Haberler

Tarihi Tire Camileri Ayağa Kaldırılıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Tire'deki Tarihi Camileri Son Üç Yılda Başlattığı Çalışmalarla Tek Tek Onarıyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Tire'deki tarihi camileri son üç yılda başlattığı çalışmalarla tek tek onarıyor. Beylikler ve Osmanlılar döneminde yüklendiği misyonuyla tarih sahnesinde önemli roller üstlenen Tire, günümüzde de tarihi değerleriyle geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, "Şehri Muazzam" ve "Taht-ı Kadim" olarak bahsettiği camileriyle ünlü ilçede Vakıflar Bölge Müdürlüğü ikisi tamamen atıl ve yıkık durumda olan toplam sekiz camiiyi restore ederek tekrar ibadete açtı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Tire'de Başlattığı restorasyon programı çerçevesinde tarihi Narin, Ulu, Kirazoğlu ve Alaybey camilerinin de önümüzdeki günlerde iç ve dış mimarisi aslına uygun olarak elden geçirilerek, çevre düzenlemesi yapılacak.

Tire Müftüsü Bekir Derin, günümüze kadar birçok uygarlıkların beşiği olan Tire'nin Türk-İslam tarihinde de adından sıkça bahsettirdiğini ifade ederek, "İlçemizde yapımı devam eden camilerle birlikte toplam 52 adet camii var. Bunların büyük bir kısmı Beylikler ve Osmanlı döneminden bizlere atalarımız tarafından miras olarak bırakılan eserler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzun zamandır ilçemizde incelemelerde bulunuyordu. Üç yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları sonunda Molla Mehmet Çelebi, Suratlı, Gazazhane, Yalınayak, Yoğurtluoğlu, Lütfü paşa, Gucur ve Kara kadı Necmettin camilerinde restorasyon ve onarım çalışmalarının sonuna gelindi. Tekrar hizmete açılan bu tarihi değerlerimizde artık cemaat rahatça ibadetini yapıyor" şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR İlçede tarihi eserlerin bir hayli fazla olduğunu ve bu eserlerin restorasyonunun uzun zaman alacağını da dikkat çeken Tire Müftüsü Bekir Derin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon programı kapsamında önümüzdeki günlerde Ulu Cami, Narin Cami, Kaziroğlu ve Alaybey camilerinde de çalışmaların başlayacağını sözlerine ekledi. Derin ayrıca Tire'nin en önemli tarihi mekanlarından sayılan Molla Arap Cami Külliyesi ve Hafsa Hatun Camilerinin de Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon gündeminde olduğunu hatırlattı.

BAŞKAN İÇELLİ DE MEMNUN Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli ise, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Tire'ye gösterdiği ilgiden bir hayli memnun olduğunu dile getirerek, "Kültür mirasımızı yapılan çalışmalar sayesinde gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Tarihini bilmek kadar yaşayabilmekte son derece önemli. Genç nesiller yapılan restorasyon çalışmalarıyla işte bu şansa sahip oluyorlar" diye konuştu.

RESTORASYONU BİTİRİLEN CAMİLER Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan camilerde yapı sağlıklaştırmasına öncelik verildi. Aslına sadık kalınarak restore edilen camilerde iç ve dış mimari çalışmaları yapıldı. Belli bir plan ve programa göre sürdürülen Çalışmalar sonucu camilerin çevre düzenlemesi de yapıldı. Aralarında 70 yıldan beri kullanılmayan Gucur camii gibi eserler dahil, bir çok eser restore edildikten sonra tekrar ibadete açıldı. Restorasyonu biten camiler, Yoğurtluoğlu Camii, Lütfü Paşa Camii, Gucur Camii, Molla Mehmet Camii, Suratlı Camii, Gazazhane Camii, Karakadı Necmettin Camii, Yalınayak Camii. Restorasyon programına alınan camiler ise, Ulu Camii, Narin Camii, Kaziroğlu Camii, Alaybey Camii, Molla Arap Camii, Hafsa Hatun Camii.

(FŞ-YK-Y) 25.06.2008 16:07 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title