarak bakılıyor. Bunun da belediye önderliğinde yürümesi gerekir. Başkan, işler yürüsün diye ses etmedi ama hukuk dışı kurulan mahkemelerde çete reisi olarak yargılandı. Önce bunu düzelteceksiniz. Kendisi EXPO için yurtdışındayken operasyon yapıldı. Yasa çıkarmakla EXPO kazanılmıyor" diye konuştu.

EXPO için oluşturulan kuruldan istifalar olduğunu hatırlatan Moroğlu, halkın ve örgütlerin işin içine katılmadan başarılı olunamayacağını savundu.

"Kadifekale'de kimsenin başına ev yıkılmamıştır" diyen Moroğlu, bunun da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çabasıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

-"Kentleri marka haline getirmiştir"-

AK Parti Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Türkiye'nin 2020 EXPO'ya talep olduğunu belirterek, "156 yıldır yapılan EXPO'lar düzenlendiği kenti marka haline getirmiş, yaşam düzeyini yükseltmiş, fırsat olarak doğmuş, doğru değerlendirilerek kalıcı eserler oluşturulmuştur" dedi.

Sao Paulo, Ekaterinburg, Dubai ve Ayutthaya'nın, 2020 yılında yapılacak EXPO'da Türkiye'nin adayları olduğunu hatırlatan Denizli, İzmir'in organizasyonu gerçekleştirebilecek tarihi ve doğal güzellikler, yeterli altyapı, uzman personel ve deneyime sahip olduğunu vurguladı.

BDP'li Hasip Kaplan'a "İzmir'i Türkiye'nin bir kenti olarak ifade ettiği" için teşekkür eden Denizli, Antalya EXPO ile ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu gündeminde olduğunu ve yakında Meclis'e geleceğini ifade etti. Denizli, AK Parti iktidarı döneminde İzmir'e ciddi yatırımlar yapıldığını savunarak, "Gelecek 10 yılın parlayan yıldızı İzmir olacak" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, İzmir'in fuar ve organizasyon potansiyeliyle tanındığını ifade ederek, Vadeli İşlemler Borsası'nın İzmir'den İstanbul'a taşınmasının doğru bir adım olmadığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da 2015 EXPO'sundan alınacak derslerle 2020 için yol haritası çıkarılması gerektiğini belirterek, "İzmir'in ihmalinin temel noktası, İzmir'in stratejik bir vizyonla teşvik edilmemesidir. İstanbul her türlü iktidar nimetlerinden yaranlandırırsınız, Ankara'yı siyasi başkent, Antalya'yı turizm merkezi yaparsınız ama İzmir'in elinden Vadeli İşlemler Borsası'nı alırsınız" diye konuştu.

İzmir'in EXPO'yu kendisine vizyon olarak aldığını belirten Susam, kentin organizasyona dört ele sarıldığını, devlet projesi olarak girişimlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının yasalaşmasının ardından birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Moroğlu İlknur Denizli Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title