Haberler

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Türkiye'nin dış politikası, kesinlikle mezhepçi, yani emperyal siyasetin kullanmak istediği angajmanlara, fırsatlara yaslanan bir politika değildir.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, " Türkiye'nin dış politikası, kesinlikle mezhepçi, yani emperyal siyasetin kullanmak istediği angajmanlara, fırsatlara yaslanan bir politika değildir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Arnavutluk Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşüldü.

Görüşmelerde, HDP grubu adına söz alan Mardin Milletvekili Mitat Sancar, uluslararası ilişkiler anlamında yeni bir dönemin yaşandığının kabul edildiğini söyledi. AK Parti'nin 2002 yılında idealist bir yaklaşım içinde olduğunu ancak bu sürecin 5 yıl sürdüğünü iddia eden Sancar, sonrasında başka bir trend ortaya çıktığını savundu. Sancar, hükümetin, dış politikadaki gerilimi, iç politikada malzeme olarak kullandığını iddia etti.

"Ortadoğu'da emperyal bir hayalet dolaşıyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, siyasi partilerin açık, aleni yapılar olduğunu söyledi.

Kararları kendi karar mercilerinin içinde müzakere ederek aldıklarını ifade eden Bostancı, "AK Parti'nin aldığı kararlar da bunlardır." diye konuştu.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya yaklaşımını da değerlendiren Bostancı, "Ortadoğu'da emperyal bir hayalet dolaşıyor. Bu emperyal hayalet mezhepçi ve etnik kimlikçi siyasetleri birbirine karşı kullanarak burada bir hegemonya kurmak istiyor. Türkiye'nin dış politikası kesinlikle mezhepçi, yani emperyal siyasetin kullanmak istediği angajmanlara, fırsatlara yaslanan bir politika değildir." diye konuştu.

"Kardeşliğimizi bozamazsınız"

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu ama bugüne kadar birçok zorluğu aşmış bir geçmişinin de var olduğunu belirtti.

Aydın, şunları kaydetti:

"Uygar dünyanın temsilcileri 9 bin kilometre uzaktan gelip benim kardeşlik hukukum olan bir coğrafyada hakimiyet provası yaparken bunu hangi uygarlık, hangi dostluk, karşılıklı anlayışla açıklayabiliriz? Bakıyorum o zihinleri psikolojikmen oryantalize olmuş aydınlarımıza, bu noktada hiç birşey söylemiyorlar. Bugün Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta yaşananlara sessiz kalması beklenemez. Fırat Kalkanı Operasyonu, Kıbrıs kadar başarılı bir operasyondur. 'Kerkük'te ne işimiz var' söylemi insanlığa, tarihe saygısızlıktır. Burada Kürt düşmanlığı pompalanmaya çalışılıyor. Yapmayın, buradan size bir şey çıkmaz. Kardeşliğimizi bozamazsınız."

"Gökçek Ankara'nın kaderi ile oynadı"

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, uluslararası anlaşmaların yükümlülüklerinin bulunduğunu, anayasaların da bir toplumsal mutabakat metni olduğunu söyledi.

Türkiye olarak diğer devletlerle yapılacak anlaşmalara uyulmasının normal olduğunu ancak bu durumun içerideki anlaşmaları da kapsaması gerektiğini belirten Gök, "Anayasamız 'hiç kimseye, sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz' der. 'Kanun önünde herkes eşittir' der ama böyle mi?" diye sordu. Gök, Türkiye'nin her konuda yangın yerine döndüğünü, ülkenin dış itibarının "yerlerde süründüğünü" öne sürdü.

Günlerdir belediye başkanlarının istifalarının konuşulduğunu anımsatan Gök, "Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişi, aynı zamanda bir parti genel başkanı. Şu andaki anayasamıza göre bir cumhurbaşkanımız var ama siyaseten kendisi sorumsuz. Cumhurbaşkanı istifa talep ediyor, Başbakan'dan ses yok, İçişleri Bakanlığından ses yok. Belediye başkanları hakkında tasarrufta bulunması gereken makam Başbakanlıktır, İçişleri Bakanlığıdır." ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Göçek'in 23 yıldır başkanlık makamında bulunduğunu hatırlatan Gök, Gökçek'in bu süre zarfında Ankara'nın kaderiyle oynadığını iddia etti.

Gök, "FETÖ'nün mali kaynak bakımından en güçlü olduğu ilin Ankara olduğunu biliyor muydunuz? Bunların her biri bir anayasal sorumluluktur. 'Metal yorgunluğu' diyerek geçiştirebileceğinizi mi zannediyorsunuz? Bu belediye başkanlarından hesabını sonuna kadar soracağız." diye konuştu.

Görüşmelerin ardından, Türkiye ile Arnavutluk Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Öte yandan, MHP Grubu'nun, Samsun Gülsan Sanayi Sitesi'nin yıkımı, HDP Grubu'nun İstanbul'un sorunları, CHP Grubu'nun deniz kirliliği konularındaki araştırma önergelerinin bugün gündeme alınmasına ilişkin önerileri, ayrı ayrı görüşülerek reddedildi.

Kaynak: AA / Politika

Naci Bostancı Levent Gök Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title