Haberler

Tarihe Leğenli Koruma

Amazon Kraliçelerinin Resmedildiği Antik Mozaikler Leğenle Korunuyor.

Üstü brandayla kapatılan ancak kesin çözüm olmadığı için geceden beridir, devam eden sağanak yağışla birlikte kısmen sular altında kalan mozaikleri için plastik kova ve leğenlerle alternatif çözüm bulundu.

Şanlıurfa'da, Halepli Bahçe'de yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan savaşçı amazon kraliçelerin de bulunduğu ve dünyada en değerli tarihi eserler arasında gösterilen mozaikler yine yağan yağmurla birlikte sular altında kaldı. Üstü brandayla kapatılan ancak kesin çözüm olmadığı için geceden beridir, devam eden sağanak yağışla birlikte kısmen sular altında kalan mozaikleri için plastik kova ve leğenlerle alternatif çözüm bulundu.

Şanlıurfa'da Balıklıgöl yakınlarındaki Halepli Bahçe'de 'Temalı Park' dinler bahçesinin temel atma çalışması sırasında tesadüfen bulunan ve savaşçı Amazon Kraliçelerinin mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk örnekleri arasında gösterilen mozaikler, dün geceden beridir etkili olan sağanak yağmurdan nasibini aldı. Kış mevsimi gelmeden önce Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından mozaiklerin korunması için üzerlerine çadır branda çekilerek koruma altına alınmıştı. Dün akşam saatlerinde başlayan yağmurla birlikte çadır brandanın üstünde biriken yağmur suları damlayarak tarihi mozaiklerin üstüne akmaya başladı. Yağmur suları altında kalan mozaiklerin daha fazla zarar görmemesi için bu kez görevliler, dört Amazon Kraliçesi olan Hippolyte (Hipolite), Antiope, Melanippe (Melanipe) ve Pentehesileia (Pentesilya) savaşçı amazon kadınlarının daha fazla ıslanmaması için plastik leğen, kovaları yere koyarak alternatif çözüm ürettiler. Yağmur sularından Edessa Güzeli ve Amazon Kraliçelerinin ıslanmalarını engellemeye çalışan görevliler, kova ve leğenlerde biriken suları dışarıda döküp tekrar mozaiklerin bulunduğu yere bırakıyorlar. Geçtiğimiz kış mevsiminde aşırı yağışlar yüzünden mozaikler, yağmur ve kanalizasyon suları altında kalmış ve birçok yerinde tahribat olmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title