Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, erken seçim iddialarına yönelik, milletin eninde sonunda yeni anayasayı yapacağını belirterek, "Bu Meclis ile bu kadroyla olabilir, denenebilir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, erken seçim iddialarına yönelik, milletin eninde sonunda yeni anayasayı yapacağını belirterek, "Bu Meclis ile bu kadroyla olabilir, denenebilir. Eğer bu Meclis'ten bu dönem yeni anayasa çıkmazsa millet 2019'daki seçimde tek başına anayasayı yapacak bir Meclis çoğunluğunu AK Parti'de oluşturacaktır, bundan hiç tereddüdümüz yok" dedi.

Şentop, AK Parti Antalya İl Başkanlığı Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Yeni Anayasa Konferansı"nda yaptığı konuşmada, bölgede ve dünyada ekonominin, sosyal hayatın tartışıldığı bir dönemden geçildiğini ve bunun tesadüfü olmadığını söyledi.

Küreselleşmenin dünyayı bir köy haline getirdiğini belirten Şentop, dünyada çok büyük bir değişim olduğunu ve bunun bütün toplumları etkilediğini ifade etti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede de siyasetin, hukukun, devletin yeniden şekillendiğini vurgulayan Şentop, "Türkiye de yeniden şekilleniyor, yeni anayasayla birlikte bölgeyi, dünyayı da yeniden şekillendirecek" diye konuştu.

Mevcut Anayasası'nın yüzde 75'inin değiştiğini anımsatan Şentop, çok önemli değişikliklere rağmen netice alınamadığını dile getirdi. Şentop, "Anayasa üzerinden iktidar elde etme, iktidar devşirme zihniyeti millet tarafından AK Parti iktidarı döneminde bertaraf edildi. Bu anayasa üzerine oturduğu zemini kaybetti. Bu siyasetin inisiyatif almasıyla oldu. Siyasetin alanını genişletmesiyle oldu" ifadesini kullandı.

Türkiye'de sadece anayasa değişikliği değil zihniyet değişikliğini de gerçekleştireceklerinin altını çizen Şentop, "Anayasa devleti sınırlamak için yapılmıştır, bizde milleti sınırlamak, devleti korumak için yapılmış. İlk defa millet temsilcileri aracılığıyla gerçek manada anayasacılığın da anlamına uygun olarak devleti sınırlayacak bir metni ilk defa millet yapabiliyor, yapabilecek hale geldi. Milletin devleti olur, devletin milleti olmaz. Yeni anayasanın temel fikri de budur" diye konuştu.

Erken seçim iddiaları

Milletin yeni anayasayı yapacağına olan inancını dile getiren Şentop, milletin 1 Kasım seçimlerinde yeni bir anayasa yapacak Meclis kadrosu oluşturduğunu söyledi. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu söylüyorum, bugün bir başkası Twitter'dan yorumlamış kendince, 'Seçimle ilgili' falan, 'Erken seçimi söyledi'. Öyle değil, söylediğim şey şu: Eninde sonunda bu millet yeni anayasayı yapacak. Bu Meclis ile bu kadroyla olabilir, denenebilir. Eğer bu Meclis'ten bu dönem yeni anayasa çıkmazsa millet 2019'daki seçimde tek başına anayasayı yapacak bir Meclis çoğunluğunu AK Parti'de oluşturacaktır, bundan hiç tereddüdümüz yok. Onun için diyoruz ki hep beraber yapalım, ha yapamazsanız biraz gecikebilir ama yeni anayasayı bu millet yapacak. O zaman tek başına yapacak çoğunlukta Meclis'te bunu oluşturacak milletimiz. Bunun zamanı gelmiştir."

" Türkiye'nin menfaatini düşündükleri için mi karşı çıkıyorlar"

Başkanlık sistemine de değinen Şentop, "Başkanlık sistemi, Türkiye'ye hem istikrar kazandıracak hem hızlı karar alınması, işlenmesi bakımından hem kuvvetler ayrılığını ve daha iyi bir demokrasiyi Türkiye'ye getirecek bir sistem. Türkiye'nin bu parlamenter sistemle yoluna devam edebilmesi hele hele o haliyle mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer partilerin başkanlık sistemine karşı çıktığını dile getiren Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin menfaatini düşündükleri için mi karşı çıkıyorlar? Hayır, sadece kendi menfaatlerini düşünüyorlar. Eğer başkanlık sistemi olursa CHP'den birisi başkan seçilebilir mi, hükümet olabilir mi Türkiye'de? Olamaz. Yüzde 50'yi geçmesi lazım. MHP'den biri olamaz, HDP'den olamaz. İkisi, üçü bir araya gelse, denediler biliyorsunuz Ekmeleddin İhsanoğlu'nda, 24 tane parti bir araya geldi, desteklediler, aldıkları ortada. Demek ki başkanlık sistemi olursa Türkiye'de CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hükümet olma ihtimali kalmıyor, bu kafayla giderlerse. Parlamenter sistemde olursa hükümet olabilirler mi, olabilirler. 7 Haziran'da işte üçü bir araya gelseydi hükümet de olabilirdi. Koalisyon olurdu, dört parti, beş, üç parti hükümet olabilirler ama başkanlık olursa böyle parçalı hükümet yok. Yüzde 52'yi kim geçerse başkan odur. Bunların karşı çıkma sebepleri kendilerinin hükümet olma ihtimalinin bu sistemde bulunmamasından kaynaklanıyor, onlar sisteme karşı çıkacaklarını kendi kafalarını değiştirsinler. Milletin gönlünü yapsınlar, oyunu alsınlar yüzde 52 oyu alsınlar, başkan olsunlar, hükümet olsunlar."

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Şentop AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title