Haberler

TBB'den, Hükümete, Yargıya ve AB'ye Uyarı

Türkiye Barolar Birliği, AKP Hakkında Açılan Kapatma Davası ve Ergenekon Soruşturması Nedeniyle Yaşanan Olayları, "Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı Olgularına Ne Kadar Uzak Olunduğunun Göstergesi" Şeklinde Tanımladı.

Türkiye Barolar Birliği, AKP hakkında açılan kapatma davası ve Ergenekon soruşturması nedeniyle yaşanan olayların "hukuk devleti" ve "yargı bağımsızlığı" olgularına ne kadar uzak olunduğunu bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizerek, hükümete, yargı organına ve Avrupa Birliği'ne uyarı niteliğinde bir açıklama yaptı.

Türkiye Barolar Birliği tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yapılan açıklamada, çoğulcu, katılımcı ve eksiksiz demokrasinin ancak "hukukun üstünlüğü"nün egemen olduğu "hukuk devleti" ilkesiyle gerçekleştirilebileceğine dikkat çekildi. Tüm kurum ve kurallarıyla işleyen hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun ise "bağımsız yargı" olduğu vurgulanarak, "Ülkemizde olduğu gibi, yasama ile yürütmenin birlikteliği bir başka anlatımla tek elde toplanması halinde yargı bağımsızlığının önemi daha da artmaktadır. Zira yasamanın yapamadığı denetim görevini yargı yerine getirmek suretiyle iktidarın sınırsız gücünün keyfiliğe dönüşmesini engellemektedir. Yasama ve yürütmenin birlikteliği, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi bakımından ve ülke hukuk pratiği yönünden sağlıksız ve umut kırıcı gelişmelere neden olmaktadır" denildi.

-"YASAL HÜKÜMLERE BAĞLI KALINMAMIŞ, KAMUOYU YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞTİR"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sonrası yaşananların ve hukuka saygısızlık sergileyen davranışların, "hukuk devleti" ve "yargı bağımsızlığı" olgularına ne denli uzak olunduğunu bir kez daha ortaya koyduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın 14.3.2008 günlü kapatma davasını, Anayasa'nın 68. ve 69.maddeleri, Siyasi Partiler Kanunu'nun 98-108. maddeleri, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 18, 33.maddeleri ve CMK'nun 174.maddesi hükümleri yanı sıra, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde değerlendirmek gerekir.TCK'nun "Hükümete karşı suç' başlıklı 312. "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan' başlıklı 313. ve "Silahlı örgüt' kurulması ile ilgili 314.maddelerine göre başlatıldığı anlaşılan ve kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen soruşturma evresinde yaşananlar, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkeleri yönünden kimi olumsuzlukları çağrıştırmıştır. Yaklaşık sekiz aydır sürdürülen soruşturmanın, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun "ifadeye çağırma' (CMK 145), "zorla getirme' (CMK 146/1), "yakalama ve arama'ya ilişkin (CMK 90/1-98/1-116-118/1 ve 118/2) maddeleri doğrultusunda değerlendirilmesi gereklidir. Halbuki ilgili ilgisiz, bilgili bilgisiz kimi kişiler ve medya tarafından yapılan eleştiri ve yorumlarda bu yasal hükümlere bağlı kalınmamış, kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir."

-"TÜRK YARGISI HAKKINDA OLUMSUZ İMAJ YARATILDI"

Ulusal ve uluslararası kamuoyunun gözleri önünde yaşanan bu olayların Türk yargısı hakkında olumsuz imaj ve düşüncelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çekilerek, "Oysa adalet duygusu yüksek olan halkımızın yanı sıra, yargımız ve yargıçlarımız bu olumsuzlukları hiç hak etmemektedirler. En sade yurttaştan, en sorumlu kamu görevlisine kadar herkes kendini hukukla bağlı hissetmeli ve hukukun dolayısıyla yargının, hukuk kurallarına uygun olarak dokunamayacağı hiçbir kurum ve kişi olmamalıdır. Hepimiz, hukuk devleti ilkesinin özü olan bu kuralın yaşama geçmesi için gerekli duyarlılığı göstermeliyiz" denildi.

Halkın adalete ve yargıya olan güveninin gereği olarak soruşturma ve kovuşturmaların hukuki ve meşru zeminlerde yasalar ve usul kurallarına uygun gerçekleştirilmesi, sağlıklı ve güçlü kanıtlar, deliller olmadan kişi ve kurumların itham edilmemesi uyarısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Unutulmamalıdır ki, çağdaş ceza yasası ve ceza muhakemesindeki yeni gelişmelerin başında, ceza soruşturma ve kovuşturma evrelerinde lekelenmemek hakkına duyarlılık gösterilmesi gelmekte ve bu hak masuniyet karinesiyle birlikte değerlendirilmektedir.Hukuk ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibi sezilmez bir şeydir tanımında da olduğu gibi hukukun yok olması ülke ve ulus için sağlıksız sonuçlar doğurur."

