Haberler

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kuraklığı Uydudan Görüntüledi

Kilis İl Tarım Müdürlüğü, İl Merkezi ile İlçe ve Köylerde Yaşanan Kuraklıkla İlgili Olarak Çalışma Başlattı.

Kilis İl Tarım Müdürlüğü, il merkezi ile ilçe ve köylerde yaşanan kuraklıkla ilgili olarak çalışma başlattı.

Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kilis ve ilçeleri ile köylerinde yapılan araştırmada, bağlarda aşırı sıcaklıkların etkisiyle yapraklarda sararmalar ve yüzde 25'in üzerinde bir kurumanın olduğunun görüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından FAO Agrometeorolojik Similasyon yöntemi ve NOAA uydu görüntüsünden elde edilen vejetasyon indeksi verileri kullanılarak yapılan çoklu regresyon sonucunda, kuraklığın yüzde 25'in üzerinde olduğu iller belirlenmiştir" denildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Çiftçilerin merkez ilçe ve 3 ilçe müdürlüğüne yapmış oldukları başvurular üzerine İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından 3 ilçe sınırında bulunan ve merkez ilçede Şıhmansur, Yavuzlu, Oylum, Duruca, ve Kocabeyli köylerinde hakim bitki örtüsü olan bağ, zeytin, antepfıstığı, ceviz ve sebze alanlarında, 30 Temmuz 2007 ile 2 Ağustos 2007 tarihlerinde yapılan incelemede; bağlarda aşırı sıcaklıkların etkisiyle yapraklarda sararmalar ve yüzde 25'in üzerinde bir kurumanın olduğu görülmüştür.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye ve Kilis'teki iklimsel verilerden de anlaşacağı üzere genel bir kuraklığın olduğu tespit edilmiştir. Kilis'te özellikle hakim bitki örtüsü üzerinde aşırı sıcakların etkisiyle özellikle bağ ve cevizlerin yaprakların yer yer sarararak kuruduğu ve mevcut bitkilerin ürünlerinde verim ve kalite düşüklüğü olduğu, zarar oranının yüzde 25 olduğu kanaatine varılarak 3 Ağustos 2007 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine tahmini verim kaydı tabloları

hazırlanıp gönderilmiştir. Konu üzerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bütün illeri kuraklık kapsamı içine almaları konusunda çalışmaları devam etmektedir."

(MAD-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title