Haberler

'taş Atan Çocuklar Yasası, Çocukları Suça İtti'

Adana Emniyet Müdürlüğü'nün suça itilen çocuklarla ilgili yaptığı araştırmada, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişikliğin çocukların basit olaylardan ağır suçlara yönelmesine neden olduğuna ilişkin veriler ortaya çıktı.

Adana Emniyeti, çocukların ağır suçlara karışma oranının artması üzerine bu konuda bir çalışma başlattı. Emniyet'in Terörle Mücadele baştan olmak üzere çeşitli birimlerinin destek verdiği çalışma yapılan araştırmaların ardından tamamlandı. 21 Haziran 2010'da yürürlüğe giren ve kamuoyunda 'taş atan çocuklar yasası' olarak değerlendirilen Türk Ceza Kanunu'nun 265'inci maddesinin değiştirilmesinin ardından küçük yaştaki çocukların işledikleri suçlarının türünde de değişme yaşandığı saptandı. Adana'da son 1 yıl içinde suç işleyen çocuk sayısında yüzde 28 oranında artış oldu. 'Adli suçlar' olarak adlandırılan hırsızlık, yankesicilik, sokak satıcılığı ve kapkaç gibi suçlara karışan çocukların, bölücü terör örgütü lehine korsan gösteri yapmak, polise saldırı ve patlayıcı madde yapmak ve kullanmak gibi ağır suçlara yöneldiği tespit edildi. Polis ve kamu araçlarına molotofkokteyli ile taş atan çocukların, yasadan yararlanarak salıverilmesi nedeniyle daha sonra aynı suçlara yine karıştığı anlaşıldı. Araştırma raporunda, birden çok benzer nitelikli suç işleyen çocukların salıverilmesi nedeniyle terör örgütü yandaşları tarafından kullanıldığına vurgu yapıldı.

Yasadan önce özel yetkili mahkemelerde yargılanan terör suçuna karışan çocukların büyük çoğunluğu tutuklanıyordu. Yasadaki değişiklik yapıldıktan sonra taş atan çocuklar, çocuk savcılarının huzuruna çıkıyor, 'çocuk' olarak değerlendirilip, salıveriliyor.

ARAŞTIRMAYA ÖRNEK MODEL DE KONULDU

Emniyet Müdürlüğü'nün araştırmasında 16 yaşındaki A.B. örnek model olarak yer aldı. İlk suçunu 2007 yılında işleyen A.B. hakkında 'taş atan çocuklar' yasası yürürlüğe girene kadar hırsızlık, bıçakla yaralama ve darp suçlarından 14 kez işlem yapıldı. Yasanın yürürlüğü girdiği 21 Haziran 2010'dan sonra suç şekli değiştiren A.B., Terörle Mücadele Kanunu kapsamlı suçlar işlemeye başladı. A.B.'nin bu tarihten sonra sokak eylemine katılıp, parça tesirli bomba hazırlayıp polise atmaya başladığı tespit edildi.

7 KEZ GÖZALTINA ALINDI

Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, olaylarda ele geçirilen el yapımı bombalar üzerinde parmak izi bulunan A.B., hazırladığı bombanın elinde patlaması sonucu da yaralandı. Polis ekiplerince 7 kez bomba hazırladığı gerekçesiyle yakalanıp, Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen B., her seferinde taş atan çocuklar yasasından yararlanarak savcılıktan serbest kaldı. Terör örgütü yandaşları tarafından kullanıldığına kanaat getirilen A.B.'nin yasa nedeniyle bu tür suçlarda ısrar ettiği kaydedildi. Eski düzenlemelere göre A.B.'nin ilk terör suçundan tutuklanma ihtimalinin yüksek olduğu, bu nedenle ardı ardına benzer suçlar işleyemeyeceği de kaydedildi. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title