Haberler

Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'in Sahip Olduğu Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Turizme Kazandırılması Konusunda Önemli Çalışmalar Yaptıklarını Söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'in sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın korunması ve turizme kazandırılması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda "Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılması" konulu seminer düzenlendi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Madran'ın konuşmacı olarak katıldığı konulu seminerin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'in dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olmasına rağmen yakın zamana kadar, baklava, lahmacun ve kebapla anıldığını belirtti. Sanayileşme süreciyle birlikte Gaziantep'ten, sanayi merkezi olarak söz edilmeye başlandığını kaydeden Güzelbey, "Gaziantep 5 bin yıllık tarihi geçmişe ve zengin bir kültürel mirasa sahip. Teşvik Yasası'ndan kaynaklanan kayıplarımızı kültürel mirasla karşılayabiliriz. Bu bizim için büyük bir fırsat" dedi.

Gaziantep'in sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasa ilişkin çalışma yaptıklarını ve kentte 528 adet özel mülkiyet tarihi yapı belirlediklerini ifade eden Güzelbey, şunları söyledi:

"Bu tarihi yapı sahiplerinin, ne düşündüklerini öğrenmeye çalıştık. Bu yapıların sahipleri 'binayı nasıl yıkar da açık otopark yaparım' diye düşünüyordu. Başlarını belaya sokmadan sahibi olduğu yapıdan kurtulmanın yollarını arıyorlardı. Bu yapıların korunmasını sağlamak için sahiplerine destek olduk.Avrupa Birliği'nden bir milyon Euro'nun üzerinde kaynak aldık. Bir çok kurum da bize destek verdi. Yaptığımız çalışmalarda tarihi Antep Kalesi'ni merkez seçtik. Kale etrafından başlayıp, kent merkezini de içine alan tarihi yürüme yolu çalışmamız devam ediyor. Çalışmalarımız tamamlandığında Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı konuklar 'Gaziantep'in neresini gezebilirim' diye düşünmeyecekler. Tarihi ve kültürel yerleri gezecek, orada yiyip içecek ve konaklayacaklar. Modern binaların bulunduğu İbrahimli Bölgesi'ni gezmeyecekler."

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Madran da, gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de tarihi ve kültürel mirasın neden korunması gerektiğinin tartışıldığını dile getirdi. Doç. Dr. Madran, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Sahip olduğumuz tarihi ve kültürel mirası korumak zorundayız. Tarihi ve kültürel mirası koruma ya da korumama kararını verme hakkımız yok. Bu miras, bizim değil tüm toplumların ortak kültür mirasıdır. Gaziantep'teki Naip Hamamı, sadece Gaziantep'in ve Türkiye'nin değildir. Biz sadece insanlık adına bu tarihi ve kültürel yapılara bekçilik ediyoruz. Aynı şekilde bizim de diğer ülkelerdeki eserler üzerinde hakkımız var. Türkiye, tarihi ve kültürel miras açısından çok zengin bir ülke. Bize düşen tarihi ve kültürel mirası koruyarak gelecek nesillere taşımaktır."

Toplantıya, Vali Yardımcısı İsmet Bayhan, GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

(OÇ-ST-ST-Y)

26.03.2007 17:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title