-"YARGI TAM BAĞIMSIZ DEĞİL"

Gelinen noktada, ülkenin güncel sorunları dikkate alındığında, "bağımsız yargı", "hukuk devleti" ve "eksiksiz demokrasi"yi oluşturma yolundaki sorunların giderek daha da ağırlaştığı belirtilirken, tam bağımsız olamadığı için kurumlaşamayan ve sürekli eleştiri altında olan yargının savunma ayağı altmış beş bin avukatın, bağımsız savunmayı oluşturamamanın sıkıntılarını ve sorumluluğunu yaşadığı kaydedildi.

Yaşanan mesleki sorunlar yanında, rejimin temel nitelikleri üzerindeki tartışmaların hala sürdürülmesinin kabul edilemeyeceği belirtilerek, "Türkiye'nin gündemi sürdürülebilir kalkınma, refah ve çağdaşlık olmalıdır.

Türk halkı, geçmişten günümüze sahip olduğu emsalsiz birikimler yanında, sağduyu ve dayanışma gücünü kullanarak, İslamlık ve modernlik arasında çatışmaya düşmeksizin, hem özgürlük ve ilerleme yolunu, hem de Tanrı yolunu izleme yeteneğini göstermiş, eşi bulunmayan uzlaşmayı gerçekleştirmiştir. Bu gelişmeleri içte ve dışta unutarak ve görmezden gelerek halkımızın yeniden oluşan çağdaş ve toplumsal dokusuna aykırı eylem, söylem ve davranış sergileyen herkese gerçekleri hatırlatmaktan yılmayacağız" denildi.

-"ELİNDE AB SOPASI İLE ÜLKEMİZİ TERBİYE ETME KÜSTAHLIKLARINA SESSİZ KALAMAYIZ"

Açıklamada, AKP hakkında açılan kapatma davasını eleştiren Avrupa Birliği üyesi ülkelere de uyarıda bulunularak, şunlar kaydedildi:

"Bir başka hatırlatmayı da AKP aleyhine açılan kapatma davası üzerine saygısızca ve adeta sömürge valisi edasıyla konuşan Avrupalı dostlarımıza yapıyoruz. Elinde Avrupa Birliği sopası ile Devletimizi, ülkemizi, ulusumuzu terbiye etme küstahlıklarına sessiz kalamayız. İki yüz yılı aşan bir süredir yüzünü batıya dönmüş batılılaşmayı ana ilke olarak benimsemiş bir ulusuz. Batılılaşmayı da eksiksiz demokrasiye ulaşmak olarak görüyoruz. Bütün engellemelere karşın bu yolda ilerliyoruz. Bu yolun uzun ve ince bir yol olduğunun da bilincindeyiz. Gerçek dostlarımızdan tek isteğimiz, bu yola yeni engeller koymamaları, içinde bulunduğumuz coğrafyanın koşullarını da dikkate alarak bizi iyiniyetle desteklemeleridir. Türk avukatları olarak, laik demokratik cumhuriyete ve ülkenin üniter yapısını bozmaya yönelik her türlü saldırı karşısında bir bütün olduğumuzu bir kez daha haykırıyor, bütün sorunlarımızın eksiksiz demokrasinin oluşturulabilmesine bağlı olduğunu, eksiksiz demokrasinin ise ancak çağdaş bir siyasi partiler yasası ve seçen ile seçilen arasında en kısa en düzgün ilişkiyi kuracak bir seçim sistemi ile oluşturulabileceğini, hukukun üstünlüğü ilkesi ve hukuk devletinin ancak eksiksiz demokrasiyle gerçekleştirilebileceğini bir kez daha içtenlikle hatırlatıyor herkesi bu ilkelerde birleşmeye çağırıyoruz."

-"YARGI MENSUPLARININ BİRLİKTELİĞİ SAĞLAYAMAMASI, İKTİDARIN YARGIYA BAKIŞINI ETKİLİYOR"

Savunma mesleğinin sorunlarına da dikkat çekilen açıklamada, "Savunma mesleği ve avukatlar olarak, birlikte yargı organını oluşturduğumuza inandığımız her düzeydeki yargıç ve savcı meslektaşlarımızdan kurumlaşmış ve bağımsızlığını almış bir savunma organının oluşumunda gereken olumlu katkıyı ne yazık ki görememekteyiz" denildi.

Avukatlık Yasası'nda yasa maddesi ile belirlenen, baroların protokoldeki yeri, avukat kimliğinin resmi belge niteliğinde olması gibi düzenlemelerin fiilen uygulanamadığı, CMK'da belirtilen avukatın vekaletname ibraz etmeden dosyayı inceleyebilme hakkının yönetmelikle geri alındığı belirtilerek, Bir çok konuda avukatın hak ve yetkilerinin tanınmaması ne yazık ki yargı kararları ile gerçekleştirilmektedir. Bizler yargı mensupları olarak bu eksikliği giderecek birlikteliği gösteremeyince siyasi iktidarların yargı organına bakışı da bir o kadar eksik olmaktadır" denildi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title