Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu

TBMM Anayasa Komisyonunun ilk toplantısında yeni anayasa yapımı konusu gündeme geldi.

TBMM Anayasa Komisyonunun ilk toplantısında yeni anayasa yapımı konusu gündeme geldi.

Komisyon, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Üyeler, kendilerini tanıttıkları ve kısa bir konuşma yaptıkları toplantıda, yeni anayasa yapımı konusundaki düşüncelerini de dile getirdi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların, milletin beklentilerine cevap verecek şekilde, uzlaşmacı ve katılımcı olması gerektiğini dile getirdi ve komisyon çalışmalarının, sivil anayasa hazırlanması çabalarına vesile olmasını temenni etti.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Anayasa Komisyonunun önemli işlevi olacağını belirterek, komisyonun hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve demokrasi alanlarıyla yasama organının yürütmeyi etkin bir şekilde denetlemesi, demokrasinin yerleştirilmesi süreçlerine katkı sunması gerektiğini söyledi. Tezcan, çalışma sürecinin de güçler ayrılığı ilkesinin esas alınarak sürdürülmesini istedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Savcılar Cumhuriyetin koruyuculuğunu yapsınlar, laik cumhuriyete ve Atatürk'e bağlı olsunlar" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, hukuk fakültesi mezunu olduğunu belirterek, "2003-2005 yıllarında hakimlik- savcılık mülakatında elendim ancak bu sayede milletvekili oldum, teşekkür ederim" diye konuştu.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat Baro Başkanlığı yaptığını anımsatarak, diğer birçok baroda başörtülü avukatlara ruhsat verilmezken kendisinin baro başkanlığı döneminde verildiğini kaydetti. Başer, "78 milyonu kucaklayan ve 'işte aradığım anayasa bu' diyebileceğimiz Anayasa temenni ediyorum" dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, "Bizden önce Anayasa komisyonları anayasa yapmayarak tarihe geçti, inşallah biz anayasa yaparak tarihe geçeriz" ifadesini kullandı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 26. Dönem'de çoğulcu, kapsayıcı, Türkiye'nin ihtiyaçlarına yanıt olabilecek anayasa yapılması temennisinde bulunarak, "Şu anda ülke yangın yeri. Temel hak ve özgürlükler askıda, Anayasa'ya aykırı birçok işlem ve kararlar yürürlükte" iddiasında bulundu.

"Divanın böyle oluşması bende hayal kırıklığı yarattı"

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Komisyon Başkanlık Divanının AK Parti'li üyelerden oluşmasına itiraz etti.

"Divanın böyle oluşması bende hayal kırıklığı yarattı" diyen Sancar, Başkanlık Divanında bütün partilerden milletvekilli olması gerektiğini söyledi. Sancar, "Böylece kamuoyuna uzlaşmacı bir tavır gösterilirdi. Çoğulcu Divan, çoğulcu çalışmanın da hazırlığı olurdu. Eğer imkan varsa bu konu yeniden değerlendirilsin" diye konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, "İnşallah yeni anayasa yapmak bize nasip olur" temennisinde bulundu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin, milletin iradesini yansıtacak anayasa yapılması gerektiğini söyleyerek, "Milletin tapusu hükmünde olacak anayasaya bizler imza atmalıyız" dedi.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, yeni anayasa konusuna değinerek, "Anayasayı değiştirmek bahanesiyle; Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile diğer başka maddelerinde ifadesini bulan, bizim kırmızı çiziler olarak belirttiğimiz hususlar ile milli birliğimiz, bütünlüğümüze yönelik maddelerde herhangi bir değişiklik yapılmadan, hatta tartışılmadan diğer maddelerinin değiştirilmesi gerektiği düşüncesine biz de katılıyoruz" ifadesini kullandı.

Komisyon toplantılarında tam tutanak tutulması oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Şentop Mithat Sancar Ak Parti Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title