Haberler

Tarihi Uşak Halıları Dokuma Kurslarıyla Yaşatılıyor

Uşak Belediyesi Dokur Evi'nde bu yıl 9. kez düzenlenen "El Tezgahı Dokuma Kursu", Başkan Nurullah Cahan ve eşi Halime Cahan'ın biten halıları tezgahtan ayıracak kesimleri yapmasıyla son buldu.

Uşak Belediyesi, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Uşak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen El Tezgahı Dokuma Kursu tamamlandı. Daha önce dokuma konusunda tecrübe sahibi olmayan, içlerinde öğretmenlerin de yer aldığı 20 kursiyer 81 iş gününü kapsayan ve 488 saatlik eğitimin ardından ilk eserlerini ortaya çıkarttı.Tarihe meydan okuyan, motifleriyle ve kalitesiyle tüm dünyaya nam salan, sarayları süsleyen Uşak Halılarının eski ününe kavuşması ve o kültürün yaşatılması adına gerçekleştirilen projeler kapsamında verilen eğitimde, kursiyerler tarafından yapılan 8 halıdan 4'ü tamamlandı.

Kurs bitimi nedeniyle Dokur Evi'ni ziyaret eden Başkan Nurullah Cahan ve Eşi Halime Cahan, kursiyerlerle birlikte biten halıları tezgahtan ayıran makas darbesini vurdu. Profesyonel bir eğitimden geçirilerek halı dokuma işinin öğretildiği kursiyerlerin elleriyle dokuduğu ilk halılar yıkanarak son dizaynını alacak. Ardından yapılacak sertifika töreninde sergilenecek.

Ziyarette tamamı bayanlardan oluşan kursiyerlerle sohbet eden ve dokunan halıları inceleyen Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, "Uşak'ın Halısı bize ecdadımızın en büyük mirası. Her zaman ifade ediyoruz, Uşak Halısı, 15'inci, 16'ıncı ve 17'inci yüzyılın dünya markasıdır. Osmanlı Sarayları, Avrupa Sarayları ve büyük camilerin tamamında Uşak Halısı var. Biz de Uşak Belediyesi olarak bu Uşak Halılarını orijinal haliyle canlandırmak istedik. Bu anlamda güzel ve kaliteli bir ekiple çalışıyoruz. Kurslar açarak eğitim verdiriyoruz." dedi.

Yaklaşık 30 çalışanıyla Uşak Belediyesi Dokur Evi'nin birbirinden güzel Uşak Halılarını ortaya çıkarttığını kaydeden Başkan Cahan, "Daha önce Uşak'ın bu değerini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da götürmüştük. Sayın Cumhurbaşkanımız sağ olsun Uşak Halılarını yurt dışında da, eyaletlerde hediye etti. Tanzanya Cumhurbaşkanına bir Uşak Halısı verildi. Yine bu tanıtım hamlemiz devam ediyor. Ama biz dokuma halılarımızı özellikle yöresel anlamda da kalkındırmak adına, bu mirası yaşatmak adına bir de en önemlisi özellikle ev hanımlarımıza istihdam olması amacıyla kurslar yapıyoruz. Bu güne kadar çok fazla dokumacılığı, halıcılığı bilmeyen arkadaşlarımızı bu alanda eğitiyoruz. Halk eğitimle ortaklaşa olarak düzenlediğimiz bu kurslarla öğrenmek isteyen vatandaşlarımızı alıyoruz ve usta eğitimcilerimizle ilmek ilmek halı dokumasını öğretiyoruz. Onlar öğretiyorlar ve belli bir sezon sonunda kaliteli Uşak Halısı dokuyabilecek nitelikte vasıflı elemanlarımızı, vasıflı arkadaşlarımızı, bayanlarımızı bu mesleğe kazandırmış oluyoruz. " açıklamalarında bulundu.

Kursiyerler tarafından dokunan Uşak Halılarını örnek gösteren Başkan Cahan, "Aldıkları kurs sonucunda Uşak Halılarını dokudular ve kesimi de bize nasip oldu. Şimdi sırada yıkama ve tekrardan dizayn işlemlerimiz var. Ondan sonra pırıl pırıl bir şekilde kullanıcılara sunulabilecek şekle gelecek." diye konuştu. Bayanların özellikle kendi içlerindeki duyguları, renkli dünyalarını nakış nakış işlediklerini aktardı.

Uşak Halısının bir dünya markası olduğunu ve Uşak Belediyesi olarak bu dünya markasını en üst seviyeye çıkartmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Cahan, kursiyerlere ve eğitimcilere emekleri nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Belediye Başkanı Nurullah Eşi Halime Cahan ise, "Halılarımız bizim kültür mirasımız. Kadınlarımızın ve genç kızlarımızın bu mirasın nasıl dokunduğunu öğrenmesi ve gelecek nesillere aktarması da son derece önemli. Kursiyerlerimiz 4 ay gibi bir sürede bu halıları dokudular ve kurstan son derece memnun kalmışlar. Dokudukları halıları da gördük, gerçekten hepsi muhteşem dokunuşlar. Başta hocalarımıza ve tüm kursiyerlerimize teşekkür ediyorum." İfadelerine yer verdi.

Uşak Halısı Dokuma Kursu eğiticisi Ayşe Cingöz, "Kültürümüzün yaşatılması ve kadınlarımızın burada huzurlu bir ortamda evlerine ek bir gelir götürmeleri açısından kursların çok değerli olduğuna inanıyoruz. Güzel bir kurs dönemini geride bıraktık. Herkese çok teşekkür ediyoruz." söylemlerini aktardı.

Selma Gencer: "Öncelerde annelerimizin, anneannelerimizin dokuduğu halıları görürdük ve hayranla nasıl dokuduklarını dinlerdik. Türk kadını her zaman olduğu gibi marifetlidir. Bizlerde bu kurs sayesinde halı dokumayı öğrendik. Örf ve adetlerimizin yaşatılması sebebiyle bu tür kursları imkan olduğu sürece gitmeyi düşünüyorum."

Halime Er: "Başkanımız bizlere teşekkür ediyor halıları dokuduğumuz için ama en büyük teşekkürü biz ederiz. Bizlere böyle bir imkanı sundukları ve geleneklerimizi sahip çıktıları için. Bu halıları dokuyarak gerçek anlamda Türk kadını olduk diyebilirim." - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nurullah Cahan Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title