Haberler

Taysad Ar-Ge Projelerini Görücüye Çıkardı

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ar-Ge çalışmaları kapsamında üyelerinin "Ağırlık Azaltma Teknolojileri" konseptiyle geliştirdiği projeleri, Tofaş Ar-Ge yöneticileri ve mühendislerinin beğenisine sundu.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ar-Ge çalışmaları kapsamında üyelerinin "Ağırlık Azaltma Teknolojileri" konseptiyle geliştirdiği projeleri, Tofaş Ar-Ge yöneticileri ve mühendislerinin beğenisine sundu.

Dernekten yapılan açıklamaya göre TAYSAD, Ar-Ge buluşmalarının ilkini Tofaş'ta gerçekleştirdi. TAYSAD üyesi firmaların mevcut Ar-Ge projelerini OEM'ler (orijinal ürün üreticisi) ile paylaşarak ortak projeler üretmeyi hedefleyen organizasyonun teması ise "Ağırlık Azaltma Teknolojileri" oldu.

TAYSAD üyesi 14 firma halihazırda devam eden araç hafifletme odaklı Ar-Ge projelerini, Tofaş'ın üst yönetimi ve mühendisleri ile paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tofaş Ürün Mühendisliği Direktörü Enrico Gobetto, Tofaş Türkiye'nin, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesindeki en büyük 2 Ar-Ge merkezinden biri olduğunu vurguladı.

Gobetto, Fiat- Chrysler organizasyonunun dünya genelinde birçok Ar-Ge merkezine sahip olduğunu belirterek, " Türkiye'de 1994'te kurulduk ve 2008 yılında Ar-Ge Merkezi Belgesi'ni aldık. Ofis ve laboratuvarlarla insan kaynaklarına büyük yatırım yaptık. 2005'te 140 kişiydik, şimdi 600'ün üzerine çıktık" bilgilerini verdi.

Geçen yıl 700 milyon liralık Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini ve dünyada Ar-Ge merkezleri arasında Tofaş olarak 573'üncü sırada olduklarını dile getiren Gobetto, şunları kaydetti:

"Ar-Ge çalışmalarımıza ürün geliştirme ile başladık ve sonrasında her geçen gün daha fazla sorumluluk aldık. Son dönemdeki büyük projelerimizden biri, Doblo US versiyonuydu. Hepinizin iyi bildiği Fiat AEGEA Sedan'ın yüzde 70'inden fazlası, Türk Ar-Ge mühendisleri tarafından tasarlandı ve gurur kaynağımız oldu. Tofaş olarak artık sadece ürün geliştirme değil aynı zamanda ileri teknoloji ve araştırmalara yatırım yapan bir Ar-Ge Merkeziyiz. Fiat Chrysler Ar-Ge merkezleri galaksisine entegrasyonumuz bu şekilde tamamlanacak."

Gobetto, Türkiye ve TAYSAD'ın kendileri için önemine dikkati çekerek, "Pazar büyüme potansiyeline sahip, yaklaşık 1 milyon araç söz konusu. Türkiye'ye yakın pazarlar da büyüyor. Sadece araç hafifletmeye değil araç enerji tüketimi azaltma, elektrifikasyon da dahil 3 ana konuya yatırım yapıyoruz. Elektrifikasyon konusu bizim için bir sonraki toplantı gündemi olabilir" ifadelerini kullandı.

TAYSAD Genel Koordinatör Süheyl Baybalı, bu konular üzerinde çalışmak için zamanlamanın çok doğru olduğunun altını çizerek, "Bizim hedefimiz, ortak Ar-Ge çalışmalarını artırmak ve sürdürmek. Üyelerimiz teknoloji, ürün ve dizayn aşamalarında birlikte çalışabilir, geliştirebilir ve dizayn yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Tofaş Araç Hafifletme Proje Yöneticisi Murat Akdağ, araç hafifletme veya ABD normlarına göre aracın daha az yakıt harcamasının, tüm araç üreticilerini motive ettiğini aktararak, bu konuya çözüm geliştirmek için motor üzerinde çalışmak ve aracı hafifletmek ya da aracın genel enerji ihtiyacını azaltmak gerektiğini, bu konular üzerinde detaylı çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Chrysler Türkiye Tofaş Fiat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title