Haberler

Tarih Usta Ellerde Hayat Buluyor

Güncelleme:

Kırılan Camları Naylonla Kapatılan, Avludaki Şadırvanları Bakımsızlık Nedeniyle Kullanılamaz Hale Gelen Sultan Külliyeleri Büyükşehir'in Usta Ellerinde Ecdada Yakışır Hale Getirilecek.

Bursa'yı 'tarih başkenti' kimliğiyle dünya vitrinine çıkarmak için bir dizi projeyi hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolle himayesine aldığı sultan külliyelerini ecdada yakışır hale getirmek için çalışma başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi çarşılar, hanlar, hamamlar, medreseler gibi Osmanlı'nın ilk eserlerini ayağa kaldırmak için yürüttüğü çalışmalarına sultan külliyelerini de ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan sultan külliyelerine yeterli bakımın yapılamadığını göz önüne alarak, bu eserlerin bakım ve onarımına da talip olan Büyükşehir Belediyesi, üçüncü başvurunun ardından ilgili bakanlıktan gerekli yetkiyi aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sultan külliyelerinin bakım ve onarım yetkilerini alan Büyükşehir Belediyesi, bu eserleri ecdada yaraşır hale getirmek için çalışmaların startını verdi.

Camlar naylonla kapatılmış

Muradiye Külliyesi, Çekirge 1. Murat Türbesi, Tophane'deki Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Yıldırım Beyazıt Türbesi ve Yeşil Külliyesi'yle ilgili bakım onarım çalışmalarını başlatan Başkan Altepe, Muradiye Külliyesi'nde incelemelerde bulundu. Başkan Altepe'nin inceleme gezisi sırasında tarihi yapının bakımsızlık nedeniyle geldiği son durum da gözler önüne serilmiş oldu. Sultan 2. Murat tarafından yaptırılan ve bahçesinde 12 adet türbe bulunan Külliyenin etrafındaki türbelerden bazılarının kırılan camlarının yerine gelişi güzel naylon kaplanırken, bahçedeki şadırvanların da kırıldığı gözlendi.

Bursa'ya yakışır hale gelecek

Külliyeler için oluşturdukları güvenlik biriminin çalışmalara başladığını dile getiren Başkan Altepe, temizlikten bakım, onarım ve restorasyona kadar gerekli tüm projelerin de hazırlandığını söyledi. Bu dönem tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması için 250'nin üzerinde projenin startını verdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, "Bizim en önemli özelliğimiz tarihimiz. Tarihi eserleri ayağa kaldırma çalışmalarımız sürerken, Kültür Turizm Bakanlığı bünyesindeki sultan külliyelerini de himayemize almak için uzun zamandır çalışıyorduk.

Son olarak üçüncü başvurumuzda teklifimiz kabul edildi ve külliyelerin bakım, onarım ve güvenlik gibi tüm hizmetleri Büyükşehir'e geçti. Hiç zaman kaybetmeden çalışmalarımızı başlattık. Kısa sürede ecdat yadigarı bu eserleri Bursa'ya yakışır hale getireceğiz" diye konuştu.

Başkan Altepe, Muradiye Külliyesi'nin bahçesini gezerken, Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ve Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar'dan uygulanacak projeler hakkında bilgiler aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title