Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'de 50 yıldır devam eden hükümet sistemi değişikliği tartışmalarının, nasıl oldu da birden bire Türkiye'nin gündemine geldiği sorulursa bunun iki önemli sebebinin olduğunu belirterek, bunlardan birinin 7 Haziran seçimleri, diğerinin de...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'de 50 yıldır devam eden hükümet sistemi değişikliği tartışmalarının, nasıl oldu da birden bire Türkiye'nin gündemine geldiği sorulursa bunun iki önemli sebebinin olduğunu belirterek, bunlardan birinin 7 Haziran seçimleri, diğerinin de 15 Temmuz'daki darbe girişimi olduğunu söyledi.

Şentop, Silivri'de bir restorantta gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş gibi isimlerin, bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak önerdikleri bu sistemi 50 yıl içerisinde konuşup tartıştıklarını kaydeden Şentop, "Tayyip Erdoğan, ortaokula giderken Türkiye'de başkanlık sistemini o dönem savunan siyasetçiler, düşünce adamları, yazarlar var. Türkiye'de bu 50 yıllık bir tartışmadır." dedi.

"Bunun bir sebebi var tabi, neden Türkiye 50 yıldır bir hükümet sistemi tartışması yaşıyor?" diye soran Şentop, "İki temel mesele var. Birisi istikrar... Türkiye'de istikrar üreten bir hükümet sistemi yok. Bugün Cumhuriyet'in 95. yılı içerisindeyiz, 65. hükümet yönetimde... Türkiye'deki bu 65 hükümetin de 47'sinin ömrü iki yıldan azdır. Dolayısıyla Türkiye'de seçimler yapılıyor ama istikrar çıkmıyor. Hükümetler, koalisyon hükümetleri bunların ömrü çok kısa oluyor. Bu da çok özel bir kesit olduğu için 1995'ten 1999 arasını vermek isterim. Seçim yapmışız hükümet yok tabii ki, sonra Ana-Yol kurulmuş dışarıdan destekle üç ay sonra düşmüş. Arkasından Refah-Yol kurulmuş, bir yıl ömrü var o da düşmüş. Arkasından Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığında biraz karışık bir hükümet, kimlerin desteklediği çok belli değil, kurulmuş 1,5 yıl sonra bırakmış. Onun arkasından 95 seçimlerinin 4'üncü partisi dışarıdan destekle hükümet kurmuş, altı ay sonra Türkiye'yi seçime götürmüş. Dolayısıyla 3,5 yıl gibi bir zaman zarfında 4 tane hükümet kurulmuş Türkiye'de... Dolayısıyla bu istikrarlı sistem üretmiyor. Evet, 2002'den beri bir istikrarlı sistem var Türkiye'de ama bu, Cumhurbaşkanımız gibi güçlü bir siyasi liderin varlığıyla ortaya çıkan bir istikrardır." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin güçlü bir hükümete sahip olması çok önemlidir"

Özellikle Türkiye'nin etrafındaki gelişmelerin, Ortadoğu ve Avrupa'daki gelişmelerin önümüzdeki günlerde bütün dünyanın da hem ekonomi hem siyaset alanında çok önemli değişimlere sahne olacağını gösterdiğini kaydeden Şentop, "Böyle bir durumda Türkiye'nin güçlü bir hükümete sahip olması çok önemlidir. Bunu da garanti altına alacak bir sistemi tam da zamanında bugünlerde dile getiriyoruz." ifadesinde bulundu.

Şentop, şöyle devam etti:

"50 yıldır devam eden bu tartışma, AK Parti'nin 2002'de ortaya atmış olduğu tez nasıl oldu birden bire Türkiye'nin gündemine geldi diye sorulursa, iki önemli sebep var. Bunlardan birisi 7 Haziran seçimleridir. 7 Haziran'dan önce hepimiz, gençler başta olmak üzere 2002'den beri Türkiye'de bir istikrar olduğunu sanki Türkiye daha önce de hep böyle istikrarlı bir sisteme sahipmiş gibi ve bundan sonra hep böyle devam edecekmiş gibi bir yaklaşım içerisindeydik. 7 Haziran gösterdi ki bu istikrarın garantisi yok. Tamamen konjonktürel bir şeydir. Siyasi liderin varlığına bağlıdır. Sistem üretmiyordu bu istikrarı, 7 Haziran'da gördük. Yine aynı şekilde Türkiye'de askeri darbeler dönemi kapandı gibi şeyler düşünüyorduk hepimiz ama 15 Temmuz'da gördük ki en ufak bir fırsatı değerlendirebilecek örgütlenmiş yapılar var. Niye? Çünkü, siyasetin duruşuyla vesayetin tasfiyesi yeterli değildir. Bunu kurumsallaştırmak, anayasal bir temele kavuşturmak lazımdır."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, 7 Haziran ve 15 Temmuz hadiselerinin, Türkiye'de köklü bir anayasa ve hükümet sistemi değişikliğiyle hem istikrarı sağlamak hem de vesayetin tasfiyesini teminat altına alma zaruretini gösterdiğini ifade etti.

"Cumhurbaşkanının 'fesih' yetkisi yok"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Cumhurbaşkanı'nın "fesih" yetkisi olduğu yönündeki iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Şentop, "Cumhurbaşkanı meclisi feshederse diyor, halbuki fesih yok. Şu anki sistemde fesih var. Nitekim bunu yaşadık. 7 Haziran'dan sonra, hükümetin kurulamaması sebebiyle Cumhurbaşkanımız meclisi feshederek seçime götürdü Türkiye'yi. Bugünkü sistemde yok ama yeni sistemde biz çok farkı bir mekanizma öngörüyoruz. Bu mekanizma parlamenter sistemdeki fesih mekanizması değil, ondan çok farklı bir şeydir." diye konuştu.

Programa AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu ve ilçe yönetimi de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Demirel Mustafa Şentop Silivri Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title