Haberler

Tavuk Karası hastalığıyla, Dünyanız kararmasın!

Güncelleme:

İnsanın dünyasını karartan ve toplumda 3 bin ile 5 bin kişiden birinde rastlanan Tavuk Karası hastalığı gözün içindeki rod adı verilen hücrelerin bozulması nedeniyle oluşuyor. Halk arasında "Tavuk Karası" tıptaki adıyla "Retinitis Pigmentosa" rahatsızlığı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor.

Bugün dünyada yaklaşık 1.5 milyon kişinin bu rahatsızlıktan dolayı görmesini yitiriyor. Gözün içini kaplayan retina adını verdiğimiz tabakada görme hücreleri bulunuyor. Bu hücrelerden rod adı verilenler, karanlıkta veya gece çevreyi görmeyi sağlıyor. Hastalık, rod adı verilen bu hücrelerde bozulmayla karakterizedir. Bu algılayıcı, hücrelerin bozulup ölmesine kadar ilerleyebiliyor ve görme kayıplarına neden oluyor. Tavuk Karası hastalığı erkeklerde kadınlardan daha fazla görülüyor.

HASTALIĞIN İLK BELİRTİLERİ GECE KÖRLÜĞÜ

Tıptaki adıyla "Retinitis Pigmentosa" vakasının çoğunun önce çubuk şeklindeki hücrelerin bozulmasıyla başlıyor. Bu hücreler karanlıkta veya az ışıklı ortamlarda görmemizi sağladığı için ilk önce onların bozulması, hastalığın ilk belirtileri arasında gece körlüğünün ortaya çıkmasına neden oluyor.

TAVUK KARASI HASTALIĞI KALITIMLA GEÇİYOR

Retinitis Pigmentosa hastalarında gözler karanlık veya az ışıklı ortamlara adapte olamıyor. RP; tek bir hastalıktan çok, bir grup retinal hastalığı kapsadığından dolayı; bireylerde tam olarak nelerin görülebileceğini de saptamak mümkün olmuyor. Buna karşın hastalar yıllar boyu süren bir süreç içerisinde sadece merkezi (tünel) görüş kalana dek periferal görüşü ilerleyen bir tarzda kaybediyor. Hastaların çoğunluğunda merkezi görme, uzunca veya belirsiz bir süre boyunca kalıyor. Çok nadir vakalarda hastalar bu merkezi görmeyi de kaybedip tamamıyla kör olabiliyor. RP hastalarının yüzde 40'ında kataraktın bir şekli de gelişebiliyor. Bu hastalık bazı diğer hastalıklarla birlikte görülebileceğinden (sağırlık, obezite, bazı metabolizma hastalıkları vb.), bu hastalıkların da ayrıca araştırılması, hastalığın ilerleyişi ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkili olabileceği için çok önemli. Retinitis Pigmentosa hastalığı kalıtımla geçiyor. Hastanın aile ağacı bilinirse hastanın ileride nasıl bir durumda olacağı konusunda tahmin yürütülebiliyor. Bu bilgi hastanın evlilik, çocuk sahibi olma ve meslek seçiminde yardımcı olabiliyor.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title