Haberler

Tartışmalı Sosyal Güvenlik Tasarısı: Korsan Düzenleme Rapordan Çıkarıldı

Tartışmalara Yol Açan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Öngören Tasarının Görüşmelerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başlandı. Milletvekillerine Maaş Artışı Öngören ve Alt Komisyon Raporuna Bazı AKP Milletvekillerince "Korsan" Olarak Yerleştirilen Düzenleme İse Komisyon Raporundan Çıkarıldı.

Tartışmalara yol açan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlandı. Milletvekillerine maaş artışı öngören ve alt komisyon raporuna bazı AKP milletvekillerince "korsan" olarak yerleştirilen düzenleme ise komisyon raporundan çıkarıldı. Alt komisyon başkanı AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, milletvekillerine maaş artışıyla ilgili düzenlemenin kendisinin iradesi dışında alt komisyon raporuna eklendiğini belirterek "milletvekillerinin itibarını zedelemeye kimsenin hakkı yok" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıyı görüşmek üzere, Komisyon başkanı ve AKP Afyon milletvekili Sait Açba başkanlığında toplandı. Toplantıya, tasarıdaki fiili hizmet zammıyla ilgili düzenleme nedeniyle gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve PMD Başkanı Hıdır Göktaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci, komisyon toplantısına katıldı. Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da komisyon toplantısında yer aldı.

-KORSAN DÜZENLEME KOMİSYON RAPORUNDAN ÇIKARILDI-

Tartışmalara yol açan alt komisyon raporundan ise emekli milletvekillerinin aldıkları maaşların üzerine temsil tazminatı eklenmesi ve eski milletvekillerine temsil tazminatının yüzde 70'inin verilmesini öngören ve bazı AKP milletvekillerinin girişimiyle eklenen düzenleme ise çıkarıldı.

-ÖZCAN: MİLLETVEKİLİNİN İTİBARINI ZEDELEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK-

Komisyon toplantısında söz alan Alt komisyon Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, son günlerde sosyal güvenlik reformunu amacından saptıran tartışmaların yaşandığını belirterek yasanın çığırından çıkarılmasıyla haksızlık yapıldığını söyledi. Yasayla, Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamında olacağını belirten Özcan, "Bu yasa 67 yıl sonrasını içine alacak bir perspektifle ele alındı. Konunun farkında olmayanlar gecikti diyor ama zor bir iş yapıldı. Bu Ak Parti'nin projesi değil. 67 yıl sonrası bütün partileri ilgilendirir. Popülizm yapmak büyük haksızlık" diye konuştu. Yasa'nın 70 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini ifade eden Özcan, milletvekili maaşlarıyla ilgili komisyon raporuna eklenen ancak Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çıkarılan düzenleme konusunda ise "bu benim irademin dışında rapora eklenmiştir. Milletvekilinin itibarını zedelemeye kimsenin hakkı yok." dedi. Özcan'ın sözlerine CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise "Kim koydu o zaman?" diye itiraz etti.

"HİÇ Mİ VİCDANIMIZ KALMADI, YÜREĞİMİZ Mİ PASLANDI?"

Tasarının tümü üzerinde söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, sosyal güvenlikteki reform sürecinin 2002'den bu yana devam ettirilmediğini ve AKP'nin 5 yıldır reform niteliğindeki bir düzenlemeyi uygulamaya koymadığını söyledi. Sosyal güvenlikle ilgili yasanın yeni adaletsizliklere sebep olacağının şimdiden görüldüğünü ifade eden Kalaycı, fiili hizmet zammıyla ilgili düzenlemenin ise "hakkın gaspı" niteliği taşıdığını kaydetti. Tasarının emekli, dul ve yetimin rızkını kestiğini, çalışanların haklarını gasp ettiğini ifade eden Kalaycı, AKP'lilere "hiç mi vicdanınız kalmadı, yüreğiniz mi paslandı. Bu kadar acımasız, gaddar olmayalım" diye seslendi.

-"NELER OLUYOR BİZ DE BİLGİLENDİRİLSEK"-

Tasarının tümü üzerinde konuşan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, mezarda emeklilik uygulamasını öngören böyle bir tasarıya evet demenin mümkün olmadığını belirtti. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması imkanı bulunursa, sosyal güvenlik açıklarının da kapatılabileceğini kaydeden Kaplan, alt komisyon başkanı Zekai Özcan'a " ben de anlamadım sayın başkan, ne oluyor? Rapor yazılıyor, dağıtılıyor, neler oluyor, kimler bu düzenlemeyi yazıyor. Komisyon üyesi olarak bizler de bilgilensek" diye seslendi.

-"TASARI GÖRÜŞÜLEMEZ"-

Komisyonda, tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise komisyon gündemindeki tasarının yeni bir tasarı olduğunu ve tüm sosyal güvenlik kurumlarının aktüeryal hesapları incelenmeden komisyonda görüşülemeyeceğini savundu. Aslanoğlu, "Anayasa mahkemesinin bozduğu maddeleri görüşmüyoruz, bu yeni bir tasarı. Mevcut sosyal güvenlik kurumlarının aktüeryal hesapları gelmeden bu tasarıyı komisyonda görüşemeyiz. Önce şu aktüeryal hesapları görelim ondan sonra tasarıyı görüşelim" dedi. Aslanoğlu, tasarıyı ise "bu bir reform değil, bir şeye yama yapmaktır" sözleriyle değerlendirdi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de sosyal güvenlik kurumlarının aktüeryal hesaplarını görmeden tasarının görüşülemeyeceğini savundu. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ise tasarının toplumun refahına katkı getirmediğini, kazanılmış hakları geri aldığını kaydetti. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title