Haberler

TBMM'de "Nükleer Enerji Tasarısı" Tartışılıyor (1)

22. Dönem, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Tarafından Üç Maddesi Veto Edildikten Sonra Tekrar TBMM'ye Sunulan ve Komisyon Görüşmelerinde Tüm Maddeleri Değiştirilerek Yenilenen Nükleer Enerji Yasa Tasarısı Genel Kurul Görüşmeleri Sırasında Muhalefet Partilerinin Eleştirilerine Hedef Oldu.

-22. Dönem, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından üç maddesi veto edildikten sonra tekrar TBMM'ye sunulan ve komisyon görüşmelerinde tüm maddeleri değiştirilerek yenilenen Nükleer Enerji Yasa Tasarısı Genel Kurul görüşmeleri sırasında muhalefet partilerinin eleştirilerine hedef oldu.

ANKARA (ANKA) – 22. Dönem, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından üç maddesi veto edildikten sonra tekrar TBMM'ye sunulan ve komisyon görüşmelerinde tüm maddeleri değiştirilerek yenilenen Nükleer Enerji Yasa Tasarısı, Genel Kurul görüşmeleri sırasında muhalefet partilerinin eleştirilerine hedef oldu.

TBMM Genel Kurul'unda Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa Tasarısı görüşülüyor. Tasarı üzerine söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, veto edilen maddelerin yanısıra yasanın tüm maddelerinin Sanayi Komisyonu'nda değiştirildiğini hatırlattı ve sert eleştiriler yöneltti.

-HÜKÜMET "AL-GÖTÜR" MANTIĞI İLE PROPAGANDA YAPIYOR

Seyhan, 3 maddesi veto edilen ama tamamı değişen yasanın propaganda amacı ile Meclis'e sunulduğunu öne sürerek, "Bu hükümet o kadar al götür mantığıyla hareket ediyor ki, bu kanunu propaganda malzemesi olarak Meclis gündemine taşıdı. Kanunun içinde olmayan iki madde eklendi. 22. Dönem'de komisyonda kanun mantığını işleyişini ilgilendiren önergelerle kanunu değiştirdiler. O zaman uyardık Cumhurbaşkanı geri gönderdi. Şimdi ise Komisyonda üç madde değil kanunun tamamı üzerinde ciddi değişiklikler yapıldı. İhalenin yapılışı şeklinde de değişiklik yaptılar" dedi.

-BU YASA GERİ ÇEKİLSİN

"Neden kurulacak nükleer santralleri açıklamıyorsunuz. Cumhurbaşkanı 3 madde için geri gönderdi, AKP 20 madde üzerinde değişiklik yaptı" diyen Seyhan şöyle devam etti:

"Kanunu bu şekilde çıkarırsanız bunu işletemezsiniz. Her tarafı dökülen bir kanunu bize onaylatmaya çalışıyorsunuz. Ben ne oylayacağımı bilmek istiyorum. Nükleer Enerjide kime ne teşvik verileceğini bilmeyecek miyim? İyi düşünün bu yasayı geri çekin" diye konuştu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise Genel Kurul'un Cumhurbaşkanı tarafından sadece uygun bulunmayan maddeleri görüşebileceği görüşünü savundu.

-ÇERNOBİL ÖRNEĞİ

DTP Iğdır Milletvekili Pervin Puldan DTP Grubu adına yaptığı konuşmada, Nükleer'in ne kadar tehlikeli bir enerji olduğuna dikkat çekerek, "Çernobil tehlikesinde de görüldü. Sayın Bakan daha önce yapılan ihale hatalarının yapılmayacağını söylemiştir. Geçmişte yapılan hataların bugün de devam edip etmeyeceğini de görüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin enerji ile ilgili var olan sorunlarının çözülmediğini belirten Puldan, "Şimdi karşımıza nükleer santral sorunu çıkıyor" dedi.

-KANUNUN AMACINI BİLMİYORUZ

MHP adına Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerjiye geçmesi gerektiğine dikkat çekti. Vural tasarıyı eleştirerek, "Daha önce adımlar atıldı ama sonuç yok. Bu adım mı değil mi, tartışacağız. AKP'nin parti programında 'dışa bağımlı enerji santrallerine alternatif elektrik santralleri kurulacak' deniyor. Kuruldu mu, bakacağız. Bunun bir adım olmasını ümit ediyoruz. Bu kanunun amacı nedir? Ne olmalı karşımızda bir program mı var) Kaç megawat ihale edilecek bilmiyoruz" dedi.

"Türkiye enerji yatırımlarını planlıyor mu? Türkiye'de enerji sıkıntısı var. Türkiye'nin enerji talebi ile ilgili sıkıntısı varken, nükleer santral kurabilecek mi?" diye soran Vural konuşmasına şöyle devam etti:

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title