Haberler

"Köklü Çözüm HSYK İle İlgili Anayasa Değişikliği Yapmaktır"

Güncelleme:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Köklü çözüm HSYK ile ilgili anayasa değişikliğini yapmaktır. Zaman geçmiş değil, her zaman yapılabilir." dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Köklü çözüm HSYK ile ilgili anayasa değişikliğini yapmaktır. Zaman geçmiş değil, her zaman yapılabilir" dedi.

Çiçek, NTV'de yayınlanan "Mehmet Barlas ile 45 Dakika" programında soruları yanıtladı.

Suriye'de savaş suçu belgelerle ilgili Çiçek, "21. yüzyılda görmeyi hiç arzu etmediğimiz, vahşetin, zulmün her türlüsünün bölgemizde, Suriye'de işlendiğinin en somut kanıtlarından birkaç tanesi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin burada vahşet işlendiğini bildiğini, bununla ilgili demeç verildiğini, toplantılar yapıldığını belirten Çiçek, şunları kaydetti:

"Ancak sonuçta değişen bir durum olmadı. Medeni dünya bir maç seyreder gibi bu vahşeti seyretti. Şu gün mü, bu gün mü toplantı yapılsın, kimler çağrılsın çağrılmasın, bir bildiri yayınlanacak bir hafta müzakeresi sürüyor... Anadolu'da bir söz vardır 'göle su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlayacak...' Göle su gelip medeni dünya kılını kıpırdatıncaya kadar insanlar ölmeye devam ediyor. Suriye'de suçun her türlüsü işlendi. Birileri bunu halen kabul etmiyorsa bu suça iştirak ediyor demektir. 150 bine yakın insan katledildi. Son olarak 'kimyasal silah kullanılması yasak, kimyasal kullanmayın da birbirinizi nasıl öldürürseniz öldürün' denildi. Böyle bir dünya olabilir mi?"

-HSYK tartışmaları

Yargıdaki tartışmalara değinen Çiçek, Türkiye'de, hukuk meselesinin uzun zamandan beri gözardı edilip her şeyin siyaseten tartışıldığı bir süreç yaşandığını belirtti.

Yargının kendisinin de siyasetçilerin de Anayasa'nın 138. maddesini ihlal ettiğini kaydeden Çiçek, "Sanki bunu kimse bilmiyor da ilk ben söyledim. Görülmekte olan davalarla ilgili konuşulmadığını kimse söyleyebilir mi? Grup toplantıları, Genel Kurul dahil, yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili karşılıklı bir alay suçlama oldu" dedi.

HSYK ile ilgili Anayasa değişikliği için fırsatın kaçmadığını belirten Çiçek, "Bir sorunu çözerek geleceğe yürümemiz lazım, soruna yeni sorunlar ekleyerek değil. Köklü çözüm HSYK ile ilgili anayasa değişikliğini yapmaktır. Zaman geçmiş değil her zaman yapılabilir" ifadesini kullandı.

Anayasa değişikliğinin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, HSYK ile ilgili partilerin yüzde 98 anlaştığı metin üzerinden yapılabileceğini söyleyen Çiçek, "Sorunları çözerek değil öteleyerek geçici çözümler bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Çiçek, yargıda şu an yaşanan sıkıntının sadece yargı ile sınırı kalmadığını, yargının önemli bir kısmının bu tartışmalardan rahatsız olduğunu; tartışmaların iş dünyasının kimyasını bozduğunu; Türkiye'nin dış dünyada da olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Çiçek,  "Medya patronlarını çağırsanız, önce bu uzlaşmayı, kavgasızlığı medyaya kabul ettirseniz çözüm olabilir mi?" sorusuna, "Kabul edebilirler mi, kabul edip gereğini yapabilirler mi ona bakmak lazım" karşılığını verdi.

Çiçek, bir soru üzerine, "Ardarda seçimlere var ve siyasi tansiyon 2014'te yüksek seyredecek gibi geliyor bana" dedi.

HSYK teklifinin Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın tavrının ne olacağıyla ilgili soruya Çiçek, "Onu bilemiyoruz, kendi takdiri" karşılığını verdi.

Gelen teklifte bazı maddelerin komisyonda değiştiğini belirten Çiçek, "Teklifin tümünün anayasaya aykırı olduğu yönünde ana muhalefetten ve kamuoyundan gelen itirazlar var. Bazı düzeltmeler oldu, kifayet ediyor mu etmiyor mu bilemiyorum. Genel Kurul'da ne olacak, bunları da görmek gerekiyor" dedi.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Türkiye Suriye Göle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title