Haberler

Tarihi Kalenin Eteğinde "Ciğer Kebaplı" Sahur

Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan ciğer kebabı, vatandaşlar tarafından tarihi Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde, sahur vakti sıkça tüketiliyor.

Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan ciğer kebabı, vatandaşlar tarafından tarihi Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde, sahur vakti sıkça tüketiliyor.

UNESCO'nun gastronomi alanında yaratıcı şehirler ağına aldığı Gaziantep, yılın her dönemi zengin mutfağıyla yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlıyor.

Türkiye'nin lezzet başkenti konumunda olan ve adından son dönemlerde sıkça söz ettiren kentte, kebap tüketimi ramazan ayında diğer aylara göre artış gösteriyor.

Özellikle sahur vaktinde Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde yükselen kebap kokulu dumanlar şehri adeta sarıyor.

Buraya gelen vatandaşlar istediği kebap şişini alıyor ve ücretini verdikten sonra pişirilmesi için dükkanın önünde kurulan mangal tezgahına veriyor.

Pişen kebabı açık veya tırnaklı diye bilinen ekmeğin içinde alan vatandaşlar, isteğe göre yeşillik ve baharat kattıktan sonra kalenin eteğinde kurulan küçük masa ve taburelerde oturarak sahurlarını yapıyor.

"Ramazanda 2 tona yakın ciğer tüketiyorum"

Kentte 48 yıldır kebapçılık yapan Necdet Kırıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin kebap tüketiminde Türkiye'nin öncü şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Ramazan ayında vatandaşların özellikle iftar ile sahur arasında daha çok kebap tükettiğini belirten Kırıcı, bazı zamanlarda müşterilerin oturmak için yer bulamadığını ve ciğeri ayakta tükettiğini ifade etti.

Kırıcı, işlerinin ramazanda bereketli olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Ramazanda olmazsa olmazımız ciğer kebabımızdır. Özellikle iftar ve sahur saatinde insanlarımız buraya gelip ciğer yiyor. Bu en önemli geleneklerimizden biridir. Ciğerin yanında haşhaş, sade, Adana, Maraş tarak gibi diğer kebap türleri de tercih ediliyor. Günlük ortalama 80 kilogram ciğer satıyorum. Ramazan ayında 2 tona yakın ciğer tüketiyorum. Tabii benim mekanım salaş ve küçük. Daha büyük işletmeler var, onlar günlük ortalama 200 kilogram ciğer tüketiyorlar."

- "Her öğün verseler yine yeriz"

Arkadaşlarıyla sahurda ciğer kebabı yiyen Erdem Kıvanç da ciğer kebabının kentin en önemli kültüründen biri olduğunu anlattı.

Ciğeri iştahla tükettiklerini belirten Kıvanç, "Buranın kültürünü hep beraber korumaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Saat geç oldu ama hala etraf cıvıl cıvıl. Bu manzarayı hiçbir yerde bulamazsınız. Vazgeçilmezimiz ciğer kebabımız var. Sabah, öğlen, akşam yeriz. Her öğün verseler yine yeriz. Bu Antep kültürüne ait bir şey. Burayı herkesin yaşaması gerek." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title