Haberler

TBMM'de 2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bütçeye Açık Verdirmek Pahasına Memur Maaşlarına Zam Yapılmasının, Memura Yapılacak En Büyük Kötülük Olduğunu Söyledi. Unakıtan, AK Parti İktidarı Döneminde Bütçeden En Büyük Payın Personele Ayrılmaya Başlandığını Açıkladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçeye açık verdirmek pahasına memur maaşlarına zam yapılmasının, memura yapılacak en büyük kötülük olduğunu söyledi. Unakıtan, AK Parti iktidarı döneminde bütçeden en büyük payın personele ayrılmaya başlandığını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2008 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmelerini sürdürüyor. Komisyonun CHP'li üyesi Mustafa Özyürek, milletvekilleri lüks evlerde otururken, namuslu, dürüst bir memurun gecekondudan başka bir yerde oturma şansı bulunmadığını ifade etti. Bu dramın görülmesi gerektiğini belirten Özyürek, dengeler gözetilerek, gerekli kaynaklar da bulunarak memurlar için bir adım atılması gerektiğini ifade etti. AK Parti Afyon Milletvekili Halil Aydoğdu ise,

milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun lüks evlerde oturmadıklarını belirtti. Özyürek, lüks evlerden kastının villa olmadığını, sadece memurlarla bir kıyaslama yaptığını ifade etti. Maliye Bakanı Unakıtan ise, bütçe görüşmelerinde muhalefetin sürekli bütçe dışında bir şeyler istemesinin adet olduğunu söyledi. 'Memurlar gecekonduda sürünüyor, iktidar da memurları hiç korumuyor' gibi bir izlenim verildiğini anlatan Unakıtan, bunun doğru olmadığını dile getirdi. İktidarı devraldıkları 2002 yılı sonunda

ortalama memur maaşının 578 YTL, en düşük memur maaşının ise 392 YTL olduğunu hatırlatan Unakıtan; 2008 yılının ilk yarısında ele geçecek ortalama memur maaşının bin 135, en düşük memur maaşının ise 887 YTL olduğunu ifade etti. En büyük harcamanın personele yapılmaya başlandığını kaydeden Unakıtan, 2002'de personele ayrılan ödenek 21 milyar 950 milyon YTL iken, bugün 56 milyar YTL'ye yükseldiğini belirtti. Unakıtan şöyle konuştu:

"Bu artışa rağmen, 'Bütçeye açık verdirelim ama memura verelim'. O zaman memura en büyük kötülüğü yapmış oluruz. İnşallah, Allah o bütçe açıklarını bu ülkeye bir daha göstermez. Pahalılıktan bu millet yılmıştı. Pahalılık daha da kalkacak. Şimdi bir istatistik yaptırıyorum, kaç memurun evi var, kaçının arabası var, kaçının eşi çalışıyor." Unakıtan, CHP'li Komisyon üyelerinin bu noktada bir önerge vermesini de eleştirdi.

CHP'li Özyürek, verdikleri önergenin Maliye Bakanı tarafından küçümsenmesinin kendilerini rencide ettiğini belirterek, bunu bir görev olarak yerine getirdiklerini anlattı. Özyürek, Unakıtan'ın, memur maaşına zam yapılmasının memura en büyük kötülük olacağını söylediğini belirterek, "Gelin bu kötülüğü memura yapalım" dedi. Bakan Unakıtan ise söylemediği şeylerin söylemiş gibi gösterilmesinin kendisini üzdüğünü ifade etti. Memura zam yapmanın memura en büyük kötülük olacağını söylemediğini, bütçe

açıklarının ülkeye en büyük zararı vereceğini dile getirdiğini ifade eden Unakıtan, memura zaten devamlı zam yaptıklarını ancak ellerindeki imkanların bu kadar olduğunu ifade etti.

(ZÇ-MAY-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title