Haberler

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin "AK Parti hükümetinin Türkiye dış politikasında sergilediği tutarsız ve ilkesiz yaklaşımlarının ülkedeki iç ve bölgesel siyasal alandaki olumsuz sonuçlarının açığa çıkarılması" amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi kabul edilmedi.

HDP'nin "Ak Parti hükümetinin Türkiye dış politikasında sergilediği tutarsız ve ilkesiz yaklaşımlarının ülkedeki iç ve bölgesel siyasal alandaki olumsuz sonuçlarının açığa çıkarılması" amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

HDP Grup önerisi lehine konuşan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, hükümet adına Suriye konusunda kritik açıklamalar yapıldığını belirtti.

Hükümetin başta Suriye olmak üzere dış politikadaki tavrını eleştiren Bilgen, hükümetin birçok konuyu "üst akıl" ile izah ettiğini ancak Suriye'deki gelişmelerin arkasında ise bir plan, kurgu yokmuş gibi yaşananları düz okuduğunu iddia etti.

Bilgen, "Suriye'deki rejimi antidemokratik olduğu için eleştirmek ama bunu yaparken Suudi Arabistan ile iş birliği yapmak izah edilebilir değil. Suudi Arabistan ile İslam ordusu kurmaya gidip sonra Esad ile diyaloğa gelmek izah edilebilir yaklaşım değildir." dedi.

Dış politikanın katılımcı ve toplumsal denetime açık tutulması gerektiğini belirten Bilgen, diplomaside ikili ilişkilerin teamül ve geleneklerin önüne geçmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Yenikapı süreciyle siyasette başlayan üslup yumuşaması çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'a dış politikaya ilişkin yaptığı bilgilendirme dolayısıyla teşekkür etti.

AK Parti'nin dış politikada "sıfır sorun" söylemiyle yola çıkıp "sırf sorun" noktasına geldiğini öne süren Günal, "Bütün komşularımızla sorunlu hale geldik. Dış politika milli olması gereken, bütün çıkarların üstünde, siyasetin üstünde olması gereken politika tarzıdır. Dış politika şahsa bağlı olunca ifratlar, tehditler artıyor." dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 2012'de Suriye sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmelerin bugün hepsinin birer birer gerçekleştiğini dile getiren Günal, "Cumhurbaşkanı Genel Sekreterinin her konuda gölge dışişleri bakanı gibi açıklama yapması doğru değil. Şahsa bağlı dış politikadan vazgeçip, kurumsal olarak bu işi sürdürmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Günal, İsrail ile yapılan anlaşmayı da eleştirerek, İsrail'in tazminat olarak ödeyeceği bedeli "lütuf" gibi değerlendirdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de Türkiye'de iç ve dış politika ile ekonominin kötü gittiğini ileri sürdü. Yüksel, "Halk 15 Temmuz gecesi büyük bir taarruza maruz kaldı. Darbe girişimi hiç olmamalıydı ama oldu. Olmasının mesulü kim? Mesulü hepimiziz ama sorumluluğu paylaştık diye kimse heveslenmesin. AKP'nin suçu herkesin suçunu bastırır. Memlekette işler yolunda gitse kim ödülü alacaksa yolunda gitmeyince de hesabını onun vermesi lazım, yani AKP'nin." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı yapının örgütlenmesini önleme görevinin, 14 yıldır iktidarda bulunan AK Parti'de olduğunu savunan Yüksel, "İstihbarat enişteye emanet edilmemeliydi. İstihbarat zafiyeti büyük bir kabahattir. Cemaat, AKP döneminde orduya yerleştirildi. Bakın eski YAŞ kararlarına, göreceksiniz. Sadece cemaatin orduya yerleştirilmesi Yüce Divanlık bir suç." değerlendirmelerinde bulundu.

Yüksel, vatandaşlar darbe teşebbüsünü bertaraf etmekle uğraşırken AK Parti'nin torba yasa tasarısıyla kurulacak bir fonu denetimden kaçırmaya çalıştığını öne sürerek, "Biz demokrasi için seferber olmuşken, milleti demokrasi için meydanlara götürürken, fırsat bu fırsat mı dediniz? Kimin aklına gelir Meclis'in, Sayıştay'ın denetiminden uzak bir varlık fonu kurmak? Yeni bir örtülü ödenek mi oluşturuyorsunuz, bu fonun denetiminden neden kaçıyorsunuz?" dedi.

CHP'nin etkili muhalefetiyle Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünü değiştiren maddenin torba yasa tasarısından çıkarıldığını anımsatan Yüksel, başta İsrail ile anlaşma olmak üzere hükümetin iç ve dış politikasını eleştirdi.

Yüksel'in konuşması sonrasında sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İsrail ile yapılan anlaşmanın AK Parti'nin ortaya koyduğu reel dış politikanın neticesi olduğunu ifade etti. Muş, "AK Parti iktidarı, hiçbir vatandaşının saçının telini dünyanın hiçbir değerine değiştirmemiştir." görüşünü dile getirdi.

Muş'un sözleri üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de "Düşünün ki bir başbakan 'o uçağı ben düşürdüm' diyor, şimdi o uçağı Fetullahçıların düşürdüğünü söylemek zorunda kalıyorsunuz. Bir başbakan düşünün ki sabah çıkarken başbakan, akşam eve dönerken istifa etmek zorunda kalan, yerine kayyım atanmış biri. Yeni başbakanı bir kişi biliyor, yeni başbakanı açıklayacak kişiyi bile 'Ömer Çelik açıklasın' diyen bir kişi. Bugüne kadar hiç aldanmamış, aldatmamış bir Grup olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

HDP Grup önerisi aleyhine söz alan AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt da önergeye "hayır" oyu vereceklerini vurguladı. Kurt, uluslararası ilişkiler, dış politika, dışişleri ve uluslararası ilişkilerin tümünün birbirinden farklı düzlemlerde, birbirine karıştırılmadan ifade edilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından HDP Grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Cemal Okan Yüksel AK Parti AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title