Haberler

Tarımda akıllı gübreleme dönemi

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak sıcaklık ortalamasının yükselmesine dikkati çekerek, "Gün geçtikçe belirginleşen iklim değişikliği söz konusuyken, artan küresel nüfusun gıda ihtiyacını nasıl karşılayacağız?

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak sıcaklık ortalamasının yükselmesine dikkati çekerek, "Gün geçtikçe belirginleşen iklim değişikliği söz konusuyken, artan küresel nüfusun gıda ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Gübre ve kimyasalları, toprağa, su kaynaklarına, çevreye ve hatta ürüne zarar vermeyecek şekilde kullanıyor muyuz? Bu alanda da akıllı gübreleme, hastalık ve zararlılar için akıllı mücadele yöntemlerini tarım sektörüne entegre etmeliyiz" dedi.

İTB meclis üyeleri, kasım ayı olağan meclis toplantısında, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı şiddete dikkat çekmek amacıyla, yakalarına turuncu kurdele taktı. Mecliste yaptığı konuşmada kasım ayının sonuna gelindiği halde bahar günleri denilebilecek sıcaklıklar yaşandığını ifade eden Işınsu Kestelli, 2080-2100 yıllarında dünyadaki sıcaklıkların bu yüzyılın başına göre ortalama 2 derece artacağının tahmin edildiğini açıkladı.

'TÜRKİYE'DE SICAKLIK ORTALAMASI SON 50 YILDA 1.2 DERECE ARTTI'

Meteoroloji verilerine göre Türkiye'nin ortalama sıcaklığının son 50 yılda 1.2 derece arttığını anlatan Kestelli, küçük gibi gözüken bu rakamın aslında Türkiye'nin ikliminin değiştiğini ortaya koyduğunu vurguladı. Ege bölgesinde Ekim ayının uzun yıllar ortalama sıcaklığının 16.8 derece iken, 2019 ekim ayının 19 derece olarak gerçekleştiğini kaydeden Kestelli, "Artan dünya nüfusu nedeniyle, açlıkla mücadele etmek için çabalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Gün geçtikçe belirgileşen iklim değişikliği söz konusuyken, artan küresel nüfusun gıda ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Gübre ve kimyasalları, toprağa, su kaynaklarına, çevreye ve hatta ürüne zarar vermeyecek şekilde kullanıyor muyuz? Her zaman söylediğimiz gibi bu alanda da akıllı gübreleme, hastalık ve zararlılar için akıllı mücadele yöntemlerini tarım sektörüne entegre etmeliyiz. Buna sadece, ekonomik sürdürülebilirlik için değil çevresel sürdürülebilirlik için de mecburuz" dedi.

Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yapılan tarım şurasına da değinen Kestelli, sonunda 60 maddelik sonuç bildirgesinin yayınlandığını hatırlatarak "Lisanslı depoculuktan coğrafi işaretlere, tarımsal üretim planlamasından teknolojinin tarım sektörüne entegrasyonuna kadar borsa olarak dile getirdiğimiz birçok konunun sonuç bildirgesinde yer aldığını görmek bizleri memnun etti. Şuranın sonuç bildirgesindeki bir maddede bilişim teknolojisini tarım sektörüne entegre ederek akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasından söz ediliyor. Borsa olarak tam da bu maddeye denk gelen bir prestij projesi hazırlıyoruz. Bunun memnuniyeti içindeyiz" dedi.

Meclisin açılışında konuşan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de kasım ayındaki iklim koşullarına dikkat çekerek iklim değişikliğinin ileride tarım ürünlerine zarar verebileceğini kaydetti. Karbon salınımına dikkat edilmeyip önlem alınmazsa her yıl bu anormalliklerin üstüne koyarak artacağını savunan Kocagöz, tüm kurumları, yöneticileri ve bireyleri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Kocagöz, uluslararası piyasalarda Türkiye'ye olan güvenin tekrar tesis edilmesi gerektiğini belirterek geleceğe büyüme odaklı bakılmasını ümit ettiğini açıkladı.

Toplantının konuğu olan Koruncuk Vakfı İzmir Şubesi Başkanı Işıl Nişli ise 5 yıl önce kuruluş çalışmaları başlayan vakfın faaliyetlerinden söz etti. 1992'de İstanbul Bolluca'da bir çocuk köyü kurulduğunu söyleyen Nişli, yüzlerce çocuğun sevgi ve ilgiyle yaşama tutunduğunu belirterek gönüllüler ile birlikte kurdukları Koruncuk Köy Urla'yı anlattı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title