Haberler

TBMM'de Kuru Sıkı Silahlarla İlgili Kanun Tasarısı Görüşmeleri

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kuru Sıkı Silahların Uygulamada Sanıldığının Ötesinde Suç Unsuru Olarak Kullanıldığını Söyledi. Atalay, Türkiye'de Bütün Suç Türlerinin Çete Oluşumlarıyla İrtibatlı Hale Geldiğine İşaret Ederek, "Çetelere Daha Fazla Ulaştıkça İlgili Suç Türlerinde de Düşmeler Oluyor. Her Alanda Çeteler Oluşmuş. Biz de Hükümet Olarak, Bakanlık Olarak Bunların Üzerine Gidiyoruz" Dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kuru sıkı silahların uygulamada sanıldığının ötesinde suç unsuru olarak kullanıldığını söyledi. Atalay, Türkiye'de bütün suç türlerinin çete oluşumlarıyla irtibatlı hale geldiğine işaret ederek, "Çetelere daha fazla ulaştıkça ilgili suç türlerinde de düşmeler oluyor. Her alanda çeteler oluşmuş. Biz de hükümet olarak, bakanlık olarak bunların üzerine gidiyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başladı. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde hükümet adına söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, güvenliği sağlamada mümkün olabildiğince kişi hak ve özgürlükleri ile kamu güvenliği dengesinin sağlanmasının hassas bir konu olduğunu söyledi. Güvenlik ve özgürlük kavramları arasındaki dengeyi çok önemli gördüklerini dile getiren Atalay, güvenlik alanında çağdaş gelişmelere paralel olarak önleyici ve

caydırıcı kolluk hizmeti ve güvenlik tedbirlerini çok önemsediklerini vurguladı. Meydana gelen suçun araştırılması, soruşturulması, faillerinin bulunması ve gerekli cezai müeyyidenin uygulanmasının önemli olduğunu ancak daha önemli, daha az masraflı ve bedeli daha az olanın suç işlenmeden tedbir almak olduğunu vurgulayan Atalay, bu konuda son zamanlarda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"ÇETELERE ULAŞTIKÇA İLGİLİ SUÇ TÜRLERİNDE DÜŞMELER OLUYOR"

Şehir suçları olarak anılan gasp, hırsızlık, oto hırsızlığı gibi suçlarda giderek ciddi bir düşme yaşandığını kaydeden Bakan Atalay, güven timleri ve yıldırım ekipleri uygulamasının özellikle büyük şehirlerde başlatıldığını ve giderek artırıldığını belirtti. Gece devriyelerinin artırıldığını ve daha da artırılacağını dile getiren Atalay, bütün sokaklarda gece güvenlik birimlerinin varlığının hissedileceğini ifade etti. Atalay, "Türkiye'de bütün suç türleri, çete oluşumlarıyla irtibatlı hale gelmiş.

Çetelere daha fazla ulaştıkça ilgili suç türlerinde de düşmeler oluyor. Kapkaçtaki düşüşün önemli sebeplerinden birisi de budur. Sırf kapkaç suçu için oluşturulan çeteler vardı ve bunlardan birçoğu çökertildi. Her alanda çeteler oluşmuş. Biz de hükümet olarak, bakanlık olarak bunların bir bir üzerine gidiyoruz. Suçların azalmasında bunun önemli bir faktör olduğunu ileri bir ifadeyle sizlere sunmak istiyorum" diye konuştu.

Büyük kentlerden başlayarak tüm il ve büyük ilçeleri MOBESE sistemine kavuşturma çabası içinde olduklarını kaydeden Atalay, 2008 yılı sonunda bütün illerde MOBESE sisteminin kurulmuş olacağını açıkladı. Şehirlerin güvenliğinde ve caydırıcılıkta MOBESE'nin çok etkili olduğunu vurgulayan Atalay, bu konudaki çalışmaları hızlı şekilde yürüteceklerini belirtti.

"18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE KURU SIKI SİLAH SATILAMAYACAK"

Caydırıcı ve önleyici güvenlik tedbirleri kapsamında bugünkü tasarının Genel Kurul'a getirildiğini anlatan Atalay, sadece son günlerde basında yer alan haberler değerlendirildiğinde bunun öneminin ortaya çıktığını bildirdi. Kuru sıkı diye tabir edilen, adeta her yerde serbestçe satılan, satımı ve alımı hiçbir kurala bağlı olmayan, fiyatı oldukça ucuz olan, herkesin alabildiği ve kullanabildiği kuru sıkı tabancalarla ilgili ilk defa bir yasal düzenleme yapıldığına işaret eden Atalay, bu silahların

uygulamada sanıldığının ötesinde suç unsuru olarak kullanıldığına dikkat çekti. Her tür amaçlı kullanımının bulunduğunu vurgulayan Atalay, "Korkutma amaçlı kullanımı var, bazı türleri zaten gerçek silaha dönüştürülebiliyor. Düğünlerde toplum huzurunu bozan kullanımını biliyoruz. Dolayısıyla gerçek silahlardan ayırt edilmeyecek şekilde üretimleri olan bu silahların aynen diğer silahlar gibi satılmasını, alınmasını, kullanılmasını, üretilmesini bu kanunla kurallara bağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kuru sıkı silahların, ateşli silahları düzenleyen kanuna tabi olmadığını belirten Atalay, bu silahların avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurulmasına dair kanuna da tabi olmadığını kaydetti. Atalay, Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle kuru sıkı silahların namlusunda değişiklik yapılmasına önemli cezalar getirildiğine dikkat çekti. Bundan sonra kuru sıkı silahların üretiminin belli izinlere bağlanacağını belirten Atalay, gerçeklerinden

ayırt edici, renkli, en uzaktan bile fark edilecek işaretlerle üretileceğini kaydetti. Alımının ancak av tüfeği ve malzemesi satan yerlerden belli kayıtlarla ve belgelerle mümkün olacağını anlatan Atalay, kesinlikle taşınamayacağını, sadece evlerde ve işyerlerinde bulundurulabileceğini söyledi. 18 yaşından küçük olanlara satılmayacağını belirten Atalay, daha önce silahlı suçlara karışan kişilerin de kuru sıkı silahları alamayacağını vurguladı. Bu konuda Türkiye'de bir sanayi oluştuğuna işaret eden Atalay,

bu alanda üretim ya da ithalat yapan sektörü rahatsız edici bir şey yapmadıklarını, sadece düzenleme getirdiklerini bildirdi. Atalay, "Onlar da bundan memnun olacaklar. Suçlamalardan kurtulacaklar. Daha yasal bir iş yapmış olacaklar" dedi.

Kuru sıkı silah üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin yurt dışına ihraç edildiğini belirten Bakan Atalay, ithal eden ülkelerin bir kısmının özel siparişleri olduğunu ve belli işaretler istediklerini söyledi.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title