Haberler

Tarımda Yaşanan Daralma, Büyüme Rakamlarını Yüzde 1.5 Aşağıya Çekti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (Tzob) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Küresel Isınmanın da Etkisiyle Tarımda Yaşanan Daralmanın Ülkenin Büyüme Rakamlarını Yüzde 1.5 Aşağıya Çektiğini Belirterek, "Sulama Yatırımlarını Bitirmediğimiz Takdirde, Tarım Kuraklıktan Bundan Sonraki Yıllarda da Olumsuz Etkilenecek" Dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel ısınmanın da etkisiyle tarımda yaşanan daralmanın ülkenin büyüme rakamlarını yüzde 1.5 aşağıya çektiğini belirterek, "Sulama yatırımlarını bitirmediğimiz takdirde, tarım kuraklıktan bundan sonraki yıllarda da olumsuz etkilenecek" dedi.

Eskişehir Ziraat Odası'nın yeni birimlerinin açılış törenine katılan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımın büyümenin üçüncü çeyreğinde yüzde 9'un üzerinde küçüldüğünü, yıllık baza bakıldığında ise yüzde 5'in üzerinde bir küçülme olduğunu söyledi. Şemsi Bayraktar, yılın tamamının Mart ayında açıklanacak rakamlara göre değerlendirilebileceğini kaydederek, "Ancak her koşulda küçülme görülüyor. Bunun asıl sebebi küresel ısınmadır. Türkiye'de son yıllarda yağış ortalaması, normal yağış miktarının altında.

Hububat başta olmak üzere bazı meyvelerde üretim düşmesi meydana geldi. Yaptığımız tespitlere göre, küresel ısınmanın da etkisiyle tarımda yaşanan daralma, ülkenin büyüme rakamlarını yüzde 1.5 aşağıya çekti. Bununla ilgili olarak alınması gereken tedbirlerin başında, suyun çok rasyonel ve akılcı kullanılması geliyor. Türkiye'de kullanılan suyun yüzde 71'i tarımda kullanılıyor. Bundan sonra basınçlı sulama sitemlerine öncelik verilmesi lazım" dedi.

Verilen teşvikleri yeterli ve olumlu bulduklarını vurgulayan Bayraktar, "Bunların sürdürülebilmesi çok önemli. Türkiye'nin damla sulama sistemine geçmesi ve havzalarda suyun iyi idare edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak da Su Konseyi'nin kurulması lazım. Türkiye'de, sulama yatırımları çok önemli. Yaklaşık 3.5 milyon hektar araziyi sulayamıyoruz. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz taktirde, tarım kuraklıktan bundan sonraki yıllarda da olumsuz etkilenecek. Hububat üretimini artırıcı tedbirlerin

alınması gerekir" diye konuştu.

(OÖ-OMR-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title