Haberler

Tarihi Kilisedeki Demirlerin Kesilmesi Yargıda

Güncelleme:

Nevşehir kent merkezinde 1849 yılında inşa edilen ve bakımsızlıktan harabeye dönen Meryem Ana Kilisesi'nde sütunları birbirine bağlayan 2 gergi demirinin bir televizyon kanalında yayınlanan dizinin çekimleri öncesi kesildiği iddiası yargıya taşındı. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Burada gelip bizden izinsiz olarak çekimler yapmışlar. Demirleri onlar mı kesti henüz bilemiyoruz. Duyarlı bir vatandaş olayı yargıya intikal ettirmiş. Biz de müdahil olacağız. Konu bilirkişilerin yapacağı tespitten sonra netlik kazanacak" dedi.

Bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapılan, Kapadokya bölgesinin en büyük ikinci kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi, mübadele sonrası 1950- 1983 yılları arasında, Yılmaz Güney ve Kemal Tahir gibi ünlü isimlerin de yattığı cezaevi olarak kullanıldı. Kilise bazı filmlerde de çekim mekanı oldu. Tarihi kilise, 'Kültür Varlığı' olarak tescil edilmesine rağmen restorasyon bir türlü başlatılmadığı için yıllar geçtikçe harabeye döndü.

KUBBEYİ TUTAN DEMİRLER KESİLMİŞ

Tek parça olarak yapılan kilisenin sütunlarını ayakta tutan ve üzerindeki devasa kubbenin ağırlığının zemine yayılmasını sağlayan 4 gergi demirinden 2'sinin, bir süre önce kesildiği ortaya çıktı. Bu durumu ortaya çıkartan Kapadokya Tarih, Kültür Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Mükremin Tokmak, bunun bir televizyon kanalında yayınlanan dizinin çekimleri sırasında kesildiği iddialarının bulunduğunu söyleyip, olayla ilgili savcılığa suç duyusunda bulundu. Tarihe büyük saygısızlık yapıldığını belirten Tokmak, şunları söyledi:

"Ağustos ayının 28'inde buraya geldiğimizde, gergi demirlerinden 2'sinin, elektriğin olmadığı bir yerde spiralle kesilmiş olduğunu gördük. Demirleri aradık ve hemen yan taraftaki odada bulduk. Demirler, hırsızlık amacıyla kesilmemiş. Çünkü, demirler burada. Bu tarihi mekanda bir film şirketi dizi çekimi yapıyordu. Nevşehirliler, demirleri film şirketinin rahat hareket etmek için kestiklerini söylüyorlar. Ama bu sadece bir iddia. Film şirketi ile görüştük. Onlar da tarihe saygısızlık yapmadıklarını ve demirleri kendilerinin kesmediğini ifade ettiler."

"DEMİRLER DİZİ İÇİN Mİ KESİLDİ ARAŞTIRIYORUZ"

Tarihi yapının eskisinden daha fazla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Mükremin Tokmak, "Bu tarihi yapı, Nevşehir Belediyesi'ne verilmiş. Belediye burada bir türlü restorasyon çalışması başlatamadı. Şimdi bir de demirler kesildi ve çok ağır olan çatı mutlaka çökecektir. Demirlerin kesilmesiyle ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda da bulunduk" diye konuştu.

Tokmak, tarihi yapının bir an önce restorasyonunun yapılarak aslına döndürülmesi ve turizme açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

NEVŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: BİZ DE MÜDAHİL OLACAĞIZ

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Meryem Ana Kilisesi'nde sütunlar arasındaki demirlerin kesildiğini kendilerinin gördüğünü, konunun yargıya intikal ettiğini söyledi.

Başkan Ünver, "Burada bir firma gelip bizden izinsiz olarak çekimler yapmış. Çekim yapıldığını daha sonra duyduk. Demirlerin de çekimlerden önce mi, sonra mı kesildiğini bilemiyoruz. Ancak, duyarlı bir vatandaş olayı yargıya intikal ettirmiş. Biz de müdahil olacağız. Konu, yargının yapacağı veya bilirkişilere yaptıracağı tespitten sonra netlik kazanacak" dedi. Başkan Ünver, yıkılma tehlikesi bulunan tarihi kilisenin bundan sonraki durumuyla ilgili ise şunları söyledi:

"Kilise bize tahsisli. Ancak, yeniden dönüşüm bölgesinde ıssız bir yerde kaldı. Buranın hudutlarının belirlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştuk. Yazıya dün itibarıyla yanıt geldi ve kilisenin bulunduğu oturumun hudutları belli oldu. Şimdi Koruma Kurulu'nun onayıyla gereken düzenlemeler ve onarım yapılabilecek. Bu karar olmadan, girişimde bulunamıyorduk."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Ünver Meryem Ana Kapadokya Nevşehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title