Haberler

TBB Başkanı Özok'tan YÖK Başkanı'na "Türban" Eleştirisi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Özdemir Özok, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın Türbanı Yükseköğretimde Serbest Bırakan Anayasa'nın 10. ve 42. Maddelerine Göre Uygulama Yapılabilmesi İçin Kanuni Düzenlemeye İhtiyaç Olmadığı Yönündeki Sözlerini Eleştirdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Özdemir Özok, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın türbanı yükseköğretimde serbest bırakan Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç olmadığı yönündeki sözlerini eleştirdi.Söz konusu maddelerde yapılan değişikliklere dikkat çeken Özok, "Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan ek, 'her türlü kamu hizmetlerinden yararlanma' bağlamında eşitliktir. Bu bir yenilik değildir. Bu yükümlülük eşitlikle ilgili anayasa kurallarının genel kapsamı içinde vardı ve vardır. Bunun aksini iddia etmek ve bunun türban yasağını kaldırdığını düşünmek hukuken ve mantıken mümkün değildir" diye konuştu.

TBB, 33 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde toplayan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ve 43 sivil toplum örgütünden oluşan Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (USTKB) ile Anayasa'daki türban düzenlemesine ilişkin olarak ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda sivil toplum örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan TBB Başkanı Özdemir Özok, Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde değişiklik öngören yasa tasarısının TBMM'de kabul edilmesinin Türkiye'de üniversiteler başta olmak üzere her yerde "kaos"a neden olduğunu vurguladı. Özok, "sözde" türban sorununun çözülmek bir yana yeni sorunların ve toplumu ciddi biçimde kamplara bölmenin simgesi haline geldiğini öne sürdü.

-"TÜRBAN YÜZÜNDEN KUZEY IRAK OPERASYONU BİLE GÜNDEM DIŞINA İTİLDİ"-

Özok, toplum sorunları arasında hiçbir zaman ön sıralarda yer almamış olan "türban sorunu"nun YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın açıklamaları ile dünyadaki ekonomik kriz ve hatta Kuzey Irak operasyonunu bile gündem dışına ittiğine dikkat çekti.

YÖK Başkanı'nın Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç olmadığı yönündeki sözlerini eleştiren Özok, "Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan ek, 'her türlü kamu hizmetlerinden yararlanma' bağlamında eşitliktir. Bu bir yenilik değildir. Bu yükümlülük eşitlikle ilgili anayasa kurallarının genel kapsamı içinde vardı ve vardır. Bunun aksini iddia etmek ve bunun türban yasağını kaldırdığını düşünmek hukuken ve mantıken mümkün değildir" dedi.

-"SORUN TÜRBAN DEĞİL, DİNİN SİYASETE ALET EDİLMESİ"-

Anayasa'nın 42. maddesine yapılan ek fıkrayı da hatırlatan Özok, "Bu maddeyi okuduktan sonra kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını iddia etmek bırakınız hukuku, mantığı inkar etmek ve bu okuduğunu anlamamayı gösterir" diye konuştu.

Anayasa değişikliğindeki ısrarın laikliğin ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesini hedef alan bir girişim olma endişesi yarattığını dile getiren Özok, "Sorun türban sorunu değil, Türkiye'de dinin siyasete alet edilip edilmemesi sorunudur. Kadının başını örtmesi şeklindeki din kuralından başlayarak toplumun her alanının dinselleştirilmesi yolunun açılmasına halkımızın asla izin vermeyeceği inancındayız" değerlendirmesinde bulundu.

-"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI HERKES İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK"-

Özok, şu anda konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını, dolayısıyla Anayasa değişikliği ile ilgili daha fazla açıklama yapmanın doğru olmadığını belirterek, bağımsız yargının vereceği kararın herkes için belirleyici olacağını söyledi.

Söz konusu Anayasa değişikliğinin yol açacağı sakıncaları anlatan bir dilekçeyi daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ilettiklerini ancak buna rağmen değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını ifade eden Özok, Gül'e sundukları dilekçe örneğini basın mensuplarına dağıttı. Özok, dilekçede türbanı yükseköğretim kurumlarında serbest bırakmayı amaçlayan Anayasa değişikliğinin hukuki açıdan yanlışlıklarla dolu olduğuna dikkat çektiklerini kaydetti.

-"CUMHURBAŞKANI GÜL DE KAOS TEHLİKESİNİN FARKINDA"-

İKKB Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu da türban için yapılan Anayasa değişikliğinin Türkiye'yi kaosa götüreceğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından da anlaşıldığını savundu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı'nın uygun bulduğu bir yasa için çok uzun bir gerekçe yazdığına dikkat çeken Moroğlu, "Bu konunun üzücü yanı, konunun kadın üzerinden toplumu ayrıştıran bir şey olarak kullanılmasıdır" dedi. Moroğlu, türban sorununun laik düzen içinde çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, ""Bizi yönetenleri, ülkeyi anayasaya uygun yönetmeye çağırıyorum. Anayasa'nın 5. maddesi, 'toplumun huzurunu sağlamakla görevlidir' diyor. Ben, bu görevi yapmaya çağırıyorum. Laiklik ilkesini göz ardı ederek toplumu ayrıştırmaya kalkmasınlar artık" diye konuştu. (ANKA)

(AD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title