Haberler

TBMM Başkanı Çiçek, milletvekillerine hitap etti -

Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 9. Konferansı'nda milletvekillerine hitap etti.

TBMM Başkanı Çiçek, milletvekillerine hitap etti - TAHRAN

TBMM Başkanı Çiçek İran'da

Çiçek, İSİPAB Konfransı'nda milletvekillerine hitap etti: (1)

- "Siz dost ve kardeşlerimizden; Kıbrıs Türk halkının kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir an önce sonuç vermesine yönelik takdire şayan çabalarına destek vermenizi, ilişkilerinizi yoğunlaştırmanızı ve Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen faaliyetlere daha fazla katılım sağlamanızı bekliyoruz"

- "Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, zorluklar karşısında ümitsizliğe kapılmadan, sabır ve azimle gayret sarfetmeli, reform yolundan geri dönülmemelidir"

-"Bir yandan Batı dünyasında ortaya çıkan İslamofobi ile mücadele ederken, diğer yandan İslam ülkelerinde beliren mezhepçilik tehlikesine, birlik ve bütünlük içinde karşı koymalıyız"

TAHRAN (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Siz dost ve kardeşlerimizden; Kıbrıs Türk halkının kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir an önce sonuç vermesine yönelik takdire şayan çabalarına destek vermenizi ve gerek BM Genel Sekreterinin çağrıları, gerek İİT ve İSİPAB'ın karar ve bildirileri uyarınca Kıbrıslı Türklerin maruz kaldıkları haksız tecridin hafifletilmesine yardımcı olmak üzere, ilişkilerinizi yoğunlaştırmanızı ve Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen faaliyetlere daha fazla katılım sağlamanızı bekliyoruz" dedi.

Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 9. Konferansı'nda milletvekillerine hitap etti.

Cemil Çiçek, konferans nedeniyle Tahran'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi; kendisine ve heyetine gösterilen sıcak hüsn kabul ve bu önemli toplantıya evsahipliği nedeniyle, İran Cumhuriyeti İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani'ye ve kardeş İran halkına teşekkür etti.

İSİPAB'ın kurulduğu günden bu yana, İslam dünyasının sesinin uluslararası camiaya duyurulmasına, 21. yüzyılın getirdiği meydan okumaların ve fırsatların tartışılmasına, üye ülke parlamenterlerinin tanışmalarına ve diyaloglarının gelişmesine imkan sağladığını belirten Çiçek, kuruluşundan itibaren İSİPAB faaliyetlerine aktif olarak katılan TBMM'nin bundan sonra da gerekli katkı ve desteği sunmaya devam edeceğini vurguladı.

TBMM Başkanı Çiçek, şöyle konuştu:

"İçinde bulunduğumuz bin yıl pek çok sınamayı ve fırsatları birlikte karşımıza çıkarmıştır. Bu sınamaları ortak tarih ve kültürümüzden aldığımız güçle fırsata çevirmek elimizdedir. Zaman, kendi evimizi düzene koymamızı, toplumlarımızın daha iyi bir gelecek beklentilerine dayanan taleplerine kulak vermemizi gerektirmektedir. Bu taleplerle ilgili sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmediğimiz durumlarda harici çözümler ve müdahaleler gündeme gelmektedir. Harici çözümler ise kalıcı olmamakta, çoğu zaman büyük acılara yol açmaktadır. Yakın geçmişte ve günümüzde yaşanan acı tecrübeler bu hakikate işaret etmektedir.

Tabiatıyla, kendi sorunlarımıza yönelik çözümler, kişilerin inancına ve kökenine bakılmaksızın, sırf insan olduğu için doğuştan sahip olduğu, devredilemez ve vazgeçilemez nitelikteki haklarına ve insan onuruna dayanmalıdır. Adalet ve hukukun üstünlüğünü, şeffaflık ve hesap verilebilirliği esas almalı, düşünce, inanç ve ifade hürriyetlerine ve eşitlik ilkesine saygılı olmalıdır. Bu prensipler İslam'ın temel değerleridir. İSİPAB üyesi ülkeler bu konuda eleştirilen değil, evrensel standartları belirleyen ve müdafaa eden ülkeler olmalıdır. Esasen insanlık mirasının ortak değerleri haline gelen bu ilkeler, İslam'ın yüzyıllar önce ortaya koyduğu ve İslam medeniyetini insanlığın zirvesine taşıyan değerlerdir."

