Haberler

TBMM'de 'Irak ve Kerkük ile İlgili Görüşme' Gizli Oturumda Yapılacak

TBMM'de Irak ve Kerkük Konusunda Ön Görüşme Yapılarak, 23 Ocak Salı Günü Genel Kurul'un Konuyu Görüşmek Üzere Kapalı Oturum Yapması Kararlaştırıldı. Ön Görüşmelerde Konuşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkmenler'le İlgilenmenin Türkiye'nin Hakkı Olduğunu, Kuzey Irak'taki Kürtler'in de Akrabaları Olduğunu Söyledi. Gül, "Irak Konusunda Açık Konuşamayacağımız Pek Çok Gerç...

TBMM'de Irak ve Kerkük konusunda ön görüşme yapılarak, 23 Ocak Salı günü Genel Kurul'un konuyu görüşmek üzere kapalı oturum yapması kararlaştırıldı. Ön görüşmelerde konuşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkmenler'le ilgilenmenin Türkiye'nin hakkı olduğunu, Kuzey Irak'taki Kürtler'in de akrabaları olduğunu söyledi. Gül, "Irak konusunda açık konuşamayacağımız pek çok gerçek vardır" diyerek kapalı oturum yapılmasını istedi.

Genel Kurul'da bugün akşam saatlerinde Irak ve Kerkük'te yaşanan gelişmelerin, Türkiye'nin ulusal güvenliğini nasıl etkilediğine ilişkin genel görüşmenin ön görüşmelerinde konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kerkük'te baskı altında kalan Türkmenler'le Türkiye olarak yakından ilgilendiklerini belirtti. Irak'ta olup bitenlerin tüm dünyayı ilgilendirdiğini anlatan Gül, "Irak'ta yaşanan sadece Iraklılar'ı etkilenmemekte, hem Iraklılar hem yakın komşuları bu sıcak ateşten etkilenmektedirler. Bugünün geçmişi vardır. Bugünlere birden bire gelinmedi. Ne yazık ki diktatörlük, saldırganlık arzuları Irak'ı bugüne getirmiştir. Anlamsız savaşlar içine girmiştir. İran'la savaşmıştır, Kuveyt'i işgal etmiştir bu duruma getirmiştir. Savaş başlamadan önce ne yazık ki barışçı yöntemlerle çözüm bulmak mümkün olmamıştır" dedi.

"Kerkük, küçük bir Irak'tır. Irak nasıl küçük bir Ortadoğu ise Kerkük'te öyledir" diyen Gül, Kerkük'ün huzura kavuşmasının yolunun problemlerin uzlaşmayla çözümünden geçtiğini ifade etti. Başından beri tüm gerçekleri, Irak'ta en önemli güç olan ABD'nin anlata anlata farkına varmalarını sağladıklarını belirten Gül, "Irak'ın içindeki Iraklılar'la da Şii, Sünni, Kürt, Türkmen demeden ayrım yapmadan konuşarak gerçeği anlattık" diye konuştu. Kuzey Irak'taki Kürtler'i 'akraba' olarak niteleyen Gül, "Türkiye olarak biz gayet açık, rahat bir şekilde söylemek zorundayız. Kuzey Irak'taki Kürtler de bizim akrabamızdır. Kendi ülkelerinde barışık olmalarını isteriz. Ne zaman birisi baskı altında kaldı, kalbimizde hissettik. Saddam baskısı sırasında Kürt nüfusun kaçtığı, geldiği ülke Türkiye'dir. 2 gün içinde 500 bin insan Türkiye'ye gelmiştir. Avrupalılar 50-100 kişi alırken Türkiye'ye 100 binler akmıştır. Bugün başka akrabamız olan Türkmenler baskı altında olursa buna sessiz kalamayız. Irak'ın daha çok demokratik bir hale geldiğini dediğimiz dönemde bunun olması yanlış olur. Türkmenler'le çok yakından ilgilenmek, takip etmek de şüphesiz ki bu çok tabi hakkımızdır. Irak'ın iç işlerine karışmak olarak algılanmamalıdır. Sınır kavgamız yoktur" diye konuştu. Türkiye'nin Irak'la ilgili tezlerini iyi niyetle ortaya koyduğunu söyleyen Bakan Gül, "Siyasi ve toprak bütünlüğünü korumuş, kendi halkıyla barışık bir Irak istiyoruz. Gelinen noktada arzu edilen manzaradan çok uzak olduğumuzu görüyoruz" dedi.

Genel Kurul'da yapılacak gizli görüşmede, söylem rekabetine girilmemesinin gerektiğini belirten Gül, "Irak'la ilgili işler kolay değildir. Büyük bir samimiyetle bir şeyi paylaşmak isterim ki, söylem rekabetine girersek istikameti şaşırırız. Olup bitenleri çok iyi görmemiz, analiz etmemiz ve anlatmamız gerekir. Böyle bir konuda çok açık konuşamayacağımız pek çok gerçekler vardır. Bu konunun enine boyuna konuşulmasının kapalı görüşmeyle olması gerekmektedir" dedi.

Gül, Türkiye'nin Türkmenler'i de yakından takip etmek zorunda olduğunu belirterek, "Akrabalarımız olan Türkmenler baskı altında olursa, onlarla çok yakından ilgilenmek yakından takip etmek de en tabii hakkımızdır. 'Irak ayrı bir ülkedir' demek, oradaki sorunla ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelmez. Kerkük de küçük bir Irak'tır. Irak'ın huzura kavuşmasının yolu, bu problemin uzlaşmayla çözümünden geçer. BM belgelerine koymuşuzdur. Türk-Kürt ayrımı yapmadan herkesle konuşarak sorunu anlatmışızdır. Irak'ta işler kolay değildir. Irak'la ilgili konuşacağımız çok konu vardır" diye konuştu.

Bakan Gül ayrıca, bazı iddialara değinerek, "ETA ile İspanya görüşmesinin Türkiye'de olduğu iddiası doğru değildir. Tamamen bir basın haberidir. Düzeltmek istedim" ifadelerini kullandı.

(AU-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title