Haberler

TBMM'de 2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD ile istihbarat paylaşımının başladığını ifade ederek, "Burada istihbaratın gerçek zamanda, anında oluşumu son derece önemli. Bu konuda daha önce sıkıntılar vardı, gecikmeler vardı. Uygulama başlamış durumda. 5 Kasım'da yapılan görüşmede konuşmalar ve verilen talimatlar, bugünden itibaren başlamış durumda. Bunun aksamadan devamı önemlidir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin müzakerelerini tamamladı. Bakanlık bütçesi komisyonda kabul edildi. Toplantının sonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Babacan, terörle mücadelenin siyasi, diplomatik, ekonomik ve askeri enstrümanları bulunduğunu, Türkiye'nin şu anda tüm bu enstrümanları devreye soktuğunu ifade etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bazı ifadelerin yanlış olduğunu dile getiren Babacan, herkesin amacının Silahlı Kuvvetler'in gücünü

korumak ve artırmak olması gerektiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle ilgili eleştirilere de cevap veren Babacan, ABD ziyareti öncesi çok açık mesajlar verildiğine işaret etti. Hükümetin terörle mücadelede kararlı olduğunu, TBMM'den de gerekli yetkiyi aldığını ifade eden Babacan, ziyarette ABD'nin Türkiye ile dayanışma içinde olup olmayacağı sorusuna cevap aldıklarını ifade etti. Babacan, ABD Başkanı Bush'un, terör örgütü PKK'nın Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı olduğunu açıkça

söylediğini hatırlattı. Bu görüşmelerde istihbarat ve güvenlik birimlerinin yeni bir anlayışla işbirliği geliştirmesinin benimsendiğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Başkan Bush'un talimatıyla tüm birimler arasında artık bu yeni bakış açısıyla, yeni talimatlandırmayla harekat edilmeye başlandı. Burada istihbaratın gerçek zamanda, anında oluşumu son derece önemli. Bu konuda daha önce sıkıntılar vardı. Gecikmeler vardı. Şunu ifade edeyim ki uygulama başlamış durumda. 5 Kasım'da yapılan görüşmede konuşmalar ve verilen talimatlar bugünden itibaren başlamış durumda. Uygulama önemli. Bunun sonucu, aksamadan devamı önemlidir. Sonunda önemli olan hedefe ulaşmaktır.''

Terörle mücadele kapsamında alınacak ekonomik tedbirlerin zamanlamasının önemine işaret eden Babacan, bu tedbirlerin halkın günlük yaşamını olumsuz etkilememesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu ile Kuzey Irak'ta yaşayanların günlük yaşamını olumsuz etkileyecek ekonomik tedbirlere sıcak bakmadıklarını ifade eden Babacan, tedbirlerin hedefinin doğrudan PKK terör örgütü olduğunu vurguladı. Babacan, bu tedbirlerin tümünün ilan edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Meclisten alınan tezkerenin neden kullanılmadığı yönündeki eleştirileri de cevaplayan Babacan, askeri harekatın büyük sorumluluk gerektirdiğini vurguladı. Babacan, caydırıcılığın mesele askeri operasyon düzeyine gelene kadar geçerli olacağına işaret ederek, harekat kararı alındıktan sonra tek hedefin başarı ve sonuç almak olacağını vurguladı. Babacan, bir askeri harekat öncesi uygulanacak zorlayıcı diplomasinin, nakış işler gibi dikkatle hazırlanması gerektiğini, kendilerinin de bunu yaptığını dile

getirdi. Tezkereyi gerek olduğunda ve günü geldiğinde en etkili şekilde kullanacaklarını belirten Babacan, bu aşamada tezkerenin çok önemli bir işlev gördüğünü ifade etti.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı sonrası, Bakan Babacan'ın konuşmasında ABD ile istihbarat paylaşımının bugün başladığını söylemediğini, 5 Kasım'da başlayan bu sürecin bugün itibariyle devam ettiğini belirttiğini açıkladı.

(ZÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title