Haberler

Tarihi Zeynel Bey Türbesi'ne "Deprem İzolatörü"

BATMAN (AA - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine konulmasına ilişkin, "Temel betonun içerisine 7 şiddetinde depremi izole edecek sistem yerleştirildi." dedi.

Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile baraj göl alanından çıkarılıp, 2 kilometre taşınarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi, 6 saat süren çalışma sonucunda 1,5 metre yükseklikten hidrolik krikolar yardımıyla indirilerek yeni yerine yerleştirildi.

Çalışmaları yerinde izleyen Genel Müdür Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için 2015 yılından bu yana Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının çok önemli çalışma yürüttüğünü anımsattı.

Bu kapsamda 28 Nisan'da beton kütlesi ile deneme taşıması yapılan tarihi yapının, 12 Mayıs'ta yeni yerine taşındığını hatırlatan Acu, şöyle konuştu:

"Önce türbenin etrafına 30 santimetre kalındığında beton döküldü ardından kaldırmak için 28 kiriş ve taşıma plağı yerleştirildi ve 44 kriko konuldu. Daha sonra 1,5 metre kaldırıldıktan sonra taşıma sistemiyle buraya getirildi. Getirildiği alanda temel beton hazırlıkları yapıldı. Temel betonun içerisinde 8 deprem izolatörü var. Bu sistem büyük hastanelerde kullanılıyor. Temel betonun içerisine 7 şiddetinde depremi izole edecek sistem yerleştirildi. Türbeyi yapıştırma harcıyla zeminle buluşturacağız. Daha sonra beton plağını kırdıktan sonra orijinal haliyle burada kalacak."

"Burada 137 dekarlık kültürel ada oluşturuyoruz"

Acu, tamamlanan Ilısu Barajı'nda gelecek yıl su tutulmasının planlandığını dile getirerek, GAP'taki en önemli ikinci büyük ayak olan barajın, yıllık 1,3 milyar lira getirisiyle kendisini 6-7 yılda amorti edeceğini kaydetti.

Hasankeyf'teki tarihi eserlerin başarıyla taşınması için büyük çaba gösterildiğini vurgulayan Acu, şu bilgileri aktardı:

"Toplam 8 eser taşınacak, birini taşıdık, 7 eser kaldı. Bu ay 3 eserin taşınması için ihale sürecini başlatacağız. Önce İmam Abdullah Zaviyesi'ni taşıyacağız. Sonraki ihaleyle de Artuklu Hamamı, Kızlar, Koç, Süleyman Han ve Er Rızık camileri ile Orta Kapı eserleri taşınacak. Camiler, minareler dahil olmak üzere bütünsel olarak taşınacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının çok önemli ve özverili çalışması sonucu bu çalışmalar yürütülüyor. Burada 137 dekarlık kültürel ada oluşturuyoruz. Su tutulduktan sonra ziyaretçiler teknelerle gelip, köprü üzerinden geçerek bu eserleri görebilecek. Tarihi eserleri daha da göz önüne çıkarıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Hasankeyf Türkiye Ilısu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title