Haberler

TBB Başkanları Sivas'ta Toplandı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Ergenekon Soruşturmasının Ülkeyi İkiye Böldüğünü Söyledi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Ergenekon soruşturmasının ülkeyi ikiye böldüğünü söyledi.

Ev sahipliğini kuruluşunun 75. yılını kutlayan Sivas Barosu'nun yaptığı Barolar Başkanları, avukat sorunları ve avukatlık kanunu hakkında görüşmek üzere Sivas'ta toplandı. Sivas-Kayseri karayolu üzerindeki bir sosyal tesiste yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun, avukatlık yasasının bir an önce hazırlanması gerektiğini belirterek, "Daha fazla vakit kaybetmeden hazırlayacağımız yeni avukatlık yasa taslağını kamuoyunda tartışmaya açmalı ve yasalaşması için gerekli girişimlerde bulunmalıyız" dedi.

Ardından kürsüye gelen TBB Başkanı Özok, ülkede Temmuz seçimleri ile başlayan, Cumhurbaşkanlığı, Türban ve AK Parti'nin kapatılma davası ile oluşan gündemin halkı ve yargıyı bir hayli meşgul ettiğini söyledi.

Bunlarla ilgili olarak bazı kesimlerin çıkan tartışmalarla nemalandığını ifade eden Özok, şunları söyledi:

"Kamuoyunda Ergenekon diye adlandıran soruşturma hukuk ve siyaset gündemimizi doğrudan doğruya meşgul etmektedir. Belirttiğimiz bu hukuk ve siyasetin iç içe olduğu olaylarda maalesef aydınlar, köşe yazarları, politikacılar başta olmak üzere toplumun büyük kesimi ikiye bölünmüştür. Eğer siz iktidar partisine yakınsanız kapatma davasının karşısındasınız. Eğer siz iktidar partisine yakınsanız, Ergenekon soruşturması son derece hukuka ve hakkaniyete uygundur. Ve bunu savunmaktasınız. Eğer iktidar partisine yakın değil, yada objektifseniz, yada eylem ve davranışlarını beğenmiyorsanız, bu kez kapatma davası çok yerindedir, doğrudur ve olağandır. Ergenekon soruşturması da usulsüz, haksız, hakkaniyete uygun olmayan bir soruşturmadır. Ülkemiz üzülerek ifade etmek isteriz ki bu garabeti yaşamaktadır. Bu hukuk dışılığı yaşamaktadır. Bir çok kesim yargı ve hukuk üzerinden kendi egolarını tatmin etmek istemektedirler. Bu yaşananlar asla ve asla hukukun üstünlüğü ve hukuk devlet anlayışıyla bağdaşmaz, hukukun ve hukuk üstünlüğünün varolduğu sözü edildiği bir ülkede yaşanmaz." Ergenekon ve parti kapatma davasının farklı konular olduğunun altını çizen Özok, "Hiçbir biçimde ne kapatma davası, nede Ergenekon davası birbiriyle mukayese edilemeyecek kadar kendi dinamikleriyle değerlendirilecek iki davadır" dedi.

Hukukla ilgili yapılan değişiklikleri de eleştiren Özok, bu gün benim için iyi, yarın senin için kötü böyle bir yargı anlayışı ve hukuk anlayışı ile asla hukuk devleti ile bağdaşmayacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle hukuk ve yargıya yaklaşılırken gerekli özenin ve duyarlılığın gösterilmesi gerekir. Hiç kimse onu bulandırmadığı ve ihlal etmediği sürece hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibi görülmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. Hukuk ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibi sezilmez son derece önemli bir varlıktır. Bu tanımda da olduğu gibi hukukun yok olması ülke ve ulus için telafisi imkansız sonuçlar doğurur. Biz hukukçuyuz, hukuk adamı gibi davranmak mecburiyetindeyiz. Asla ve asla şu masa etrafında oturan arkadaşımız ve bizler, şu odadan içeri kendi ideolojilerimiz, bireysel ve dünya görüşlerimiz bu masanın etrafına asla ve asla getirilemez. Bizim için asıl olan ortak payda hukuk, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilke ve kavramlarıdır. Bu bağlamda tam bağımsız olmadığı için kurumsallaşamayan, yasama ve yürütmenin sürekli etki altında olduğu için sürekli eleştiri altında olan yargının savunma ayağı olan 65 bin avukatı olarak da bağımsız savunmayı oluşturulamama, ciddi sıkıntı ve sorumluluklarını yaşamaktayız." Yargının ve savunmanın sorunlarının temel eğitim olan üniversitelerde verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Özdemir Özok, "Şu anda benim söylediğim, hepinizin zaman zaman 'olmaz canım yargı ne hallere geldi' dediğimiz yargı gelecek günlerde bu günleri arayacaktır. Unutmayın bu sözlerimi" dedi.

Konuşmasının sonunda Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Sivasspor'u da unutmayan Özok, "Bu arada hepimiz Sivassporluyuz. En büyük Sivasspor' diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

(İG-SE-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title