Haberler

Mimar Sinan'ın Eserine Devlet Eliyle Kaçak Kat

Güncelleme:

Vakıflar, Beşiktaş'taki Mimar Sinan'ın yaptığı camiye kaçak bir şekilde 'cumba' kondurdu.

Restorasyon rezaletlerine bir yenisi eklendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'un önemli tarihi yapılarından Beşiktaş'taki Sinan Paşa Camii'nin yanına cumbalı bir mahfil ekledi.

MİMAR SİNAN'IN ESERİNE KAÇAK İNŞAAT

Geçtiğimiz yıl ilk kez gündeme gelen ve tartışmalara neden olan mahfil, caminin Kaptan-ı Derya Sinan Paşa tarafından 1555'te Mimar Sinan'a yaptırılan asıl halinde yer almıyor. 'Hünkar Mahfili'nin (Osmanlı padişahlarının ibadetleri için yapılan yapı bölümü) 19. yüzyılda camiye eklendiğini ifade eden Mimarlık Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, "Mimar Sinan yapısını bozduğu gerekçesiyle 1940'larda yok edilmiş bir binayı eski fotoğraflarına bakarak yeniden inşa ettiler.

ORJİNALİNDE YOK

Caminin orijinal halinde bir mahfil yoktu. Yıktırılmasaydı tabii ki o mahfili de korumak gerekirdi. Ama, yıkılmış ve tarihsel açıdan da kaybı çok hayati önemde olmayan bir ek binayı ve sadece eski fotoğraflara bakıp inşa etmek doğru değildir. Mahfil, Sinan yapısına hoyrat bir müdahaledir." diye konuştu.

'OSMANLI'DA ÖRNEĞİ YOK'

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, 2.5 milyon liraya mal olan Hünkar Mahfili'nin Beşiktaş Müftülüğü'ne tahsis edilmesi planlanıyor. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011'de restore ettirilerek geçtiğimiz yıl hizmete açılan yapıyı 'gülünç' olarak nitelendiren Prof. Afife Batur, "Projeyi yapan her kimse ne Sinan'ı, ne de Osmanlı mimarlık geleneğini biliyor! Ortaya uydurma bir yapı çıkmış. Hünkar Mahfilleri'nin cumbası olmaz. Yeniden ihya neye göre yapıldı o da belli değil.

"BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ"

Projenin eski belgesi var mıydı? Bizim mesleki bilgimiz Sinan Paşa Camii'nin yanında öyle bir mahfil olmadığı yönünde. Mahfil, Sinan yapısına uyumlu görünmüyor. Ne yazık ki projenin şu anki görünümü çok uygunsuz bir konum ve detaylar içeriyor. Osmanlı dönemine baktığımızda herhangi bir yapıya böyle bir ekleme yapıldığını görmedik." dedi. (Kaynak: Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Beşiktaş Emlak Politika Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Saçmalama.Mobil-ANDROID:

nerden çoktı bu yolsuzluk bi kanıt göster desen sesi çıkmayacak köpeklerin

0
0
yanıtYanıtla
TÜRK VATANDAŞI:

herşeyde heryerde akp demek yanlış adamlar ülke yönetiyor. uluslar arası müzakereler takipler içlerinde var tabiki ayıklanacakta beş parmağın beşi bir değil, hangi birini takip etsinler, bu bölgenin belediye başkanının ihmalidir. ailede bile bazen evlat babanın sözünü dinlemez. sokağa mı atsın. milli eserlere yapılan bu çirkinliği kınıyorum tabi ki. akp diyenler tarihi eserleri koruma adına gerekli yere müracaat etmeleri gerekir. bırakın akp yi adamlar devlet yönetiyor. şu karışıklıkta bulandırmayın.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title