Haberler

Tarihci Osman Nuri Peremeci'nin Ünlü Kitabı "Edirne Tarihi" Yayımlandı

Edirne'de Faaliyet Gösteren Bellek Yayınevi, Tarihçi Osman Nuri Peremeci'nin Ünlü Kitabı "Edirne Tarihi"Ni Yayımladı.

Edirne'de faaliyet gösteren Bellek Yayınevi, tarihçi Osman Nuri Peremeci'nin ünlü kitabı "Edirne Tarihi"ni yayımladı.

Orijinal çalışmanın tıpkı basımı olarak gerçekleştirilen bu yeni baskı, yarından itibaren piyasada olacak.

Edirneli tarihçi Osman Nuri Peremeci, l874 yılında Bulgaristan'ın Şumnu kasabasında Çarşı Camisi yakınlarında bir evde dünyaya geldi. Babası Hacı İsmail Efendi, annesi Emine Hanım. Varna yakınlarında Beylili köyünde bulunan çiftlikleri dolayısıyla "Beylililer" diye anılan ailenin en büyük çocuğu olan Osman Nuri, ilkokuldan sonra orta öğrenimini Şumnu Rüştiyesinde yaptı. Bu arada dedesi Şumnu Müftüsü Mustafa Raşid Efendi, kendisinin yetişmesinde önemli rol oynadı. Özellikle İslami ilimlerde icazetini dedesinden alan Peremeci, 17 yaşında öğretmen oldu.

Bundan sonra İstanbul'a gelen Osman Nuri Peremeci, "Meclis-i Kebir-i Maarif önünde sınava girerek tarih öğretmeni oldu ve Varna Rüştiyesi tarih öğretmenliğine tayin edildi. Peremeci, 1890 yılında Varna'da başladığı görevine Osman Pazan, Eskicuma, Pravadı, Niğbolu, Rusçuk ve Tırnova'da öğretmen olarak devam etti.

Osman Nuri Peremeci, Türkiye'ye gelince Edirne'ye yerleşti, kendi ifadesiyle

"Doğup büyüdüğü, ömrünün en güzel günlerini geçirdiği" Balkan topraklarından ayrılamadı. Edirne'deki ilk görev yeri Subaşı köyü öğretmenliği oldu. Bir yıl sonra Edirne merkezine alınan Peremeci, burada Bulgar Okulunda Türkçe dersleri ile ortaokul ve lisede tarih dersleri vermeye başladı.

Osman Nuri Peremeci, Edirne Halkevi'nde, Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Araştırma Kurumunda yaptığı tarih çalışmalarının yanı sıra Edirne Müzesi'nin kurulmasında da görev aldı. Peremeci, Balkanlar'ın en uzak ve yaşam koşulları itibariyle en geri bölgelerinde, köy ve kasabalarında, 4 yıl Osman Pazarı'nda, 1 yıl Eski Cuma'da, 1 yıl Niğbolu'da, 1 yıl Rusçuk'ta, 4 yıl Tırnova'da, 9 yıl Pravadı'da, 17 yıl Varna'da ve 18 yıl Edirne'de olmak üzere toplam 55 yıl öğretmenlik yapan büyük hoca Osman Nuri Peremeci, 17 Mart 1945 Cumartesi sabahı, baştan sona mücadele ve çalışma ile geçen ömrünü noktaladı.

Yazarın, Tuna Boyu Tarihi, Atalar Sözleri, Terbiye Mefhumu, Umumi Tarih başta olmak üzere, eğitim, pedagoji ve tarih alanında 37 eseri bulunmaktadır.

- EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title