Haberler

"Tarihin sıfır noktası" müze kompleksinde sergilenecek

EŞBER AYAYDIN - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'den çıkan buluntular, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük müze kompleksi özelliği taşıyacak olan "Halepl...

EŞBER AYAYDIN - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'den çıkan buluntular, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük müze kompleksi özelliği taşıyacak olan "Haleplibahçe Müze Kompleksi"nde sergilenecek.

''Tarihin sıfır noktası'' olarak nitelendirilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmaları 1995 'den bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli ile yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi eserler bulundu.

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan ''Temalı Park" projesi temel kazıları sırasında, MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanına işlenen ''Savaşçı Amazon Kraliçeleri'' mozaikleri bulunduğunu anımsattı.

Eserlerin nakil sırasında zarar görebileceği endişesiyle hazırlanan projede değişikliğe giderek yeni bir çalışma hazırlandığını vurgulayan Ercan, içerisinde arkeoloji, arkeopark ve mozaik müzelerinin yer alacağı "Haleplibahçe Müze Kompleksi"ni hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Mevcut müzede alan darlığı nedeniyle aralarında Göbeklitepe buluntularının da olduğu bir çok eseri sergileme imkanı bulamadıklarını aktaran Ercan, yapımı devam eden müze kompleksinin tamamlanmasıyla bu eserlerin ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Ercan, müzedeki çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini ve iç mekanlardaki teşhir ve tanzim çalışmalarına yoğunlaştıklarını aktardı.

- Müzede canlandırmalar olacak

Turizm potansiyelinde, ortaya çıkan eserlerin farklı olmasının önemine değinen Ercan, şunları kaydetti:

"Bizim farklılığımız ise neolotik dönem dediğimiz Cilalı Taş Devri eserlerinden kaynaklanmaktadır. Buluntuları 'Nevali Çori' diye bildiğimiz Göbetlitepe ile aynı nitelikteki çağdaş ve aynı özellikteki diğer bir ören yerimizi de vurgulayacağız. Müzede canlandırmalara yer vereceğiz ve gelen kişiler sadece eserleri görmeyecek, çakmak taşı ok ucu bölümünü ziyaret ettiklerinde bunların Cilalı Taş Devrinde nasıl kullandığını anlatacağız. Her yerde Roma ve Bizans eseri görmek mümkün ama Göbeklitepe eserleri sadece ilimizde sergilenecek, bu yönüyle ziyaretcilerimize önemli bir sunum yapmış olacağız."

Müze kompleksinin 200 dönümlük bir alanda yer alacağını ve bu özelliğiyle Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğini taşıyacağını belirten Ercan, müze bahçesinde ise Göbeklitepe'de bulunan anıtsal yapıların minyatürlerinin de yer alacağını söyledi.

Kompleks inşaatının gelecek bahar döneminde tamamlanmasının planlandığını aktaran Ercan, projeyi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Vali Celalettin Güvenç'in yakından takip ettiğini hatırlattı.

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ise Şanlıurfa'da bu denli büyük bir müze yapılmasının kendilerini hem mutlu ettiğini söyledi.

Göbeklitepe buluntularının sergilenmesinin kentin tanıtımı açısından önemli olduğunu vurgulayan Schmidt, "Özellikle tarih öncesi buluntulara yönelik bir müze olcak. Müzenin dünyada ilgi göreceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Şanlıurfa Türkiye Berlin Roma Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title