Haberler

Tayland Halkından Darbe Yönetimi Aleyhtarı Protesto Yürüyüşü

Tayland'da Demokrasi ve Eski Başbakan Yanlıları, Darbe Hükümetinin Bir An Önce Hükümeti Bırakması ve Seçimlere Gitmesi İçin Başkent Bangkok'ta Bir Protesto Gösterisi Düzenledi.

Tayland'da demokrasi ve eski başbakan yanlıları, darbe hükümetinin bir an önce hükümeti bırakması ve seçimlere gitmesi için başkent Bangkok'ta bir protesto gösterisi düzenledi.

19 Eylül darbesini güllerle karşılayan Tayland halkı, darbenin etkileri ile karşılaştıkça yavaş yavaş seçim ve demokrasi isteklerini artırmaya başladı. Bugün Bangkok Valiliği önünde yapılan mitinge katılan halk, darbe yönetiminin gitmesi için seslerini duyurmaya çalıştı. Yarın ise Cumartesi'nin Sesi adlı bir grup bir gösteri yapacak. Eski protesto yerini tüm faaliyetlere kapayan darbe hükümetinin kararına rağmen, bu alanda yapılacak olan gösteriyi herkes merakla bekliyor.

Bugünkü mitingde eski başbakan Thaksin Shinawatra lehinde konuşan tüm konuşmacılar, onun zamanındaki işlerin ritmine bile ulaşılamadığını ve her şeyin çok gerisinde kalındığını ifade etti. Daha önce 2007 Aralık ayında yapılması planlanan seçimlerin, darbe lideri tarafından yapılamayabileceği yönündeki açıklama ise, halkı çileden çıkardı. Öncülüğünü People's Television (PTV) kanalının yaptığı gösteride, eski iktidar döneminden bazı kişilerce de desteklendi. Gösteri sırasında olay yerinde kontrol amacıyla bulunan polis amirine de halkın tepkisi büyük oldu. Bazı kişilerin polise küfür etmesi dikkatleri çekti. Bazı yetkililerin araya girmesi ile olayların büyümesi engellendi.

Mitingin düzenlenmesine katkıda bulunanlardan biri de eski başbakanın sekreterlik görevini yürüten Jakrapob Penkair'dı. Penkair, yaptığı açıklamada, darbe lideri General Sondhi Boonyaratkalin'i diktatöre benzetti. Penkair, darbe hükümetinden bıktıklarını ve seçimler yapılana kadar protestolarını sürdüreceklerini söyledi. Binlerce insanın hem beyinsel, hem de fiziksel olarak mitinglere katıldığını ifade eden Penkair, demokratik yapının biran önce sağlanması konusunda sabırlarının kalmadığını ve bunun için mitinglere halkın katılımının sürekli arttığını vurguladı. Dün, başbakanın gelecek Aralık ayında yapılması gereken seçimler hakkında, umulmadık bir şekilde çark ettiğini ve darbe liderleri tarafından hiçbir zaman seçim işareti görmediklerini söyleyen Penkair, bunun tek açıklamasının darbe liderlerinin demokrasi veya seçim istemediklerinin anlaşılması gerektiğini söyledi.

Penkair, darbe liderlerinin yönetimi halka geri vermemesi durumunda, halkın güç kullanarak yönetimi geri alacağını, böylece eski Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından belirlenmiş olan daha güçlü bir demokrasinin geleceğini ifade etti.

Öte yandan halkın bu istekleri, yabancı yorumcular ve gazeteciler tarafından Tayland'da patlak verecek büyük bir olayın veya devrimin ilk basamakları şeklinde yorumlandı.

(KK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title