Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa Değişiklik Teklifini Görüşüyor

Anayasa'nın 10. ve 42. Maddesinde Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifinin 1. Maddesi TBMM Anayasa Komisyonu'nda Kabul Edildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Demokratik, Laik Cumhuriyet'te Yaşamaktan Memnun Olduklarını ve Bunu Türkiye İçin Kazanç Kabul Ettiklerini Belirterek, "Bunu Kimseye Onaylatmak Mecburiyetinde de Değiliz" Dedi.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin 1. maddesi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, demokratik, laik Cumhuriyet'te yaşamaktan memnun olduklarını ve bunu Türkiye için kazanç kabul ettiklerini belirterek, "Bunu kimseye onaylatmak mecburiyetinde de değiliz" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerini sürdürüyor. Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin 1. maddesi komisyonda oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen madde, Anayasa'nın 10. maddesinin, 'Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek

zorundadır' şeklinde değiştirilmesini öngörüyor.

Teklifin 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, CHP'li milletvekillerinin eleştirilerine cevap vermek istediğini söyledi. Ortada bir problem olduğunu ve herkesin bunun çözümüne katkı vermesinin doğru olacağını söylediklerini belirten Çiçek, bu teklife karşı olanların hala getirdikleri birşey olmadığını ifade etti. Birilerinin görmemesinin, bir sorun olmadığı anlamına gelmeyeceğini ifade eden Çiçek, "Kim içinde başörtüsü geçen bir cümle

kullanırsa hemen bunu laiklikle bağdaştırırsak bu işin içinden çıkamayız. Bunu söylemeyen kimse yok. Bunu Ecevit de söyledi, İsmail Cem de söyledi, Demirel de söyledi" diye konuştu.

Türkiye'nin bir suçlama geleneğinden geldiğine işaret eden Çiçek, geçmişte yaşanan kamplaşmalara işaret ederek, bugün de laik-antilaik tartışmalarının yaşandığını ifade etti. Çiçek şunları söyledi:

"Bir kantar mı varda biri diğerine göre öyledir diyorsunuz. Biz demokratik, laik Cumhuriyet'te yaşamaktan memnunuz. Bunu Türkiye için kazanç kabul ediyoruz. Bunu kimseye onaylatmak mecburiyetinde de değiliz. Bu konu bir sorun olmasaydı 40 senedir niye konuşuldu. Sizinki yanlış diyorsunuz. Peki sizin doğrunuz ne?"

İstatistiklere göre Türk toplumunun yüzde 78'inin bunu bir sorun olarak gördüğünü ve çözülmesini istediğini ifade eden Çiçek, CHP seçmeninin en az yüzde 36'sının da bundan rahatsız olduğunu söyledi. Bu müzakerelerin suçlamalardan arınarak yapılması gerektiğini kaydeden Çiçek, ikide bir hükümeti laiklik düşmanı olarak suçlamanın doğru olmadığını dile getirdi. Bu teklifi getirenlerin laiklikle ilgili bir problemleri olmadığını vurgulayan Çiçek, bu suçlamaların, Anayasa Mahkemesi'ni 'bunlar bu iş için

getirdi' noktasına çekmek için yapıldığını belirtti.

Çiçek'in konuşmasının ardından teklifin 2. maddesinin görüşmelerine geçildi. Teklifin 2. maddesi, Anayasa'nın 42. maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

(ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title