Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, siyasi parti grup başkanvekilleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

TBMM Genel Kurulunda, siyasi parti grup başkanvekilleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, cezaevlerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili konuşmasında, cezaevlerindeki hak ihlallerinin gayriinsani bir hal almaya başladığını savundu.

Cezaevlerindeki siyasi mahkumların ise koşullara tepki gösterdiklerini ve açlık grevleri başlattıklarını belirten Dora, OHAL ile cezaevi koşullarının daha da zorlaştığını ileri sürdü.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise yurt dışındaki vatandaşların sorunlarına ilişkin konuşmasında, Avrupa'da yaşayan vatandaşların askerlik görevi ve gümrükler konusunda yaşadıkları birtakım sıkıntıların çözülmesini istedi. Yalım, ayrıca yurt dışında 5 yıl yaşayanlara Türkiye'ye vergisiz araç getirme olanağının sağlanması talebinde bulundu.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan da "2 Mayıs 1999 tarihinde milli iradeye müdahale" konulu konuşmasında, tarih birilerinin isteği doğrultusunda yazılmak istense de gerçeklerin asla saklı kalamayacağını dile getirerek, "28 Şubatçılar ya da FETÖ'cüler fark etmiyor, darbeci zihniyet kim olursa olsun zihniyet aynı." ifadesini kullandı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934'te verildiğini anımsatan Kan, "Ama bazı kadınlar için bu hak, 2 Mayıs 1999'da ihlal edildi. Burada edildi. Ne kadar acı." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise 2 Mayıs 1999'da Merve Kavakcı'nın milletvekilliğinin türbanlı olmasından dolayı değil Amerikan vatandaşı olduğu için düşürüldüğünü kaydetti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, buna kararlı bir şekilde destek verdiklerini dile getirdi. Referandumda milli iradeninin kararını verdiğini aktaran Akçay, bundan sonra bir uzlaşma ve mutabakat şeklinde harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Akçay, MHP Grubu olarak alın teri ve emekleriyle ülkenin kalkınmasında en büyük güç olan emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladıklarını ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, geçici olarak getirilen OHAL'in kalıcı hale geldiğini savunarak, "KHK'larla işten atılan binlerce insan, KHK'ları protesto etmeyecek de ne yapacak acaba 1 Mayıs'ta? Ne yapmaları bekleniyor?" dedi. Kerestecioğlu, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 1 Mayıs'ta provokatörlere fırsat verilmediğini ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün amacına uygun şekilde bayram havasında kutlandığını belirtti.

Her 1 Mayıs öncesi Taksim tartışması başlatılmasını, 1 Mayıs'ın meydan tartışmalarına indirgenmeye çalışılmasını eleştiren Muş, şunları kaydetti:

"İşçilerimiz ve emekçilerimiz ekonominin belkemiğidir. Emekçilerimizin alın teri Türkiye'nin yapı harcıdır. Türkiye, işçinin emeğiyle, üretimiyle büyümekte ve geleceğe dair emin adımlarla ilerlemektedir. Esasen bugün Türkiye'de, AK Parti Meclis Grubunun içinden çıkan iktidar da işçinin, emekçinin ve çalışanın iktidarıdır. İşçilerimizin sosyal hakları, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, özlük hakları gibi konularda birçok düzenleme yapılmış ve yapılmaya devam edecektir. Daha güçlü bir Türkiye'yi daha aydınlık bir geleceği, işçilerimizle hep birlikte inşa edeceğiz. Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, çağı yakaladıkça tüm milletimizin olduğu gibi işçilerimizin de yaşam standardı ve refahı artacaktır. Bu vesileyle tüm işçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, son 14 yıldır işçiler ve emekçiler için adım atılmadığını ve mevcut haklarının törpülendiğini savunarak, bu yıl ki 1 Mayıs'a da yasakların ve baskıların gölgesinin düştüğünü ileri sürdü.

1 Mayıs'ın, İstanbul Taksim'de kutlanmamasını da eleştiren Özel, şöyle devam etti:

"Diktatörler en çok meydanlardan korkarlar ve bu yüzden meydanları yasaklarlar. Söz veriyoruz, biz, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının, sermayeyle kol kola girdiği bu sömürü düzenini, eninde sonunda demokratik bir şekilde yıkacağız. Söz veriyoruz, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, açlık sınırının altındaki asgari ücretlilere, işçi kıyımlarına, sendikalaşmanın önüne konulan tüm engellere dur diyeceğiz."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve beraberindeki parlamento heyetinin, 12-13 Mayıs'ta Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu ve Parlamento Başkanlarının 4. Zirvesine katılmak üzere yapacağı İtalya ziyaretinin Genel Kurul onayına sunulmasında toplantı yeter sayısı istendi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamayınca birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA / Politika

İstanbul AK Parti Türkiye 1 Mayıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title