Haberler

TBB "Yargısal Sürecin Tamamlanmasını Beklemeye" Çağırdı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 40 İlin Baro Başkanlarının Katıldığı Toplantının Ardından Yayımladığı Sonuç Bildirisiyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Tarafından AK Parti Hakkında Açılan Kapatma Davasıyla İlgili Olarak, 'Herkesi Sakinleşmeye ve Yargısal Sürecin Tamamlanmasını Beklemeye' Çağırdı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 40 ilin baro başkanlarının katıldığı toplantının ardından yayımladığı sonuç bildirisiyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, ''herkesi sakinleşmeye ve yargısal sürecin tamamlanmasını beklemeye'' çağırdı.

Bursa Barosunun 100. kuruluş yıl dönümü etkinleri çerçevesinde TBB Yönetim Kurulu ve 40 ilin baro başkanının katılımıyla 15 ve 16 Martta Uludağ'da düzenlenen toplantının ardından, sonuç bildirisi yayımlandı.

Toplantının, aylar öncesinden kararlaştırıldığı ifade edilen bildiride, 14 Martta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AK Parti'nin kapatılması isteğiyle dava açması üzerine, bu konunun da gündeme alındığı belirtildi.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

''Yaşanılan bu durum toplantımızın asıl gündem maddelerinden biri olan 'Yasama, Yürütme ve Yargı İlişkileri' ile doğrudan ilgilidir. Son dönemde, ülkemizde 'çoğulcu demokrasi' anlayışının yerini 'çoğunlukçu' anlayışa bırakmasından bu yana yasama ve yürütme erkleri fiilen bütünleşmiş ve adeta bir 'birleşik yürütme ve yasama organı' oluşmuş, yasamanın yürütme üzerindeki denetim işlevi yok edilmiştir.

'Birleşik yürütme ve yasama organı', yargıdan rahatsızdır. Çünkü yasamanın yapmadığı denetim görevini, yargı yerine getirmektedir. Yanlışları yargı düzeltmekte, çoğunluğun kontrolsüz güç olmasını engellemektedir. Bunun içindir ki bir süredir yasama ve yürütmenin üyeleri işlerine gelmeyen yargı kararlarını uygulamamakta, ulu orta eleştirmekte, yargının saygınlığını zedeleyecek, gücünü kıracak, hukuk devletinin içini boşaltacak, hedef haline getirecek davranışlar sergilemekte, açıklamalarda bulunmaktadır.''

Bildiride, uygulanmadığı iddia edilen yargı kararlarının önemli bir bölümünün çevre sorunlarına ilişkin olduğu ifade edilerek, ''İçinde bulunulan küresel çevre felaketine karşın, ülkemizde hala çevrenin, kalkınmanın hem kaynağı hem de sınırı olduğu gerçeğini görmezden gelerek, 'her şeye rağmen ekonomik kalkınma' anlayışıyla doğal dengeyi bozacak ve çevreye zarar verecek yatırımlarda yargı kararlarına karşın ısrar edilmesi ve yargıyı etkisiz bırakmak amacıyla yasal düzenlemeler yapılması kabul edilemez'' görüşlerine yer verildi.

TBB ve barolar olarak bu tür kararların uygulanması konusunda yöre halkının desteğiyle başlatılan etkinliklerin sürüdürüleceği belirtilen bildiride, şöyle denildi:

''Bu nedenle tüm sorumlulara bir kez daha, yargı organlarının kararlarının tek dayanağının hukuk olduğunu, ulusal ve uluslararası hukuksal metinlerin kararlara yol gösterdiğini, mahkeme kararlarının sadece mahkemeleri değil öncelikle muhataplarını ve bütün kurumları ile tüm toplumu ilgilendirdiğini, kesinleşmiş mahkeme kararlarının önce taraflarını, sonra tüm toplumu ve devleti bağladığını, kesinleşen yargı kararlarının uygulanmamasının suç oluşturduğunu hatırlatırız.''

Mevcut hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin yetersiz olduğu ve Türkiye gereksiniminin çok üzerinde mezun verdiği savunulan bildiride, 5 hukuk fakültesinin daha açılma hazırlıklarının sürdürülmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title