Haberler

Tarsus'ta Öldürülen 5 Kişinin Diyarbakır'daki Köyünde 'Kan Davası'na İsyan

Mersin'in Tarsus ilçesinde geçtiğimiz gün 'Kan davası' nedeniyle 5 kişinin öldürüldüğü olaya karışan ailelerin göç yoluyla terkettiği Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde köylüler uzun yıllardır kan davaları nedeniyle büyük sıkıntı çekiyor. Kan davalarının kabul edilemez olduğunu belirten köylüler öldürülme olaylarının cahillikten kaynaklandığını söylüyor.

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu ilerinde yüz yıllardan bu yana yaşanan kan davası bir türlü önlenemiyor. Toprak, çocuk kavgası ve kız alıp verme nedenleriyle yaşanan kan davaları nedeniyle her yıl onlarca kişi suçsuz yere hayatını kaybederken onlarca çocuk yetim, kadınlar ise dul kalıyor. Kan davalarının uzun yıllardan bu yana sürdüğü Diyarbakır'ın Hazro İlçesine 25 kilometre uzaklıktaki 700 nüfuslu Meşebağları köyünde vatandaşlar, uzun yıllardır yaşanan kan davası nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. 5 aile arasında kan davasının devam ettiği Meşebağları köyünde, vatandaşlar artık vahşetin sona ermesini istiyor. Köy Muhtarı Seyithan Gören,"Hayvanların tarlaya girmesiyle veya çocukların kavgasıyla başlayan kan davaları uzuyor. Haberleri çok abartıyorlar. Her köyde kan davası olabilir. Tarsus'taki olayda ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum. Keşke bu üzücü olay olmasaydı. 20 yıl önce bir kadın meselesinden dolayı çıkan kan davasıyla birlikte göçüp gittiler. Köyüm 80 hanelik bir köy. Bu kan davalarının var olmasını kınıyorum. Keşke olmasaydı. İnşallah bundan sonra olmayacaktır. Şu anda köyde 4-5 aile halen kan davalı. Köy halkı ile birlikte sakinleştirmeye çalışıyoruz, önlemini önceden alıyoruz. Vatandaş olarak kan davasına karşı olduğumuz gibi nefret ediyoruz. Biz de Müslümanız, bu kanlı olaylarda çocuklar yetim kalıyor, kadınlarımız dul kalıyor. Hepsi mağdur durumda. Biz bu töreye son vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

80 hanelik köyün tek yüksek okul mezunu olan Mehmet Durmuş, bütün kötülüklerin cahillikten kaynaklandığını söyledi. Kan davaları nedeniyle korku içerisinde yaşadıklarını ifade eden Mehmet Durmuş, "Köyde geçmiş yıllarda okul olmadığı için cahil kalan çocuklar dede ve balarında gördükleri iyi kötü örf, adetleri sürdürmüştür. Bu kan davası ancak eğitimli insanların olduğu bir toplumda biter. Aksi taktirde yüzyıllar boyunca bu kanlı davalar sürer. Yaşananlar ne ilk ne de son olacaktır. Çocuklarımızı eğitirsek bu sorunun biteceğine inanıyoruz. Bu nedenle ilköğretim okulu istiyoruz. Kuran- ı Kerim'de 'Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir' buyuruluyor. Töre cinayetine karşıyız. Devlet büyükleri sivil toplum örgütlerinden Allah için el uzatmasını istiyoruz. Kan davası olduğu için iç göç yapamıyoruz. Bu yıl başımıza gene felaket gelir mi, diye kara kara düşünüyoruz. Herkes tereddüt içindedir" dedi.

Meşebağları köyünün gençlerinden Ferhat Tatlı ise kan davalarına karşı olduklarını belirterek herkesin barış içerisinde yaşamasını istedi.

(AYŞ-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title