Haberler

Tarım Alanlarından Yılda 500 Milyon Ton Toprak Gidiyor... - Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kurtoğlu: - ''türkiye'de Her Yıl Kaybedilen 1 Milyar 400 Milyon Ton Toprağın 500 Milyon Tonu Tarım Alanlarından Gitmektedir''

Affan Eren Kulunyar - Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu, Türkiye'de erozyonla her yıl kaybedilen 1 milyar 400 milyon ton toprağın 500 milyon tonunun tarım alanlarından gittiğini bildirdi.

Affan Eren Kulunyar - Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu, Türkiye'de erozyonla her yıl kaybedilen 1 milyar 400 milyon ton toprağın 500 milyon tonunun tarım alanlarından gittiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kurtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erozyonun, bitki örtüsünün olmaması veya tahrip edilmesi nedeniyle su ve rüzgarın toprağı aşındırması, taşıması ve kullanılmayan bir yerde biriktirmesi olduğunu vurgulayarak, ''Üst yüzey toprak kaybı yavaş, sessiz ve kolay fark edilemeyen bir afettir'' dedi.

Kurtoğlu, erozyonun bir ölçüde doğanın gereği olduğunu, ancak yoğun nüfus baskısı, hatalı tarım teknikleri ve arazilerin yanlış kullanımı gibi nedenlerle bitki örtüsünün süratle tahrip edildiğini dile getirerek, bunun da erozyonun şiddetlenmesine, üst toprağın hızla kaybına yol açtığını söyledi.

Türkiye'nin topraklarının yüzde 90'ında çeşitli şiddetlerde yaşanan erozyonun, Avrupa'nın 17, Kuzey Amerika'nın 6 katı olduğunu vurgulayan Çelik Kurtoğlu, ''Toprak üretilemeyen bir kaynaktır. 1 santimetre verimli toprak, ancak ortalama 500 yılda oluşur. Tarım yapılabilmesi için gereken minimum 40 santimetre toprağın oluşması ise ortalama 20 bin yıl sürer'' diye konuştu.

Kurtoğlu, erozyonun zararının verimli toprak kaybıyla sınırlı olmadığını, taşınan toprakların baraj göllerinin dibine yığılarak barajların doğal ömrünü de yüzde 50 oranında azaltabildiğine dikkat çekti.

Barajların dolmasının enerji ve kullanma suyu kayıplarına yol açtığını, bütün dünyada bu şekilde yılda 6 milyar dolarlık bir zararın oluştuğunu kaydeden Kurtoğlu, ''Biz de bunun tipik örneği Keban Barajı'nda görülmektedir. Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşımaktadır. Her yıl Keban Barajı'na 32 milyon, Karakaya Barajı'na 31 milyon ton toprak birikmektedir'' dedi.

-''TOPRAK SINIRSIZ BİR KAYNAK DEĞİL''-

Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu, toprak kaynaklarının sanıldığı gibi sınırsız, Türkiye'nin toprak potansiyelinin de o kadar zengin olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Ülke topraklarının sadece yüzde 15'i üstün verime sahip. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana 44 milyon hektar mera alanımız 12,3 milyon hektara geriledi. Her yıl kaybedilen 1 milyar 400 milyon ton toprağın 500 milyon tonu tarım alanlarından gitmektedir. Başka bir deyişle 70 milyon adet 20 tonluk kamyonu dolduracak veya Edirne- Kars karayolu boyunca (1656 km) 40 metre genişlikte ve 10 metre yükseklikte bir duvar olabilecek miktardaki verimli toprağı kaybediyoruz.

Bu toprakla 25 santimetre kalınlığında tarla oluşturulsa 2 milyon dekar tarla elde edilir. 2 milyon dekar tarlada Türkiye şartlarında 600 bin ton buğday yetiştirilir. 600 bin ton buğday 20 tonluk kamyonlarla taşınsa 30 bin kamyon eder. Bu kamyonlar arka arkaya konvoy oluşturursa, konvoy İstanbul'da başlar Gerede'de sona erer.''

-TEMA'NIN MÜCADELESİ-

TEMA Vakfının, erozyon ve çölleşmeye karşı 40 kırsal kalkınma ve 66 ağaçlandırma projesi üzerinde çalıştığını anlatan Kurtoğlu, özellikle erozyona maruz kalan bölgelerde, kaybolan yeşil örtünün ve ekolojik dengenin yeniden kurulması, orman alanlarının genişletilmesi amacıyla ağaçlandırma uygulamaları yaptıklarını bildirdi.

Çelik Kurtoğlu, ''TEMA Vakfı, 66 ayrı ağaçlandırma ve erozyon kontrolü projesinde, son 10 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin 570 hektar alanda 4 milyon 111 bin adet fidan dikilmesini sağladı'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title