-"TBMM reform çabalarının merkezidir"

Cemil Çiçek, Türkiye'nin son yıllarda, bu değerlerin tam olarak sağlanması amacıyla halen devam eden kapsamlı bir reform sürecinden geçtiğini kaydederek, başkanlığını yaptığı TBMM'nin Türkiye'nin bu yöndeki çabalarının merkezi olduğunu vurguladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde büyük bir değişime şahit olunduğunu dile getiren Çiçek, bu siyasi ve toplumsal hareketliliğin temelinde, geniş halk kesimlerinin daha iyi bir gelecek, daha fazla hak ve özgürlük talepleri bulunduğunu bildirdi. Bu tür talepler ve bunların karşılanmasına yönelik reformların her ülkede farklı biçimlerde tezahür edeceğine işaret eden Çiçek, "Bu nedenle zorluklar karşısında ümitsizliğe kapılmadan, sabır ve azimle gayret sarfetmeli, reform yolundan geri dönülmemelidir. Türkiye bu süreçte halkların meşru taleplerinin barışçıl yollarla ifade edilmesini desteklemiş, şiddete başvurulmamasını özellikle vurgulamıştır. Sorunlara kapsayıcı diyalog ve uzlaşı temelinde çözüm aranması temennimizdir" diye konuştu.

Çiçek, halklarının iradesine saygı göstermeyen yönetimlerin, barışçıl yollardan dile getirilen meşru talepleri şiddet yoluyla bastırmalarının, beraberinde getirdiği vahim ve trajik sonuçlara herkesin tanık olduğunu belirterek, bölgede akan kanın ve devam eden insani dramın bir an önce sona ermesi ve tüm İslam aleminde barış, huzur ve refahın tesis edilmesinin en büyük temennileri olduğunu ifade etti.

-"Tüm bölge insanlarını kardeşlerimiz olarak görüyoruz"

Çiçek, şöyle devam etti:

"İslam dünyasında mezhep farklılıklarının siyasi ihtilaflara kılıf olarak kullanılmasından, bu ihtilafların da neticede mezhep çatışmalarına dönüşmesinden büyük endişe duyuyorum. Esasen temel inanç konularında aralarında ayrılık olmadığı halde, İslam'ın hoşgörü ve kültürel zenginliğini temsil eden farklı mezheplerin siyasi ihtilaflara ve çatışmalara alet edilmesinin önlenmesinde hepimize sorumluluk düşmektedir. Bu meseleyi ancak aramızda diyalog, hoşgörü ve istişareyi güçlendirerek aşabileceğimiz aşikardır. Bir yandan Batı dünyasında ortaya çıkan İslamofobi ile mücadele ederken, diğer yandan, bundan da daha önemlisi, İslam ülkelerinde beliren mezhepçilik ve etnik temele dayalı çatışmalar hepimizin uykusunu kaçırmalıdır.

Türkiye olarak bölge halklarına yaklaşımımız, kapsayıcı ve kucaklayıcı olmuştur. Müslüman veya Hıristiyan, Şii veya Sünni, Maruni veya Kıpti, tüm bölge insanlarını kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Dost elimizi, din, mezhep, etnik köken ayrımı yapmadan her kesime uzatıyoruz. Din, mezhep ve etnik köken farklılıklarını istismar etmeye çalışanları, fitne tohumları ekmek isteyenleri de kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikası daima dost ve kardeş olarak telakki ettiği ülkelerin huzur ve istikrarına, kalkınmasına destek olma anlayışına dayanmaktadır. Bölgemizin, farklı kökenlerden gelen toplulukların barış ve huzur içinde bir arada, dostça ve kardeşçe yaşayabildikleri, hoşgörünün hakim olduğu bir istikrar havzası olmasını arzu ediyoruz."

-KKTC için destek istedi

Cemil Çiçek, Kıbrıs'ta iki liderin 11 Şubat 2014 tarihinde BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerine yeniden başlamalarından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bu yeni müzakere sürecinin sonuç alıcı olması ve en kısa sürede referandumların düzenlenmesiyle kalıcı çözüme varılmasını arzuladıklarını dile getiren Çiçek, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının, Ada'nın ortak sahibi olan iki halkın asli kurucu iradeleri ve siyasi eşitlikleri temelinde adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm hedefine olan bağlılıklarının sürdüğünü bildirdi.

Çiçek, 2014 yılı Mart ayının, BM Barış Gücü'nün Kıbrıs Türklerini Rum saldırılarına karşı korumak amacıyla Ada'ya konuşlandırılmasının 50. yıl dönümü olacağını anımsatarak, "Bu sorunun daha fazla devam etmesine izin verilmemelidir. Siz dost ve kardeşlerimizden; Kıbrıs Türk halkının kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir an önce sonuç vermesine yönelik takdire şayan çabalarına destek vermenizi ve gerek BM Genel Sekreteri'nin çağrıları, gerek İİT ve İSİPAB'ın karar ve bildirileri uyarınca Kıbrıslı Türklerin maruz kaldıkları haksız tecridin hafifletilmesine yardımcı olmak üzere, ilişkilerinizi yoğunlaştırmanızı ve Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen faaliyetlere daha fazla katılım sağlamanızı bekliyoruz. Bu toplantıda aramızda olan KKTC'nin yeni Meclis Başkanı Sayın Sibel Siber'i de bu vesileyle sizlere takdim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

(Sürecek)

-isipab konferansı

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title